miercuri , 26 februarie 2020 - 19:26

IPJ Gorj avertizează: „Loverboy”, una din cele mai utilizate metode ale traficanţilor de persoane


Polițiștii gorjeni au prezentat, marți, șase pași pentru a nu deveni victimă a traficului de persoane. La acțiunea organizată în Târgu-Jiu de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au participat jandarmi, angajați ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj şi ai Centrului Regional Craiova al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. „Au desfăşurat activităţi în Parcul Central şi zona străzii Victoria, pietonală, din municipiul Târgu-Jiu, pe linia prevenirii traficului de persoane. În cadrul discuţiilor purtate cu tinerii întâlniţi în timpul activităţilor, poliţiştii de prevenire au prezentat faptele incriminate de legea penală ca infracţiuni de trafic de persoane şi trafic de minori, totodată fiind supuse atenţiei acestora şi modalităţile prin care o persoană poate deveni victimă a traficului de persoane. A fost prezentată metoda 《Loverboy》 ca una din cele mai utilizate metode ale traficanţilor de persoane, prin care se urmăreşte exploatarea victimelor. Recrutorii intră în cercul de prieteni ai victimei sau în contact direct cu acesta, îi câştigă încrederea oferindu-i o variantă 《mai bună》 a vieţii, reuşind să satisfacă necesităţile acesteia şi folosind tactici manipulative, ajungând să deţină controlul total asupra ei. Loverboy-ul mizează pe vulnerabilitatea victimei, o manipulează, astfel încât fata ajunge să creadă că nu poate trăi fără el. Tinerii, aproximativ 120 beneficiari ai recomandărilor, au manifestat un real interes pentru aspectele prezentate de poliţiştii de prevenire, unii dintre ei precizând faptul că subiectul abordat are un caracter de noutate, fiindu-le foarte util. Poliţiştii de prevenire gorjeni vă recomandă să aveţi în vedere următor 《6 PAŞI》, pentru a nu deveni victimă a traficului de persoane”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.

Pasul 1 presupune ca, în cazul în care ți s-a făcut o propunere, să nu fii naiv. „Verifică în detaliu orice ofertă primită! Verifică legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă, certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de o invitaţie oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetăţenii români pot munci pe teritoriul UE fără invitaţie din partea unui angajator. Poţi lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poţi obţine doar de la Direcţia consulară a Ambasadei ţării de destinaţie, numai după un interviu cu reprezentantul acestei direcţii. Viza de lucru se deschide în baza unui contract de muncă sau a unei invitaţii oficiale din partea angajatorului. Durata perfectării este de cel puţin câteva zile şi poate ajunge la câteva săptămâni, contractul de muncă trebuie întocmit în cel puţin două exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine. Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranţă şi dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaşte conţinutul! Verifică dacă la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă se găseşte înregistrat contractul de muncă semnat de tine!”, avertizează polițiștii.

Pasul 2

Te-ai hotărât să pleci?

Lasă cât mai multe informaţii familiei! Anunţă cu cine, unde şi cum pleci din ţară! Lasă o fotografie recentă, stabileşte o parolă, pe care să o poţi folosi în convorbirile cu familia, dacă ai probleme! Află numărul de telefon al Ambasadei României din ţara respectivă şi memorează-l! Nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepţia autorităţilor.

Pasul 3
Ţi s-a oferit sprijin la plecare?

Nu da nimănui actele de identitate! Nu accepta să perfectezi documentele şi să ţi se plătească drumul în credit sau cu împrumut. Nu accepta să pleci cu acte false! Nu accepta să pleci la lucru cu viză turistică!

Pasul 4
Eşti deja în pericol?

Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact! Reţine orice informaţie privind locaţia în care te afli: adresă, telefon, nume. Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane, transmite un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară, încearcă să fugi din locaţia unde eşti ţinut fără acceptul tău şi contactează instituţiile statului sau persoanele care ar putea să-ţi ofere ajutor. Dacă eşti în România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul 004.021.313.31.00 sau la numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă!

Pasul 5
Cum îţi dai seama că o persoană este victimă a traficului de fiinţe umane?

Nu ignora problemele celor din jur! Condiţia socială a victimelor traficului de persoane este caracterizată, în general, de următoarele aspecte: sărăcie, discriminare şi lipsă de oportunităţi de angajare sau educaţie, marginalizare socială, neglijenţă şi abuz din partea familiei, insuficientă cunoaştere a drepturilor, obligaţiilor şi reglementărilor din domeniul migraţiei şi al accesului la libera circulaţie. Victimele traficului de persoane pot fi victime ale violenţei fizice sau sexuale, iar drepturile şi libertăţile le sunt negate ori nerespectate, orice semn al unei traume fizice sau psihice poate constitui un indiciu pentru identificarea ori diferenţierea unui caz de trafic de persoane. Victimele traficului de persoane sunt supuse unor forme de abuz şi constrângere. Astfel, victima poate să prezinte diferite echimoze, plăgi care pot fi semnele unui posibil abuz fizic sau să reclame că a fost supusă abuzului sexual. Victima traficului de persoane poate să fie apatică, absentă, să dea impresia că nu înţelege foarte clar ceea ce i se cere ori ceea ce i se explică, să izbucnească în plâns de fiecare dată când este abordată. Victima traficului de persoane poate să reacţioneze cu neîncredere şi chiar iritare faţă de cei care au intervenit în scoaterea ei din mediul în care se afla şi să nege chiar situaţia de abuz în care s-ar fi aflat, majoritatea victimelor traficului de persoane, în special cele supuse exploatării prin muncă, prezintă, în perioada imediată ieşirii din trafic, semne ale privării de somn, hrană şi ale epuizării fizice la care au fost supuse.

Pasul 6

Cui te poţi adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane?

Poliţiei – la numărul unic de urgență 112, misiunilor diplomatice ale României în străinătate, Liniei Telverde 0 800 800 678 și organizaţiilor neguvernamentale.

Loading...

Citește și

Studenta izolată la spitalul din Târgu-Jiu nu are coronavirus

Reprezentanţii Prefecturii Gorj au transmis, miercuri dimineața, că rezultatul analizelor efectuate la București pentru determinarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.