Istoria DEFORMATĂ la Muzeul Județean Gorj: bărbații din comunism purtau salopete inscripționate cu SNLO și un buzdugan medieval este expus ca …”grenadă”


În Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj, directorul instituției, Dumitru Hortopan, fost secretar UTC în vremea comunismului, a ținut în mod special să amenajeze o încăpere cu obiecte care să amintească de epoca dinainte de Decembrie 1989. Inițiativa, în aparență lăudabilă, e un kitsch total, un surogat imposibil de digerat: bărbații din familia comunistă sunt îmbrăcați cu salopete inscripționate cu siglele unor firme autohtone, iar șepcuța unuia dintre copiii care întregesc familia a apărut mult mai târziu, după căderea Comunismului, probabil prin târgurile de haine second-hand.
Acesta e aspectul cel puțin hazliu din instituția condusă de Hortopan, însă grav este că unul din exponatele muzeului nu pare a fi ceea ce scrie pe eticheta sa, iar acest lucru este știut de directorul așezământului care nu poate modifica o hârtie care schimbă o fărâmă de istorie.

Directorul Muzeului Județean Gorj, Dumitru Hortopan, are o nostalgie după vremurile apuse în Decembrie 1989, în care a fost o perioadă secretar al UTC (Uniunea Tineretului Comunist), așa că s-a gândit să amenajeze în instituția pe care o conduce un colțișor cu obiecte care să amintească de epoca comunistă. Colțișorul e, de fapt, o cameră în care se regăsesc câteva obiecte reprezentative pentru anii dinainte de Revoluție: sticla pentru lapte, sifoanele, tabloul cu cerbi sau vechea lampă cu petrol.
Familia comunistă e ”pusă în scenă” prin intermediul a cinci manechini din plastic, bărbatul, femeia, doi copii și încă un nene care era, cel mai probabil în vizită. Unul dintre copii e îmbrăcat în uniforma de șoim al patriei, vestimentație purtată de toți preșcolarii, însă celălalt copil are pe cap o șapcă modernă pentru acele vremuri, ce seamănă mai degrabă cu cele apărute la începutul anilor 90` prin târgurile de haine vechi.
De departe este de remarcat vestimentația bărbaților care poate crea nedumerire pentru oricare vizitator al muzeului, dar în mod special pentru cei mai tineri care pot crede că SNLO sau Petrom sunt firme care vin din vremea regimului totalitar când nu era permisă proprietate privată și existau doar întreprinderi de stat.
Istoria e deformată, din acest punct de vedere, în acea încăpere a muzeului județean, însă lucrurile sunt mult mai grave: în secțiunea muzeului în care se găsesc obiecte din timpul Primului Război Mondial se află un fragment dintr-un buzdugan din perioada medievală, chiar mai vechi, care e expus ca…grenadă.
Directorul Hortopan afirmă că i s-a transmis că fragmentul respectiv e un buzdugan, acceptă această variantă, însă spune că nu poate face nimic pentru că ar trebui schimbate niște hârtii.

loading...
Loading...

Citește și

„Generalul Izmană” Oprea, chef cu lăutari la Peștișani. Primarul Pigui și vicele Morega i-au ținut isonul!

Fostul ministru al Afacerilor Interne şi al Apărării, Gabriel Oprea, a făcut figurație electorală prin …

2 comentarii

  1. Asta e muzeul dobitocilor , dar daca lui Cosmin Popescu îi place noi muritorii nu avem ce face , nu?! Muzeu in orașul lui Brâncuși, mare păcat și rușine derbedeilor.

  2. Atata il duce capul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: