Laurențiu Ciurel: Fără CEO s-ar fi ajuns la importuri masive de energie!

laurentiu-ciurel_03

Managerul CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că dacă nu ar fi fost CEO, s-ar fi ajuns la importuri masive de energie în această perioadă. El a făcut publice rezultatele companiei pe 10 luni, vorbind și despre cum va încheia compania acest an. 

Astfel, luna noiembrie va influența în bine rezultatul financiar economic, spune directorul general al CEO, apreciind că ultima jumătate a acestei luni va fi mai slabă din punct de vedere al livrării și producției de energie. „Prima jumătate din această lună a fost cea mai bună din istoria complexului. Consumul se va reduce treptat, dar sper să rămânem cu câte un grup în fiecare termocentrală. Situația este una de așteptat, așa a fost în fiecare an. Am avut o primă jumătate de lună, conjuncturală, dar cea mai bună și am demonstrat că încă nu se poate fără cărbune”.

„Verzii” nu au făcut față

Energiile regenerabile care se bucură de subvenții masive din partea statului, nu au făcut față cererii din piață. „Prognoza de vânt de 1000 MW nu s-a adeverit, s-a suprapus și o avarie la Cernavodă. Acest lucru a cauzat o lipsă în sistem, o cerere de energie de aproape 2000 MW. A fost o stare de dificultate acută. și noi, dacă mai aveam un grup, probabil că și pe acela l-am fi pornit. A fost o foame mare de energie la prețuri foarte sus. Dacă nu ar fi fost de Oltenia, s-ar fi ajuns la importuri și asta ar fi însemnat eforturi uriașe pentru consumatorii români. Am reușit să mergem cu 5 grupuri. Am demonstrat că energiile regenerabile, oricât ar fi de multe și de curate, trebuie completate cu energie stabilă, cea pe cărbune”, a mai spus Laurențiu Ciurel.

Unde se livrează cărbune gratis

Anul 2013 a fost salvat la final. Cifrele pe 10 luni nu arată rău: „Suntem după un an extrem de greu, iar situația a fost salvată la final. Am avut luni de zile cu doar 500 de megawați și o legislație greoaie de care ne-am tot lovit. În această perioadă nu am produs decât 9,4 mil TW, am extras doar 19 milioane de tone de lignit, din care 13 milioane au mers spre sucursale, iar restul la terți. Spre deosebire de alți ani, 93% s-a și încasat pe lignitul livrat. 98% de la Termo Craiova, foarte buni platnici, și, țin să spun că nu am fuzionat cu centrala de la Craiova așa cum s-a vehiculat în presă. Nu s-a făcut nicio fuziune, avem în continuare o relație contractuală; au plătit și cei de la Govora în procent de 95, s-a încasat în proporție mai mică, de 73%, sau chiar deloc de la CET-urile Oradea, Arad și Timiș. De asemenea, o foarte mare problemă cu încasările este la UATAA Motru . Este vorba despre aproape 7 milioane de lei, o restanță pe care nu am încasat-o. Aici livrăm cărbune gratis, dar nu mai putem tolera această situație mult timp de acum înainte”, a mai precizat Ciurel.

Cifre

Veniturile în CEO s-au situat la 3,7 miliarde de lei, cheltuitelile – la 3,5 miliarde. Rezultatul brut la 10 luni este de 212 de milioane de lei: „Nu este un rezultat rău, dar trebuie să și încheiem, să vedem rezultatul final. Avem 107 milioane de lei din exploatare, 105 milioane de lei rezultat financiar din devalorizarea yenului. Numai că, în baza acestui rezultat, trebuie să plătești impozit pe profit la stat, dividende la proprietar, și asta, pe niște bani care de fapt nu există. Este o anomalie…. Nu avem plăți restante, dar sunt creante de 750 milioane de lei care se compun din datoriile istorice, ale CET Craiova, RAAN etc.”, a mai precizat directorul CEO.

loading...
Loading...

Citește și

Dosarul „Videochat la saloanele de înfrumusețare” a ajuns în instanță! Două vedete din gruparea culturiștilor, judecate pentru o evaziune de aproape o jumătate de million de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat cercetările în dosarul denumit de presă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.