duminică , 23 februarie 2020 - 16:59

Kinetoterapeutul te învață

alina-iriza

Începând din această săptămână, ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi rezolvate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. De asemenea, cei care sunt interesați să afle mai multe lucruri despre anumite probleme de sănătate cu care se confruntă, ne pot scrie pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro

 

HERNIA DE DISC

hernie-disc

Coloana vertebrală este compusă din 33 de vertebre separate prin discuri şi care sunt clasificate în patru zone distincte: zona cervicală (7 vertebre), zona dorsală (12 vertebre), zona lombară (5 vertebre), zona sacrală (5 vertebre fuzionate) şi coccisul (format din 4 vertebre fuzionate).
Discul intervertebral este localizat, conform denumirii, între corpurile vertebrale. El este responsabil de legarea vertebrelor între ele, oferind flexibilitate, absorbind şi distribuind greutatea aplicată pe coloana vertebrală. Discul intervertebral este format dintr-un inel exterior fibros şi rezistent şi un ţesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos. Când aceste discuri se deteriorează în urma accidentelor sau a îmbătrânirii, vor ieşi în exterior sau se vor rupe, proces numit hernie de disc.
Hernia poate să apară la orice nivel al discurilor intervertebrale, însă cele mai frecvente două localizări sunt reprezentate de discurile lombare şi cele cervicale.

Hernia de disc cervicală

Cauzele care determină hernia de disc cervicală sunt:
• efort fizic greu, repetitiv, cu coloana vertebrală cervicală înclinată lateral sau răsucită;
• ridicări de obiecte grele.
Semne şi simptome:
• durere cervicală, exacerbată la orice manevră de mobilizare a coloanei vertebrale cervicale;
• blocaj funcţional cu anteflexia (înclinarea anterioară) segmentului cervical;
• contractură musculară paravertebrală (de cele mai multe ori simetrică);
• paroxisme dureroase (evoluţia ondulantă a durerii);
• durerea cu traiect radicular (pe traiectul unui nerv) – este foarte vie.

Hernia de disc lombară

Cauzele care determină hernia de disc lombară pot fi:
• sarcina, naşterea, poziţia incorectă la locul de muncă;
• obezitatea, sedentarismul;
• traumatisme puternice, directe la nivelul coloanei lombare;
• traumatisme slabe, repetitive, care determină procese degenerative indirecte posttraumatice ale discului.
Semne şi simptome:
• durere la nivel lombar, cu caracter violent, continuu, accentuată la mers, la schimbarea poziţiei, efort, tuse, strănut etc.; poate duce până la blocaj lombar dacă durerea este foarte puternică;
• durerea poate evolua de sus în jos cuprinzând fesa, faţa posterioară a coapsei, gamba, piciorul şi degetele;
– poate asocia parestezii manifestate ca amorţeli, înţepături, furnicături;
– scăderea forţei musculare;
– reflexele la membrul inferior afectat sunt abolite sau diminuate;
– piciorul este rece sau există senzaţia de arsură;
– poate asocia tulburări sfincteriene şi tulburări de potenţă sexuală.
• aspect de spate „plat” (ştergerea lordozei lombare);
• contractură musculară unilaterală sau bilaterală, mai marcată de partea herniei;
• limitarea mobilităţii segmentului lombar.

Există hernii de disc posttraumatice când, imediat după traumatism, nu sunt prezente semnele sau simptomele bolii, acestea apărând după o perioadă variabilă de timp (ore, zile sau săptămâni)!!
Diagnosticul herniei de disc se realizează pe baza examenului clinic (semnele şi simptomele) şi a explorării paraclinice, care implică: examenul lichidului cefalorahidian, radiografia de coloană faţă si profil, mielografia, determinarea vitezei de conducere nervoasa, electromiografia, computer tomografia (CT), rezonanţa magnetică nucleară (RMN).

Tratamentul fiziokinetoterapeutic al herniei de disc

• repausul / posturarea;
• electroterapie;
• termoterapie, hidrotermoterapie (nu în faza acută!!!): baie de sare la cadă, parafină etc.;
• masaj;
• kinetoterapie (gimnastică medicală);
La acestea se adaugă şi medicaţia (antialgice, antiinflamatorii, sedative etc).
Kinetoterapia constituie partea fundamentală a programului de recuperare, având mare importanţă în menţinerea sau refacerea parametrilor musculari şi funcţionali optimi.
Kinetoterapia are ca obiective următoarele: educarea bolnavului în sensul conştientizării de către acesta a poziţiei corecte a coloanei vertebrale şi menţinerea acesteia, relaxarea musculaturii contracturate, corectarea posturii vicioase, creşterea şi menţinerea forţei musculaturii paravertebrale, păstrarea mobilităţii normale a coloanei vertebrale, reducerea riscurilor de complicaţii radiculare ale sindromului dureros, profilaxia recidivelor.
Programul de kinetoterapie se începe numai la indicaţia medicului şi se realizează numai sub stricta supraveghere a unui fiziokinetoterapeut.

A consemnat Alina Iriza, kinetoterapeut

Loading...

Citește și

5 cele mai bune antivirale naturale

Fie că vorbim despre viroze uşoare, cum ar fi guturaiul, rinita sau faringita, ori despre …

2 comentarii

  1. TITA GHEORGHE SORIN

    Se poate vindeca discopatia lombara de gradul doi prin kinetoterapie?

  2. Mergeti cu rezultatele de la RMN la un medic pe balneofizioterapie si el va poate sfatui cand puteti incepe un program de recuperare. Ce aveti dumneavoastra raspunde foarte bine la kinetoterapie (daca programul este realizat corect si sustinut). De asemenea, kinetoterapeutul va va invata si cum sa mentineti o pozitie cat mai corecta a spatelui in desfasurarea activitatilor zilnice (cum sa stati corect pe scaun, sa va aplecati, sa carati o cutie etc). Multa sanatate va doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.