Iulia Vână va decide cum va arăta Calea Eroilor

iulia0vana0parc

Cei doi viceprimari ai orașului Târgu Jiu, Iulia Vână și Aurel Popescu, fac parte din comisia care va selecta proiectul de amenajare a Căii Eroilor din municipu. În comisie mai sunt incluși specialiști din domeniul arhitecturii, aceștia urmând să decidă în această vară proiectul câștigător. Lansarea unui concurs de idei pentru modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu, care include şi operele brâncuşiene Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit, a fost propusă încă din luna ianuarie a anului 2013.

Ideea a fost reluată în luna februarie a acestui an, când s-a anunţat şi demararea procedurilor efective de selectare a unui concept şi încredinţarea ulterioară a contractului de proiectare. „O să demarăm un concurs de soluţii la nivel naţional care are ca finalitate încheierea contractului de proiectare în urma căruia se va decide soluţia finală şi bineînţeles elaborarea proiectului pe care dorim să-l realizăm în cadrul programelor cu finanţare din fonduri europene. Acum îl vom lansa, probabil prin luna aprilie se va derula. Am făcut toate demersurile, consultând şi Ministerul Culturii, Uniunea Arhitecţilor din România, Ordinul Arhitecţilor. Pentru studiul de fezabilitate am cerut un termen de două luni de la data încheierii contractului”, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Contract de un milion de lei

Potrivit Primăriei Târgu Jiu, bugetul destinat achiziţiei contractului de proiectare este de un milion de lei, fără TVA. Denumirea dată contractului este „Modernizare şi reabilitare Zona Protejată a Ansamblului Monumental Calea Eroilor, Municipiul Târgu Jiu”. „Tipul contractului şi locul de executare a lucrărilor, de livrare a produselor sau de prestare a serviciilor: Servicii de arhitectură; servicii de inginerie şi servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbană şi servicii de arhitectură peisagistică; servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică; servicii de testare şi analiză tehnică. Locul principal de prestare: Calea Eroilor, Municipiul Târgu Jiu, Judeţul Gorj. Descrierea succintă a contractului sau a achiziţiei/achiziţiilor: Elaborarea unui concept general care prin soluţia propusă va stabili modernizarea şi reabilitarea axei Calea Eroilor, punerea în valoare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor şi redefinirea Căii Eroilor ca axă fundamentală şi simbolică a municipiului. Concursul de soluţii este organizat ca parte a unei proceduri de atribuire a unui contract de servicii, urmând ca ulterior, în baza prevederilor art. 122, lit. h) din OUG nr. 34/2006 promotorul concursului să atribuie contractul de proiectare… Valoarea estimată fără TVA: 1.081.050 RON”, potrivit documentaţiilor pregătite pentru licitaţia programată pe 2 iulie.

Cum va fi realizată departajarea

Juriul va stabili o ierarhie a soluţiilor/proiectelor prezentate, analizând nivelul tehnic şi calitativ al proiectelor şi punctând: calitatea şi originalitatea expresiei arhitecturale, fezabilitatea şi funcţionalitatea soluţiei tehnice propuse, precum şi integrarea armonioasă în spaţiul propus. Fiecare membru al juriului va evalua şi va acorda punctaj de la 1 la punctajul maxim acordat pentru fiecare subfactor. Se va însuma punctajului obţinut de la toţi subfactorii şi va fi obţinut punctajul total. Punctajul maxim acordat pentru propunerea tehnică şi arhitecturală este de 80 de puncte: „Descriere: Calitatea şi originalitatea expresiei arhitecturale a soluţiei propuse. Punctaj maxim-20 puncte; Posibilitatea transpunerii proiectului în contextul urbanistic al zonei.Punctaj maxim-12 puncte; Funcţionalitatea soluţiilor tehnice propuse; Punctaj maxim – 12 puncte; Creşterea atractivităţii din punct de vedere turistic, cultural, comercial şi agrement. Punctaj maxim – 12 puncte; Modul de tratare a acceselor şi de rezolvare a parcărilor, a construcţiilor propuse, gradul de integrare în context. Punctaj maxim – 14 puncte; Funcţiunile recomandate să conducă la creşterea veniturilor la bugetul local, din profitul generat de activităţile propuse. Punctaj Maxim 10 puncte. Propunerea financiară 20 de puncte…Proiectele vor conţine într-un ambalaj/tub unic, cuprinzând următoarele piese: – Catalog de prezentare color format A3, grafică text pe suport tipărit şi digital, în tehnici la alegere, – Planul de situaţie scara 1:1000 pe întreaga delimitare a zonei, cu propunerea de dezvoltare urbanistică din care să rezulte conceptul general de amenajare asupra întregii zone (se vor evidenţia în planul respectiv obiectivele cerute prin prezenta temă precum şi alte propuneri suplimentare ale concurenţilor); – Descrierea propunerii de ansamblu precum şi descrierea conceptului pentru zonele adiacente: intersecţiile principale, parcaje, spaţii verzi, etc; – Minimum 2 perspective 3D de ansamblu şi pe zone de interes; – Secţiuni caracteristice pentru principalele construcţii propuse, la scara 1:100; – Alte planşe, simulari video precum şi orice alte materiale (machete, mostre pentru principalele materiele propuse a fi puse în operă, etc.) care pot conferi o imagine cât mai exactă a propunerilor respective”, conform Primăriei Târgu Jiu.

Cine va face parte din Comisia de jurizare?

Contractele de servicii atribuite în urma concursului vor trebui să fie atribuite câştigătorului sau unuia dintre câştigătorii concursului. Numele membrilor juriului selectaţi sunt: Prof. Dr. Arh. Corneliu Florin Machedon – Facultatea Ion Mincu, Jr. Iulia Diana Vână Dumitraşcu – Viceprimar Municipiul Târgu Jiu, Aurel Popescu – Viceprimar Municipiul Târgu Jiu, Arh. Marius Marcu Lăpădat – prof. univ. Facultatea de Arhitectură, Dr. Arh. Viorica Curea – Preşedinte Uniunea Arhitecţilor din România, Dr. Arh. Victor Dan Kisilewicz – Consilier superior Ministerul Culturii, Arh. Aurel Ioan Eugen Botez – Preşedinte CNMI Se vor acorda şi prime câştigătorilor: Premiul I – 7.500 lei Premiul II – 5.000 lei Premiul III – 2.500 lei

Loading...

Citește și

Iată pe cine a vrut un partid să arunce în lupta pentru o primărie din Gorj!

Mariana Popescu, cetățean fictiv al municipiului Motru, și-a anunțat pe rețelele de socializare o candidatură …

3 comentarii

  1. De ce trebuie sa faca parte din Juriu la o asa licitatie,un Viceprimar cu pregatire Juridica!?Aici este vorba de o tema strict profesionista,ce presupune sa ai cunostiinte nu juridice cu ingineresti de urbanistica,de price altceva dar numai de Juridic nu!De ce nu a fost pus Arhitectul Municipiului Tg Jiu,cel mai indreptatit legal,sau un Arhitect local din fostul SPJ Gorj,cum ar fi Arh Ionescu Cristian sau alti specialisti ingineri de constructii locali participanti la constructia edificiilor Municipiului,cu experienta si cunostiinte in domeniu!
    Dar ca peste tot la noi,trebuie sa bagam mereu politicul in tot si toate ca sa se aleaga praful de pe toba!

  2. La cit e Iulia asta de proasta ca nici nu stie sa lege doua cuvinte ….vai si amar .

  3. Doi habarnisti , activisti de partid . aurel este un geniu in pacanele si evaziunea cu alcool, in rest ,,,,tamaie .Iuliska se pricepe cu gura dar in rest tot ,,,,tamaie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.