miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:23

Kinetoterapeutul te învață

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

alina-iriza-kinetoterapeut

Scolioza

scolioza1

Scoliozele sunt deformări ale coloanei vertebrale caracterizate prin curbură laterală şi rotaţie vertebrală. Acestea pot fi funcţionale sau structurale.
Scoliozele funcţionale (nestructurale, atitudini scoliotice) pot fi datorate unui număr mare de cauze. O parte pot să apară ca urmare a unor procese patologice (anchiloza şoldului, traumatisme ale coloanei, discopatii etc), care nu pot fi înlăturare decât după tratarea cauzei care le-a produs. O altă cauză o poate reprezenta inegalitatea membrelor inferioare, care prin dezechilibrarea bazinului poate să producă  o atitudine scoliotică. Atitudinea scoliotică a trunchiului în poziţia şezând, adoptată adeseori de şcolari în bancă, dar şi de cei care exercită diferite profesii, poate duce şi ea la instalarea unei atitudini scoliotice durabile, printr-un dezechilibru al tonusului muscular.
Scoliozele structurale se caracterizează prin prezenţa modificărilor structurale la nivelul corpilor vertebrali şi rigiditate a coloanei vertebrale. Scoliozele structurale pot fi:
– idiopatice: infantile (0-3 ani), juvenile (3-10-12 ani), ale adolescenţilor (10-12-20 ani), ale adultului;
– congenitale (defecte vertebrale sau costale);
– neuromusculare;
– posttraumatice etc.
În funcţie de localizarea curburilor, scoliozele (mai ales cele idiopatice) pot fi:
– cu curbură toracică (de obicei pe dreapta);
– cu curbură toracolombară, fie pe dreapta, fie pe stânga;
– cu curbură lombară (de obicei pe stânga);
– cu dublă curbură majoră: toracică stângă-lombară dreaptă sau toracică dreaptă-lombară stângă.

scolioza2Tratamentul prin kinetoterapie

Pentru corectarea atitudinilor scoliotice, prima măsură care trebuie luată este îndepărtarea cauzei care le-a produs (aplicarea unui înălţător – talonet în pantoful membrului inferior mai scurt pentru corectarea inegalităţii membrelor, educarea pacientului pentru abandonarea poziţiei incorecte a trunchiului etc). Kinetoterapia urmăreşte echilibrarea tonusului musculaturii paravertebrale şi a bazinului, tonifierea întregii musculaturi a spatelui, abdomenului şi membrelor, pacientul învăţând cum să îşi menţină postura corectă.
Kinetoterapia scoliozelor structurale urmăreşte: corectarea poziţiei coloanei vertebrale, creşterea flexibilităţii coloanei vertebrale, tonifierea musculaturii abdominale şi paravertebrale, îmbunătăţirea respiraţiei. Cu cât se începe mai devreme, înainte de a se încheia procesul de osificare, cu atât şansele de corectare sunt mai mari, desigur în funcţie de gravitatea afecţiunii. În unele cazuri nu este suficientă gimnastica, este necesară purtarea unui corset sau chiar intervenţia chirurgicală. Kinetoterapia se continuă şi postoperator, etapizat, la indicaţia medicului.
Programul de kinetoterapie este individualizat fiecărui pacient şi este de lungă durată (luni sau chiar ani, în funcţie de vârstă sau gravitate), fiind necesară o evaluare continuă a pacientului, iar la copii până la sfârşitul perioadei de creştere.

loading...
Loading...

Citește și

Descoperă efectele terapeutice ale sucului de cartofi

Nelipsit din nici o bucătărie, cartoful poate fi tratament îndeosebi pentru gastrite, colite şi ulcere …

Un comentariu

  1. Buna seara. Mama mea si-a protezat genunchiul drept. S-a operat acum o luna la Craiova si medicul i-a spus ca trebuie sa faca miscare pt recuperare. Foloseste un baston care sa o ajute, are ceva dureri la mers si un mers schiopatat. Nu are destula siguranta in piciorul drept si masa musculara este mai scazuta decat la celalalt picior. Credeti ca un program de kinetoterapie ar ajuta-o mai mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: