sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 3:49

Laurenţiu Ciurel (CEO): Suntem în conflict. Vor răspunde în faţa legii!

laurentiu-ciurel

BNA Coal SRL a intentat procese Complexului Energetic Oltenia, acuzând că CEO nu a îndeplinit condiţiile din contractul de vânzare cărbune încheiat în 2014 şi cerând restituirea a opt bilete la ordin, de aproape 780.000 de euro. Anterior, Curtea de Conturi a constat un prejudiciu la CEO de 8,4 milioane de lei iar procurorii DNA fac cercetări. Directorul general al CEO, Laurenţiu Ciurel, crede că BVA trebuie să răspundă în faţa legii.

Avocata BVA Coal SRL a spus în presa centrală de ce compania din Gorj a fost dată în judecată: „CE Oltenia nu a reuşit să ne pună la dispoziţie, zilnic, cantitatea de până la 10.000 de tone de cărbune tip energetic, la granulaţia de 0,60 mm, aşa cum a fost contractată. Practic, ne-au înşelat la momentul în care s-a semnat contractul că vor fi în stare să ne asigure cărbune energetic la granulaţia solicitată”, a spus Briggita Niţoi, avocatul BVA Coal SRL.

„Va duce la o speţă penală”

Directorul companiei, Laurenţiu Ciurel, explică pe larg cum s-a ajuns în situaţia ca cele două părţi să ajungă în instanţă, acuzându-se reciproc: „Am avut și avem în continuare un conflict cu firma care a cumpărat cărbune pentru a-l exporta. Noi am executat niste bilete la ordin cu care dânşii au fixat nişte garanţii.Vedem ce se va întâmpla pentru că se pare că nu există bani în conturile acelei firme iar execuția acelor bilete la ordin va duce probabil la o speță penală și vreau să explic aceste garanții și de ce le-am pus. Acest contract era super-garantat prin faptul că noi nu vindeam cărbune decât cu banii înainte. Fiecare kilogram sau tonă de cărbune era înainte plătită. Am respectat condiţiile din contract, s-au făcut livrările în prezenţa delegatului firmei BVA Coal iar cerințele lor de natură juridică nu sunt acoperite la această oră. Dar, la momentul respectiv, nefiind cerere de cărbune, noi ne-am pus problema la nivel de directorat, şi anume, ce se va întâmpla dacă noi producem 1,2 milioane de  tone de cărbune, cât era în contract, il punem în depozite, iar firma nu le va mai cumpăra. Adică, nu va da banii înainte, ceea ce s-a şi întâmplat, şi că vom rămâne cu acest peste un milion de tone de cărbune, sau cu diferenţa, pe stoc şi se va deprecia. Şi atunci, am vrut să asigurăm şi această posibilitate, fixând aceste garanţii la contract”.

„BVA putea să facă obiecţii ori să nu ridice cărbunele”

Laurenţiu Ciurel mai precizează: „Nu s-a întâmplat, bineînţeles, să rămânem cu cărbune pe stoc şi, din fericire pentru noi, abia ne ţinem cu producţia, la câtă cerere de energie este. Stocurile au scăzut de la două la un milion de tone. Practic, consumăm mai mult decât producem pe intervale săptămânale. Am avut ce face cu cărbunele. Dar a fost o măsura în plus de precauție, să nu producem mai mult decât iau danşii (BVA, n.red). A fost o măsură foarte bună. Şi, acum, vor răspunde în faţa legii. Ne uitam ce scrie în lege şi vedem că e o speţă penală dacă emiți genul acesta de garanţii fără să ai garanție bancară. Vedem ce scrie în lege. Ei (BVA Coal SRL, n.red.) ne-au dat în judecată, în contrapartidă, ştiind de acțiunea noastră, motivând că nu au luat cantitatea de cărbune necesară pentru că n-am respectat condiţiile de contract, ceea ce, sută la sută, nu este adevărat. Nu e adevărat pentru că absolut tot ce am livrat, am livrat în condiţii de contract. BVA avea posibilitatea de a nu ridica cărbunele dacă constatau că cele 400 de mii de tone nu erau cu caracteristicile tehnice respectate, aveau posibilitatea de a face observaţii, obiecții, au avut delegat care a confirmat şi calitativ şi cantitativ, așa că nu se pune problema nerespectării de către noi a condiţiilor din contract. Am montat nişte grătare, sortatoare, în aşa fel încât să fie granulaţia normală”.

„Au fost exploatate resursele la sânge”

Directorul CEO spune că acest conflict a pornit dintr-o cu totul altă cauză: „De fapt, problema este că nu a mai fost desfacere pe durata verii în Serbia şi s-au exploatat la sânge resursele hidro. A fost, până la urmă, una din cauzele golirii lacurilor de la Porţile de Fier. Sârbii, urmaţi de partea română, au exploatat la maximum resursele hidro, pe toată perioada verii, în loc să cumpere cărbune”, a mai spus acesta.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.