miercuri , 16 octombrie 2019 - 10:22

La 187 de ani, Jonathan este cel mai bătrân animal terestru din lume

Cel mai bătrân animale terestru. Foto: Wikimedia
Jonathan, o broască țestoasă gigantică din Seychelles, a devenit recent deținătorul recordului mondial Guinness pentru cel mai bătrân animal terestru. Având vârsta de 187 de ani, țestoasa Jonathan s-a născut cândva în 1832, când nu existau telefoane sau becuri electrice, iar fotografia abia fusese inventată.

Născut în Insulele Seychelles, în Oceanul Indian, Jonathan a fost relocat într-o casă nouă în 1882, când avea circa 50 de ani. A fost mutat pe insula tropicală Sfânta Elena, un teritoriu britanic din Atlanticul de Sud, ca un dar pentru guvernatorul insulei.

Jonathan a trăit alături de mai multe țestoase, atât femele cât și masculi. Totuși, nu a avut pui, deoarece nu și-a găsit o parteneră printre femele.

Femelele aparțin grupului de țestoase uriașe Aldabra, care este diferit de familia căreia îi aparține Jonathan. Din grup mai face parte și exemplarul botezat David, care are 80 de ani – deci nici măcar jumătate din vârsta amicului său.

Speranța de viață medie a țestoaselor gigantice de Seychelles este de 150 de ani. La vârsta de 187 de ani, Jonathan este aproape de a dobândi titlul de cea mai bătrână reptilă din ordinul Testudines, în care sunt grupate toate broaștele țestoase de mare și de uscat și broaștele țestoase de apă dulce.

Anterior, titlul a fost deținut de Tu’i Malila, o broască țestoasă marină născută în Madagascar, pe care căpitanul James Cook a dăruit-o familiei regale Tonga și care a trăit din 1777 până în 1965 (adică 188 de ani).

O fotografie datată 1882-86, făcută pe o plantație de pe Sf. Elena, la scurt timp după ce Jonathan a fost dus pe insulă (Jonathan este țestoasa din stânga). Foto: guinnessworldrecords.com

Din cauza vârstei, simțul mirosului și vederea lui Jonathan au avut de suferit, dar starea generală de sănătate este destul de bună. Este hrănit cu alimente potrivite pentru vârsta lui – fructe și legume, inclusiv mere, castraveți și morcovi.

Dieta compusă din frunze și iarbă nu este considerată ca fiind prea sănătoasă pentru o țestoasă cu o vârstă atât de înaintată.

loading...
Loading...

Citește și

Calea Lactee pierde sau câştigă în greutate?

Un studiu recent a ajuns la concluzia că, în funcţie de perioada de observaţie, Calea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: