Investiție uriașă pentru continuarea activității la o carieră a CEO

excavator-carbune

Complexul Energetic Oltenia(CEO) investește o sumă considerabilă pentru a continua activitatea la cea mai profitabilă carieră pe care o deține. Este vorba despre Unitatea Minieră de Cariere de la Roșia, unde este necesară amenajarea unui depozit nou de cărbune. Acesta va fi realizat în extravilanul comunei Fărcăşeşti şi va fi mutat de la Rovinari.

Măsura este necesară pentru a îndeplini parametri de mediu şi implicit pentru a păstra cele peste 1.300 de locuri de muncă de la Unitatea Minieră de Cariere de la Roşia, care funcţionează în cadrul Diviziei Miniere. Scoaterea depozitului de cărbune din zona oraşului Rovinari era obligatorie, iar locul identificat pentru ridicarea unui depozit nou de cărbune la Cariera Roşia este localitatea Fărcăşeşti.

Investiţie de peste 3 milioane de euro

Construcţia noului depozit al Unităţii Miniere de Carieră de la Roşia presupune o serie de lucrări complementare. Este vorba de executarea următoarelor activităţi: lucrări de decopertare, copertare, terasamente, căi acces, platforme betonate sau balastate, drenuri, şanţuri, podeţe tubulare sau casetate, căi de rulare pentru utilaje speciale de stivuit şi excavat cărbune, din depozitul de cărbune. Potrivit Complexului Energetic Oltenia, în vederea realizării investiţiei de construire a unui depozit de cărbune nou a fost alocată suma de peste 3 milioane de euro. Unitatea Minieră de Cariere de la Roşia este una din cele mai mari din Europa, iar activitatea de minerit de aici este cea mai profitabilă de la nivelul întregului sector de minerit din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Cel mai mic preţ de cost din toate carierele

Unitatea Minieră de Cariere de la Roşia este cu siguranţă una din ultimele la care se va renunţa vreodată, având în vedere eficienţa activităţii care se reflectă într-un preţ de cost pe tona de cărbune extrem de mic, în raport cu alte cariere. Unitatea a avut în trecut probleme din cauza exproprierilor, însă nu s-a pus problema reducerii activităţii. Într-un top realizat la jumătatea acestui an, Unitatea Minieră de Cariere de la Roşia se situa pe primul loc, în ceea ce priveşte preţul obţinut pe tona de cărbune. Potrivit nivelului costurilor, cel mai ieftin cărbune din cadrul Complexului Energetic Oltenia este produs în Bazinul Minier Rovinari, la Cariera Roşia. Preţul de cost pentru tona de lignit este cel mai scăzut dintre toate carierele companiei, respectiv 35 de lei. Alte cariere cu preţuri competitive, respectiv între 38 şi 48 de lei, sunt Tismana, Pinoasa sau unităţile miniere de carieră din Bazinul minier Motru. Preţul mediu de cost pe tona de cărbune, la nivelul Complexului Energetic Oltenia, este de 55 de lei. Este de amintit şi faptul că preţul de cost scăzut pe tona de cărbune, de la Unitatea Minieră de Cariere de la Roşia, se reflectă în mod direct şi în preţul scăzut al megavatului.

loading...
Loading...

Citește și

Avem un stadion! Ce facem cu el? Arena sportivă de 30 de milioane de euro, din centrul municipiului Tg-Jiu, E PUSTIE! Propunerea ȘOC a Clubului Pandurii către primărie!

Stadionul din Tg-Jiu, care a costat aproape 30 de milioane de euro, este pustiu, la …

2 comentarii

  1. Florentineeee, unde au băgat tata megavatu’ ieftin, e coada? Sa dea câte unu sa prindă toată lumea!! Iar te-au trimis ăștia la treaba si ai greșit direcția? Ca sa te califici minimal pentru a scrie un articol despre energie învață sa scrii, pe litere: m-e-g-a-w-a-t-t, megawatt! Unitate de măsura a puterii! Si i-a spune tu lu’ lu tata, poate luam nobelu’ , cum recunoaște el, megavatu’ tău cărbunele de la Roșia, si ca e ieftin? Treci mai , înapoi la monden!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: