Kinetoterapeutul te învață

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

 

Spondilita anchilopoietică (anchilozantă)

alina-iriza-kinetoterapeut

Spondilita anchilozantă (SA) este reumatismul inflamator cronic al coloanei vertebrale, de obicei progresivă, cu predispoziţie mai ales la bărbaţi. Afectează articulaţiile sacro-iliace, articulaţiile coloanei vertebrale şi ţesuturile moi adiacente. Se descrie şi o formă „periferică”, cu prinderea articulaţiilor membrelor.
Simptomele spondilitei apar din cauza procesului inflamator de la nivelul coloanei vertebrale, articulaţiilor periferice, dar şi al altor organe. Inflamaţia la nivelul coloanei vertebrale produce dureri şi redoare în regiunea lombară, regiunea superioară a feselor, coloana cervicală şi adesea la joncţiunea coloanei dorsale cu cea lombară, simptome resimţite mai mult dimineaţa şi după  perioade mai lungi de inactivitate. Durerea şi redoarea pot fi ameliorate de mişcare sau de o baie caldă, ca şi de administrarea medicaţiei antiinflamatorii.

kineto
Inflamaţia cronică şi severă la nivelul coloanei vertebrale poate duce în timp la fuziunea corpilor vertebrali prin intermediul sindesmofitelor, care sunt nişte punţi osoase intervertebrale. Odată cu apariţia acestora, durerea cu caracter inflamator de la nivelul coloanei dispare, în schimb coloana îşi pierde mobilitatea. Acest proces de anchiloză produce o accentuare a cifozei dorsale cu limitarea expansiunii toracelui în inspir. La acestea se adaugă şi afectarea articulaţiilor costovertebrale de către procesul inflamator şi în acest fel se ajunge la pacienţii cu SA la instalarea unei disfuncţii ventilatorii.
Artritele periferice pot să apară la nivelul şoldului, genunchiului sau gleznei şi mai rar la nivelul articulaţiilor degetelor de la picior. O altă localizare posibilă a inflamaţiei este cea de la nivelul tendoanelor, la locul de inserţie a acestora pe os. Tendinita achiliană (inflamaţia la nivelul tendonului achilian) provoacă durere la nivelul călcâiului, care se accentuează la urcatul unei pante. Spondilita mai poate afecta şi alte organe în afara aparatului locomotor, cel mai des fiind vorba de ochi (irită, uveită), inimă (insuficienţă aortică, tulburări de conducere) şi rinichi (insuficienţă renală cronică).

Mijloace de tratament:

– tratament medicamentos (antiinflamator, antialgic);
– tratament igieno-postural (evitarea ortostatismului şi repausului prelungit; evitarea frigului, curentului, umezelii; repaus nocturn pe pat tare, pe spate, fără pernă, cu un rulou sub ceafă etc);
– electroterapie (pentru efectele termic, antialgic, antiinflamator, reflex);
– hidrotermoterapie (băi calde, împachetare cu nămol, baie de aburi, saună, aplicaţia de parafină);
– masaj (efect decontracturant, antialgic, de relaxare);
– balneoterapie (în staţiuni cu ape termale, iodurate, sulfuroase, clorurate-sodice: Băile Herculane, Băile Felix, Pucioasa, Amara, Techirghiol, Eforie-Nord, Ocnele Mari, Ocna Sibiului, Sovata etc);
– kinetoterapie.
Fiind o boală cu caracter evolutiv şi cu un înalt grad de invaliditate, momentul începerii kinetoterapiei trebuie să fie cât mai precoce. Programul de kinetoterapie urmăreşte să păstreze mobilitatea coloanei vertebrale, să tonifice musculatura paravertebrală, să conserve funcţia respiratorie. Pentru prevenirea instalării redorilor la nivelul coloanei vertebrale, este foarte importantă practicarea, încă de la debutul bolii, a exerciţiilor de asuplizare. Acestea pot limita procesul inflamator, determinând o evoluţie favorabilă, cu întârzierea considerabilă a apariţiei redorilor articulare. Programul de kinetoterapie nu trebuie să neglijeze nici exerciţiile de păstrare a mobilităţii membrelor, retracturile musculare fiind cele care duc de cele mai multe ori la apariţia redorilor articulare. Se realizează alungirea muşchilor scurtaţi. Se menţine în acest fel şi un tonus muscular bun, prevenindu-se atrofiile musculare. Exerciţiile respiratorii sunt indispensabile în prevenirea disfuncţiei respiratorii, care se instalează la spondilitici prin rigidizarea cutiei toracice. Se realizează exerciţii pentru creşterea mobilităţii articulaţiilor costo-vertebrale şi de tonifiere a musculaturii respiratorii.

loading...
Loading...

Citește și

Vezi ce aliaţi ai în lupta cu colesterolul „rău”

Persoanele a căror alimentaţie cuprinde mai degrabă cereale integrale, fructe şi legume nu au probleme …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.