Kinetoterapeutul te învață

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

alina-iriza-kinetoterapeut

PICIORUL STRÂMB CONGENITAL

kineto-1

Piciorul strâmb congenital este o atitudine vicioasă și permanentă a piciorului pe gambă, în timp ce planta (talpa) nu calcă pe sol prin punctele sale normale de sprijin.
Poate fi:
– varusul: piciorul se sprijină pe marginea sa externă (planta executând o mișcare de supinație);
– valgusul:  marginea internă a piciorului se sprijină pe sol (mișcarea de pronație plantară);
– equinul: axul piciorului se află în prelungirea axului gambei și sprijinul se face pe antepicior ori pe degete;
– talusul: piciorul este flectat pe gambă, sprijinul se face pe călcâi.
Cauza nu este cunoscută, și de cele mai multe ori, predomină la sexul masculin. În unele cazuri, etiologia piciorului strâmb este asociată altor malformații (spina bifida tumorală sau ocultă,      artrogripoză, sechele de maladie amniotică).
Tratamentul este de urgență (chiar din prima zi de viață a copilului)! Tratamentul este:
– ortopedic;
– chirurgical;
– fiziokinetoterapeutic.

kineto-2
De-a lungul timpului, tratamentul chirurgical a jucat un rol primordial, dar rezultatele acestuia pe tremen lung s-au dovedit a fi modeste. Deși s-a obținut îmbunătățirea aspectului piciorului, acesta a devenit rigid și dureros în decadele a doua și a treia de viață. La început se practicau imobilizările în gips, apoi s-a practicat în masă tratarea pe cale chirurgicală a afecțiunii. în anii ‘80 s-a dezvoltat o metodă complexă de corectare a piciorului strâmb, ce include kinetoterapia, ortezarea și mobilizarea continuă pasivă. Indiferent de metoda de tratament adoptată, ideal este ca aceasta să fie aplicată cât mai curând posibil, de preferat în primele 2 săptămâni de viață, întrucât ligamentele și tendoanele sunt mult mai elastice imediat după naștere decât ulterior.
Obiectivele tratamentului constau în corectarea diformității cu menținerea mobilității și a forței musculare, obiective atinse prin kinetoterapie. De asemenea, prin kinetoterapie se păstrează și corecția obținută prin ortezare. Se urmărește tonifierea musculaturii gambei de partea afectată (musculatură atrofiată și picior mai scurt decât cel sănătos) și cea a tălpii afectate.

loading...
Loading...

Citește și

Îți sângerează gingiile în timpul periajului? Vezi cauzele probabile

Aproape toată lumea se confruntă cu gingiile care sângerează cel puţin o dată la ceva …

2 comentarii

  1. piciorul strinmb si artogripoza?

  2. piciorul strimb si artrogripoza e una si aceiasi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.