duminică , 19 ianuarie 2020 - 12:08

Ionela Trandafir, violonistă și interpretă de muzică populară: „Noi în familie suntem cu toții prieteni, nu avem secrete”

Ionela-Trandafir-2

Ionela Andreea Trandafir are 18 ani și face parte dintr-o familie de artiști, tatăl și sora sa având și ei talent și fiind pasionați de muzică. Ionela a început să cânte de mică și a fost încurajată să urmeze acest drum de ambii părinți. Fiicele lui Neluțu Trandafir sunt eleve ale Liceului de Arte din Târgu-Jiu și iubesc muzica. Ionela spune că familia este foarte importantă în viața sa și că cei șapte ani de acasă sunt esențiali în formarea oricărui tânăr.

Ionela-Trandafir-3
Reporter: Ionela, unde studiezi și în ce clasă ești?
Ionela Trandafir: Sunt elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, secția instrumentală (vioară), la clasa domnului profesor Ilie Cealicu, iar în paralel urmez cursurile de canto popular de la Palatul Copiilor, la clasa doamnei profesoare Cristina Olteanu.

Rep.: De la ce vârstă cânți și cum ți-ai descoperit pasiunea aceasta?
I.T.: Am început să cânt încă de mic copil, talentul fiind moștenit din familie, iar prima apariție am avut-o la vârsta de 7 ani, la emisiunea „Hora Prichindeilor”, difuzată pe postul de televiziune TVR 2.

Rep.: Cine este persoana care te-a îndrumat să alegi acest drum?
I.T.: Ambii părinți, văzând că atât eu cât și sora mea, care este mai mică, avem înclinație spre muzică, au hotărât să pășim pe acest drum. Consider că a fost o alegere bună, deoarece facem acest lucru cu mare pasiune, avem rezultate școlare deosebit de bune, amândouă o să urmăm cursurile Conservatorului. Intenționăm să ne realizăm profesional și să ne facem și un nume de referință în muzica populară. Tatăl nostru cântă, dar din cauza unor probleme de sănătate (este imobilizat de ani de zile în scaunul cu rotile), nu a reușit să fie atât de cunoscut, mai ales din cauza faptului că a întâmpinat destule piedici pe motiv de sănătate. Noi, fiicele lui, am moștenit talentul său și i-am promis că o să-l împlinim sufletește și ne vom ține de cuvânt. Cum este tatăl meu? Este sufletul nostru și noi sufletul lui, suntem ceva unitar.

Ionela-Trandafir-2

Rep.: Cum a fost copilăria voastră? Ce înseamnă familia pentru tine și ce ai învățat de la părinții tăi?
I.T.: Deosebit de frumoasă, avem doi părinți minunați, au făcut eforturi mari pentru noi, pentru a ne fi nouă bine și pentru a ne clădi un viitor pe măsură. Familia pentru mine înseamnă lucrul cel mai minunat, noi în familie suntem cu toții prieteni, nu avem secrete unii față de alții. Ce am învățat de la părinții mei? Totul. Îmi dau seama de educația pe care am primit-o de la ei și am ajuns la concluzia că în viață poți să ai școala școlilor, dar dacă nu ai educația celor șapte ani de acasă, nu ai nimic; acești ani dacă i-ai pierdut, nu-i mai poți recupera niciodată. Nu voi putea uita niciodată vorbele părinților, vorbe ce au avut mare efect în educația noastră, fapt pentru care, spre deosebire de alți copii, mă mândresc cu părinții mei și nu aș putea uita niciodată efortul ce l-au făcut pentru a ne fi bine nouă.

Rep.: Ce înseamnă muzica pentru tine?
I.T.: Muzica face parte din viața mea, o fac cu mare plăcere, cum știu că este necesar să respir, același sentiment mă încearcă când mă gândesc la muzică.

Rep.: Când ai urcat prima dată pe scenă?
I.T.: La serbările organizate la grădiniță. Eram prea mică ca să știu să simt emoție, să realizez că aveam emoții și mi se părea totul normal, sentimente frumoase.

Rep.: Ai participat la concursuri de-a lungul anilor. Ce amintiri ai de la primul concurs și când se întâmpla?
I.T.: Da. La diferite concursuri, atât cât mi-a permis timpul, deoarece pe primul loc îmi este școala și am mult de învățat, sunt în ultimul an de liceu, mă pregătesc atât pentru Bac, cât și pentru admiterea la conservator. Primul concurs la care am participat a fost în luna mai 2010, la „Pe fir de baladă”, unde am obținut locul I. Am mai obținut diferite premii, de la locul I la mențiune. Ca importanță, pentru mine toate au aceeași valoare, sunt obținute de mine, prin muncă și mă mândresc cu ele.

Rep.: Cântecele pe care le-ai cântat pe scenele concursurilor sunt create de tine sau de tatăl tău?
I.T.: Unele sunt cântecele noastre, altele sunt din repertoriul diferiților artiști ce nu mai sunt printre noi.

Rep.: Ce planuri de viitor ai? Cum te vezi peste cinci ani?
I.T.: Mă rog bunului Dumnezeu să îmi ajute să trec cu bine peste toate examenele ce le voi susține, examene ce îmi vor decide viitorul, viitor pe care îl presimt ca unul frumos. Cum mă văd eu peste cinci ani? Sper ca totul să fie bine și peste cinci ani să ajung un profesor debutant de muzică, să predau viitorilor mei elevi, instrumentul meu preferat pentru care m-am pregătit încă din clasa întâi – vioara.

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.