Kinetoterapeutul te învață

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

alina-iriza-kinetoterapeut

Gonartroza

Gonartroza este o afecţiune cronică degenerativă a articulaţiei genunchiului, având ca rezultat deteriorarea invalidantă a articulaţiei. Gonartroza este cea mai frecventă artroză şi reprezintă peste 50% din cazurile de genunchi dureros.
Simptomatologia este dominată de prezenţa durerii, localizată în regiunea internă a genunchiului, ce poate iradia pe coapsă sau gambă, care apare la primii paşi după un repaus prelungit, cedează odată cu „încălzirea” articulaţiei şi reapare la mers şi ortostatism prelungit. Alături de durere pot să mai apară şi:
– redoarea de inactivitate („înţepenirea” articulaţiei);
– instabilitatea genunchiului;
– tulburări de statică;
– limitare de mobilitate;
– tumefacţie articulară;
– crepitaţii, cracmente la nivelul articulaţiei genunchiului;
– tulburări de statică etc.

kineto

Tratament fizical-kinetic

Tratamentul gonartrozei include numeroase mijloace (medicaţie, măsuri igieno-posturale, tratament fizical-kinetic, tratament balnear, tratament ortopedic-chirurgical) ce vizează: combaterea durerii şi inflamaţiei, evitarea apariţiei poziţiilor vicioase, asigurarea stabilităţii articulare, menţinerea sau creşterea mobilităţii articulare, menţinerea sau creşterea tonusului muscular, prevenirea deteriorării în continuare a cartilajului articular.
Igiena ortopedică a genunchiului este obligatorie şi constă în informarea şi educarea pacientului cu privire la modificarea stilului de viaţă, evitarea expunerii la frig, umezeală, a tocurilor înalte, scăderea în greutate (dacă este cazul), efectuarea zilnică a unui program de exerciţii fizice pentru întreţinerea mobilităţii articulare şi a forţei musculare.
Kinetoterapia urmăreşte obţinerea indolorităţii la nivelul genunchiului, a stabilităţii şi mobilităţii, obţinerea coordonării şi a echilibrului, reeducarea mersului.

Cititorii întreabă:

„Buna seara! Mama mea și-a protezat genunchiul drept. S-a operat acum o lun[ la Craiova și medicul i-a spus că trebuie să facă mișcare pentru recuperare. Folosește un baston care să o ajute, are ceva dureri la mers și un mers șchiopătat. Nu are destulă siguranță în piciorul drept și masa musculară este mai scăzută decât la celalalt picior. Credeți că un program de kinetoterapie ar ajuta-o mai mult?” (Mariana)

Kinetoterapeutul Alina Iriza răspunde:

Bună ziua! Un program de kinetoterapie este esenţial la pacienţii cu proteză de genunchi. Trebuie crescută forţa pe grupele musculare ale membrului inferior operat (în special, stabilizatorii genunchiului) şi amplitudinea de mişcare articulară a genunchiului, îmbunătăţirea echilibrului şi învăţarea distribuirii greutăţii la nivelul membrului inferior operat pentru normalizarea mersului. Bastonul trebuie să îl poarte pe partea stângă (pe partea sănătoasă). Multă sănătate!

loading...
Loading...

Citește și

Remedii naturiste pentru nas înfundat

Te numeri printre persoanele care se confruntă frecvent cu senzaţia de nas înfunda? Din cauza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.