sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 3:44

Kinetoterapeutul te învață

alina-iriza-kinetoterapeut

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

 

Osteoporoza

osteoporoza

Osteoporoza este o boală sistemică a scheletului, caracterizată prin reducerea masei osoase şi prin deteriorări microarhitecturale ale ţesutului osos, care-i măresc fragilitatea, crescând consecutiv riscul fracturilor.
În osteoporoză are loc o rărire a traveelor de ţesut osos spongios, cât şi o subţiere a corticalei osului, interesând în special coloana vertebrală, bazinul şi antebraţul.
În majoritatea cazurilor evoluţia bolii este asimptomatică, diagnosticul făcându-se pe baza unui examen radiologic. Alteori apar dureri osoase, care sunt considerate simptomul principal al osteoporozei. Acestea au localizare dorsală sau lombară şi se explică prin tasare vertebrală, contractură musculară, tensiune ligamentară sau microfracturi trabeculare şi durează câteva luni. Durerile care se accentuează la percuţia coloanei, în absenţa tasărilor vertebrale, sugerează osteomalacia.
Fracturile sunt frecvente, fiind localizate mai ales la femur, vertebre, extremitatea distală a radiusului şi proximală a humerusului. Aceste fracturi sunt favorizate de căderile frecvente, modificarea arhitecturii osoase şi diminuarea rezistenţei la efort secundară reducerii masei osoase, a slăbirii forţei musculare şi tulburărilor de coordonare.
Fiind o boală cu evoluţie lentă şi insidioasă, semnele de apariţie a bolii sunt mult timp nerecunoscute sau neglijate:
• durerea de spate;
• curbarea spatelui (cifoza) cu apropierea coastelor anterioare de oasele bazinului;
• limitarea mobilităţii coloanei;
• scăderea în înălţime, ce apare din cauza tasării vertebrelor.
Tasarea vertebrală este de fapt o fractură pe os patologic osteoporotic şi este cea mai frecventă cauză a durerilor dorsolombare la persoanele în vârstă. Aceste fracturi vertebrale sunt cauza cifozei şi a scăderii în înălţime, dar pot să afecteze şi funcţia pulmonară.

Tratamentul fizical-kinetic cuprinde:

– electroterapia, în scopul ameliorării durerii şi a contracturii musculare;
– termoterapia şi hidrotermoterapia (efectele căldurii fiind: antialgic, sedativ, decontracturant);
– masajul (efect antialgic şi sedativ);
– kinetoterapia.
Kinetoterapia joacă un rol foarte important în îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu osteoporoză atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional şi social. Un stil de viaţă activ însoţit de o varietate de activităţi fizice tonifică musculatura şi creşte rezistenţa oaselor. Este important ca programul de kinetoterapie să fie conceput de medic în colaborare cu fiziokinetoterapeutul.
Tratamentul prin kinetoterapie urmăreşte:
– educarea pacienţilor în vederea efectuării corecte, cu grijă, a activităţilor zilnice, ceea ce duce la reducerea riscului de fractură;
– învăţarea pacienţilor a unor exerciţii pentru echilibru care scad riscul de a cădea;
– învăţarea mersului păstrând un bun aliniament;
– realizarea unor exerciţii uşoare pentru tonifierea musculaturii prufunde a spatelui, pentru menţinerea unei poziţii cât mai corecte;
– învăţarea unor exerciţii specifice pentru creşterea rezistenţei coloanei vertebrale şi a altor oase.
Programele de kinetoterapie sunt esenţiale la pacienţii cu osteoporoză. Menţinerea mobilităţii articulare, a forţei şi rezistenţei musculare, a posturii corecte, a funcţiei respiratorii şi a capacităţii de efort constituie obiectivele generale ale programelor de kinetoterapie.

loading...
Loading...

Citește și

Remedii naturiste pentru nas înfundat

Te numeri printre persoanele care se confruntă frecvent cu senzaţia de nas înfunda? Din cauza …

4 comentarii

  1. Buna ziua. Am fost diacnosticat cu protruzie la nivel cervical. intrebarea este care este diferenta dintre hernie si protruzie si in ce fel poate kineto sa ma ajute, asta daca se poate face kineto pe diacnosticul meu

  2. Buna seara! Protruzia este o faza incipienta a herniei de disc reprezentand aparitia de fisuri in inelul fibros, fisuri prin intermediul carora nucleul pulpos patrunde si astfel duce la bombarea spre exterior a inelului fibros, determinand dureri la nivel cervical. Hernierea discului reprezinta prolapsul nucleului pulpos in canalul vertebral (cuprinde mai multe stadii, cand apar dureri pe traiectul unei radacini nervoase, parestezii, paralizii, deficit motor semnificativ). Este necesar sa va vada un neurolog sau neurochirurg pentru a va indica momentul inceperii kinetoterapiei, in functie de stadiul evolutiv al bolii si de simptomatologie. Fiecare etapa are o schema proprie de kinetoterapie ce va va ajuta sa va recuperati in totalitate functionalitatea coloanei cervicale, sa stopati evolutia bolii si aparitia recidivelor. Multa sanatate!

  3. Buna seara. Am 34 de ani si de mult timp am dureri de spate, durerea fiind localizata in special intre omoplati. Am facut o radiografie si medicul ortoped mi-a spus ca am scolioza si ca ar trebui sa fac fizioterapie si gimnastica medicala. Credeti ca m-ar ajuta?

    • Buna dimineata! Kinetoterapia va ajuta foarte mult. Prin kinetoterapie veti putea pastra o postura cat mai corecta pt a nu mai aparea acele dureri care va supara (puteti sa faceti si masaj, electroterapie), sa cresteti mobilitatea coloanei vertebrale si puteti stopa evolutia scoliozei, dar trebuie sa va tineti de programul de exercitii. Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.