Kinetoterapeutul te învață

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

 

POLIARTRITA REUMATOIDĂ (PR)

kineto2

Poliartrita reumatoidă este o afecţiune reumatismală inflamatorie cu evoluţie cronică, progresivă către deformare şi anchiloză articulară. Este o boală autoimună de cauză necunoscută, ce afectează mai frecvent femeile.
Debutul poate fi la orice vârstă, mai ales între 25-50 ani. În general, boala se instalează fără simptome vizibile, articulaţiile fiind treptat afectate. Alteori, debutul bolii este brusc, cu inflamaţia simultană a mai multor articulaţii diferite. Inflamaţia apare în mod simetric în cele două jumătăţi ale corpului, primele afectate fiind articulaţiile mici, ale degetelor mâinilor şi picioarelor, ale încheieturilor de la mâini, de la glezne. Zonele afectate sunt dureroase şi rigide, în special dimineaţa sau după o perioadă prelungită de inactivitate. Unii pacienţi pot să simtă dureri în special seara, iar alţii au o senzaţie generală de slăbiciune şi oboseală. În unele cazuri, poate să apară şi o uşoară febră.
Sindromul articular al bolnavilor cu PR se manifestă prin o serie se semne şi simptome caracteristice:
• Durerea este continuă, exacerbată matinal şi la mobilizarea articulaţiilor mici ale mâinii, pumnului, cotului. Pot fi prinse apoi şi articulaţiilor temporo-mandibulare şi coloana cervicală.
• Tumefacţiile. Degetele iau aspect fuziform, pumnul devine caracteristic în „spate de cămilă”, articulaţiile mari sunt globuloase.
• Limitarea mişcărilor
• Deformările şi anchilozele apar prin extinderea procesului inflamator la nivelul cartilajului şi osului. Apare deviaţia cubitală a degetelor. Aspecte caracteristice: mâna în „spate de cămilă”, degete în „Z”, în „M”, în „butonieră”, piciorul plat.

Tratament fizical-kinetic:

kineto1
– electroterapia (cu efect antialgic, antiinflamator, miorelaxant etc);
– hidrotermoterapia (folosirea de comprese reci cu sulfat de magneziu pe articulaţiile afectate în vederea scăderii durerii şi a inflamaţiei, hidrokinetoterapia în scopul menţinerii sau creşterii mobilităţii articulaţiilor afectate);
– masajul (în scop antialgic, miorelaxant, de întreţinere a tonicităţii şi troficităţii musculare);
– kinetoterapia.
Kinetoterapia are ca scop să menţină şi/sau să recupereze mobilitatea articulară a membrului superior, accentul punându-se pe conservarea prehensiunii (acţiunea mâinii de a prinde cu ajutorul degetelor), să menţină şi/sau să recupereze mobilitatea articulară la membrul inferior cu accent pe conservarea ortostatismului şi mersului. Kinetoterapia urmăreşte: evitarea deviaţiei mâinii şi a degetelor, prevenirea blocării cotului, evitarea deformării piciorului, evitarea apariţiei poziţiilor vicioase la nivelul genunchiului şi şoldului. În stadiul acut se efectuează exerciţii pentru conservarea tonusului muşchilor ce controlează articulaţiile afectate. În stadiile cronice, exerciţiile au rolul de a menţine sau a creşte mobilitatea articulară sau au efect de creştere a tonusului muscular.

loading...
Loading...

Citește și

Remedii naturiste pentru nas înfundat

Te numeri printre persoanele care se confruntă frecvent cu senzaţia de nas înfunda? Din cauza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.