Lăutarii Gorjului, adevărate talente lăsate de Dumnezeu

lautari-tarafuri-(1)

Muzica lăutărească tradițională gorjenească își trage seva din întâmplări reale, din viața celor care creează melodiile frumoase ce ating sufletele ascultătorilor. Taraful Gorjului este cel mai cunoscut din județul nostru, ambasadorii tradiției noastre peste hotare. Talentul lor este lăsat de Dumnezeu, iar ei, lăutarii cu har, au găsit mereu puterea de a transmite din generație în generație tradiția muzicii lăutărești.

lautari-tarafuri-(3)

În 2011, la inițiativa lui Viorel Gârbaciu și a etnografului Speranța Rădulescu, de la Muzeul Țăranului Român, a luat ființă Taraful Gorjului, alcătuit din cei mai buni lăutari din Gorj, cei mai mulți dintre ei fiind din celebra zonă a satului Pârâul de Pripor. Taraful Gorjului a cântat de-a lungul anilor pe marile scene ale Europei, ducând mai departe, în zări, tradiția gorjenească, melodiile inspirate din viața lăutarilor, versuri care ating sufletele celor care îi ascultă pe lăutarii noștri. Simplitatea versurilor și frumusețea liniilor melodice amintesc de Ciocârlia Gorjului. Durere, fericire, dor și jale, povești de dragoste, povești de viață, frânturi din ce a fost și idei despre viitor, toate se regăsesc în cântecele lăutarilor din Gorj. Muzica alină dorul, unge sufletele ascultătorilor, ne transpune în altă lume și așa ne dăm seama că lăutarii sunt adevărate talente lăsate de Dumnezeu pe acest pământ.

„Bunicul a cântat cu Maria Lătărețu”

lautar-cristian--geacu-cataroiu

Cristian Geacu Cătăroiu, din Tismana, este solistul Tarafului Gorjului și își amintește că a iubit de când se știe muzica lăutărească. Talentul său a fost moștenit de la strămoși, iar printre rudele sale de sânge se mândrește cu bunicul său, care a cântat cu Maria Lătărețu: „În 2011, înainte de a pleca într-o deplasare la Viena, doamna Speranța Rădulescu, de la București, a făcut o selecție și din toate tarafurile prezente, a ales opt persoane. În prezent activăm șapte persoane, trei viori, o chitară, un contrabas și două soliste. Cei mai mulți membri ai tarafului sunt din Pârâul de Pripor al comunei Godinești. Satul e renumit pentru tarafurile lăutărești, melodiile și talentul oamenilor de aici s-au moștenit din generație în generație. Au fost foarte mulți lăutari și la noi în Tismana, cel puțin 15 tarafuri, dar numai eu am rămas, ceilalți s-au dus pe rând. Eu am moștenit cântecele de la tatăl meu, el de la bunicul meu. Bunicul meu a avut onoarea să cânte cu Maria Lătărețu la anumite spectacole, turnee. Lumea ne primește foarte bine pe unde mergem, noi, înainte de a activa la acest taraf, cântam la diferite ocazii, festivități. Alt gen nu cânt decât ce am moștenit de la tatăl și bunicul meu. E o valoare specială pentru mine, e păcat să se piardă, dar balade nu mai cântă nimeni azi. La mine mai e un secret, eu mai fac pe loc piese, improvizații, dar pe linia melodică autentică. Suntem unici în România, cred că muzica lăutărească autentică înseamnă foarte mult, altfel nu am menține acest taraf. Am copii, dar, din păcate, nu au vrut să cânte. O parte din familiile de lăutari autentici vor transmite mai departe tradiția, nu se va pierde această moștenire”, a spus Cristian Geacu Cătăroiu.

Magdalena-Cidoiu-lautarMagdalena Cidoiu, urmașa lăutarilor din Pârâul de Pripor

A trecut de vârsta de 70 de ani și cântă de mică. Cântecele sale le-a învățat de strămoși, pe altele le-a compus singură. A cânta înseamnă pentru Magdalena Cidoiu a trăi. De la vârsta de zece ani, Magdalena a început să cânte la nunți. Bunica spune că și înainte de a adormi cântă: „Cântecele lăutărești le-am învățat pe parcurs, cânt de la 7-8 ani, la 10 ani plecam deja la nunți să cânt. Mergeam kilometri întregi pentru un cram sau o nuntă, dar ne plăcea. Talentul l-am moștenit, mama mea, tatăl meu, surorile mele, toată lumea a cântat. Eu m-am născut și am crescut în altă parte a județului, în Pârâul de Pripor m-am mutat după ce m-am căsătorit. Soțul meu a fost un viorist bun, foarte bun, cu renume, Cidoiu Nicolae. Bunicii lui au avut cea mai bună orchestră din județ. Când mă pun în pat să mă culc, trebuie să cânt înainte. De când eram mică, mergeam la nunți sau la chefuri și o auzeam pe marea noastră Maria Lătărețu, ascultam cu atenție cântecele și apoi le scriam să le țin minte, le învățam pe de rost. Am avut și o mătușă, a murit la 106 ani, Leana Coadă, ea se uita la om când cânta și îi făcea cântecul de la naștere și până la moarte, m-am mai luat și eu după ea. Și acum obișnuiesc să mai improvizez, dacă mă duc la o nuntă și mă uit la lume, eu știu ce să-i cânt fiecărei persoane. Toate cântecele le am scrise, că am multe caiete, dar le dau cu drag oricui vrea să le copieze. Cântecele sunt vechi, dacă am eu peste 70 de ani, imaginați-vă ce vechime au ele!”, a afirmat Magdalena Cidoiu.

Taraf reprezentativ

Viorel Gârbaciu, directorul Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu spune că muzica tradițională gorjenească este o minune care trebuie păstrată vie: „Taraful Gorjului este un taraf reprezentativ în care au intrat frații Enoiu, Gabi Enoiu Muscurici și fratele său Florian Enoiu, fiul și fiica marelui lăutar Enoiu, din Pârâul de Pripor, apoi Cristi Geagu Cătăroiu, din Tismana, urmașul unuia dintre cei mai mari lăutari ai Gorjului, Petre Geagu Cătăroiu, cel care a cântat și cu Maria Lătărețu și ale cărui cântece sunt cântate mai ales de Tudor Gheorghe. Acest taraf a fost gândit în actuala combinație de doamna Speranța Rădulescu, cu care noi am colaborat foarte bine, este cercetător științific principal la Muzeul Tradițional al Țăranului Român. La Gorj nu se cânta neapărat încadrat într-un ritm absolut. Chitara este specifică Gorjului. Este o ciudățenie, la fel ca în Maramureș, chitara era acordată rusește, avea patru corzi, se cânta cu bareu, plimbau degetul arătător pe grifura chitarei și de aici ieșeau sunetele, și se cânta numai în major. Dincolo de asta este cunoscută frumusețea repertoriului genial de aici din Gorj, sunt cântece absolut extraordinare”, a declarat Viorel Gârbaciu.

Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.