Kinetoterapeutul te învață

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

 

PLATFUSUL (PICIORUL PLAT)

kineto1

Piciorul plat (sau platfusul) este definit prin prăbușirea bolților longitudinală și transversală ale piciorului.
Până la 4 ani, 96% dintre copii au piciorul plat.  Putem spune chiar că platfusul este fiziologic. După vârsta de 4 ani, la majoritatea copiilor grăsimea suplimentară de la acest nivel se resoarbe.

Simptome

kineto2

– durere – în ortostatism (statul în picioare) prelungit, mers, alergat.
– tumefierea gleznei.
– mers greoi.
– tulburări vegetative locale: transpirații, cianoză, edeme la nivelul gleznei.
– calozități anormale la nivelul părții anterioare a tălpii, încălțămintea deformată, cu uzura mai accentuată intern.
– pierderea arcadei plantei (piciorului) și tendința de a merge pe marginea internă a tălpii.

Tratament

kineto3Până la 4 ani este posibilă vindecarea spontană. După această vârstă (sau chiar înainte), se pot începe gimnastica medicală și înotul. Sunt contraindicate sporturile care presuspun ortostatism (statul în picioare) prelungit.
1.Tratament pasiv – susținerea bolții plantare prin talonete.

2. Tratament activ –  prin kinetoterapie.
Kinetoterapia are rolul de a tonifia musculatura bolții plantare, pentru a obține o poziție cât mai corectă a tălpii pe sol. Asfel, dispar durerile, iar pacientul învață mersul corect, normal, evitând apariția în continuare și a altor deformări ale piciorului (care, în timp, pot afecta întreaga postură a corpului).

loading...
Loading...

Citește și

Remedii naturiste pentru nas înfundat

Te numeri printre persoanele care se confruntă frecvent cu senzaţia de nas înfunda? Din cauza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.