sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 3:50

Joburi pentru tinerele gorjence: videochat la „Fete rele”!

bursa-someri-(4)

•    Rata şomajului înregistrată în prezent în Gorj este de 7,89%.
•    Șomerii nu mai știu ce să facă pentru a avea un loc de muncă

Câteva sute de șomeri au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj. La acțiune au fost 56 de angajatori, care au pus la dispoziţia celor interesaţi 558 de locuri de muncă. Dintre acestea, doar 61 au fost pentru absolvenţii de studii superioare.

bursa-someri-(5)

Printre angajatorii care s-au prezentat la această bursă a existat şi unul care a pus la dispoziția celor interesate locuri de muncă în cadrul unei firme de videochat. Din sutele de șomeri prezenți, foarte puține tinere au fost interesate de ofertă. „Este un domeniu care este privit cu reținere de gorjeni și nu ar trebui să fie așa. Avem de dat 500 de dolari la angajare, iar salariul este atractiv. Nu ar trebui ca fetelor să le fie rușine. Este o slujbă ca oricare alta, slujbă din care se fac bani buni. La Iași, firma noastră merge bine. Și la Târgu-Jiu am început să ne dezvoltăm”, a spus administratorul firmei de videochat „Fete rele”. „Am o fată, a făcut facultate, dar nu își găsește loc de muncă. Am luat un pliant, poate ea va vrea să se angajeze. Eu o las. Este o meserie, un loc de muncă, nu e prostituție”, a spus o gorjeancă. „Nu cred că aş accepta să fac aşa ceva, chiar dacă se oferă un salariu foarte bun şi prima aceea de început. Vreau să am şi eu o familie, am rude, părinţi. Sunt unele domenii de activitate care nu sunt compatibile cu viaţa de familie, mai ales dacă ai copii sau vrei să ai”, a declarat Ana Maria, una dintre tinerele prezente la Bursă.

Cea mai bună ofertă: 80 de locuri de muncă la Turceni

Cele mai multe locuri de muncă, 80 la număr, au fost oferite de un angajator care și-a deschis o fabrică de sisteme din gips-carton și ipsos pentru industria construcțiilor la Turceni. „Am avut în ofertă posturi de confecţioner îmbrăcăminte; lucrător gestionar, lucrător comercial, vânzător, agent vânzări, agent de securitate, lăcătuş-mecanic, croitor, agent asigurare, muncitor necalificat, şofer, electrician, sudor electric, tâmplar, instalator, stivuitorist, mecanic utilaj, iar pentru persoanele cu studii superioare – inginer automatist; logistician; inginer mecanic; economist; inginer CCIA, inginer petrolist, consultant financiar, inspector asigurări. Cele mai multe au fost pe studii medii, dar şi 61 pentru studii superioare. Se caută ingineri, economişti. Nu am avut nimic pentru jurişti, deşi e destulă forţă de muncă cu diplomă de jurist. La Bursă a fost prezent şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a împărţit pliante pentru Programul «A doua şansă» şi diferite cursuri de calificare realizate împreună cu AJOFM. A mai fost de faţă şi un inspector al ITM, pentru a-i informa pe participanţi în legătură cu munca la negru şi drepturile pe care le au“, a declarat Romeo Chiriac, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

„Este foarte greu”

bursa-someri-(2)

Vasile are 33 de ani și este șomer de șapte luni de zile. Iubita sa a fost în căutarea unui loc de muncă stabil trei ani de zile, în ciuda faptului că a absolvit Facultatea de Drept. „Sunt șomer, am fost taximetrist, am lucrat și în construcții, am fost plecat în Serbia la muncă. Stabil nu a fost niciun loc de muncă. Este foarte greu să te descurci cu ajutorul de șomaj. Mi-am depus CV-ul la Siniat, pentru fabrica de gips de la Turceni. Sper să mă angajeze. Iubita mea, Ramona, a căutat un loc de muncă trei ani. Acum lucrează la un salon, deși are studii superioare”, a spus bărbatul. „Poate unii nu cred, dar pentru mine este un chin să nu am un loc de muncă. Am venit la bursă în speranța că voi găsi ceva ca femeie de serviciu, orice, sunt disperată. Doar soțul lucrează, la o firmă de pază. Avem și doi copii, elevi”, a spus Margareta Ilinca din Rovinari.

311 locuri de muncă în afara ţării

Ca de obicei, cele mai multe locuri de muncă au fost oferite prin Serviciul Eures. Serviciul pune la dispoziţia celor interesaţi 311 locuri de muncă în afara ţării, în spaţiul comunitar. „Avem un total de 311 locuri de muncă disponibile. Este vorba de 225 de posturi de asistent medical în Marea Britanie şi Irlanda. Mai avem 31 de posturi de medici, ingineri pentru Germania şi Spania, bucătari pentru Germania, asistenţi sociali şi chiar un post de funcţionar la Bruxelles. O să mai apară locuri de muncă în agricultură. Deja avem 120 de gorjence selectate pentru cules de căpşune. O condiţie pentru a lucra în străinătate este cunoaşterea limbii. Organizăm cursuri de germană şi engleză pentru cei care doresc să aibă mai multe şanse pentru un loc de muncă în afara ţării“, a declarat Diana Văduva, consilier EURES, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

loading...
Loading...

Citește și

Dezvăluire șocantă în cazul crimei din Piața Centrală Târgu-Jiu! Mesajele pe care le-a postat autorul faptei pe rețelele de socializare, înainte de omor

Bărbatul din Târgu-Cărbunești, arestat preventiv de judecătorii de la Tribunalul Gorj, pe 1 ianuarie, după …

Un comentariu

  1. Avand in vedere ca este o situaie in care nu prea iti gasesti atat de usor un job bine platit, videochatul nu ar trebui sa mai fie privit ca pe o activitate rusinoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.