Joi începe cea de-a doua ediție a „Zilei Olteniei”! Vezi programul complet al evenimentului!

Cea de-a doua ediție a „Zilei Olteniei” este sărbătorită și în acest an de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj care organizează joi, 21 martie 2019, începând cu ora 12.00, la Sala „Florin Isuf”, vernisajul expoziției de fotografie etnografică „Oltenia în imagini”.

„Ca și la prima ediție 2018, CJCPCT Gorj este singura instituție de cultură din Gorj care onorează acest eveniment. Dacă anul trecut expoziția vernisată cu același prilej cuprindea peste 100 de fotografii ale unor mari personalități ale istoriei, științei, diplomației, medicinii, literaturii, artei românești născute sau aparținătoare Olteniei, cea din acest an va cuprinde imagini de gen din arhivele Centrelor pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Deși a fost contactat, Centrul pentru Cultură și Artă din județul Olt nu a răspuns invitației. Ziua Olteniei este sărbătorită la data de 21 martie, fiind instituită prin Legea nr. 65\2017. Proiectul privind instituirea Zilei Olteniei a fost adoptat de Senat la 1 noiembrie 2016 și de Camera Deputaților, forul decizional, la 21 martie 2017” se arată într-un comunicat de presă.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se face referire la bogatul trecut istoric al Olteniei. Data aleasă pentru sărbătorire evidențiază odată în plus contribuția excepțională a Gorjului la făurirea istoriei la nivel regional și național:

„Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intra în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și al belșugului. Așadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în București și coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei”, se arată în documentul menționat mai sus.

Loading...

Citește și

ARGUMENT privind crearea Centrului „Constantin Brâncuși” al Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu

Moștenirea artistică lăsată de Constantin Brâncuși a intrat în conștiința umanității ca unul dintre reperele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.