Legea adopţiei prevede noi stimulente financiare


Guvernul a introdus în Legea adopţiei noi stimulente financiare. Vor fi acordați lunar bani de la stat pentru persoanele care adoptă copii de peste trei ani, cu handicap sau frați. Totul este prevăzut într-un proiect adoptat de Senat. Astfel, cei care adoptă aceşti copii vor putea primi stimulente financiare din partea statului de până la peste 1.300 lei.

„Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizaţie lunară, raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 1,20 ISR (indicator social de referinţă, în valoare de 500 de lei – n.red.), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, se afla în una din următoarele situaţii: a) avea vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani; b) era încadrat în grad de handicap uşor sau mediu; c) făcea parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună”, scrie în proiectul de lege adoptat recent.
Doar pentru un copil, statul va da 600 lei. În cazul în care copilul adoptat este mai mare de şapte ani, este încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună, cel care l-a adoptat va primi 900 lei.

Dacă acel copil va îndeplini două condiţii, adoptatorul va încasa cu 25% mai mult. În cazul în care copilul îndeplineşte toate cele trei condiţii menţionate, indemnizaţia va creşte cu 50%, adică cei care l-au adoptat pot încasa și 1.350 lei. De aceşti bani veţi beneficia până când cel adoptat va împlini 18 ani.
Dacă tânărul îşi va continua studiile, va beneficia de bani până la 26 de ani.

Mai mult, adoptatorii vor putea deconta mai multe cheltuieli, în limita a 1 500 lei pe an. Este vorba despre asigurarea unor servicii destinate recuperării/ reabilitării copilului adoptat. De asemenea, cheltuielile de transport şi cazare ocazionate adoptatorului la participarea la procedura potrivirii practice cu copilul din alt judeţ vor fi decontate în limita a 200 de lei/zi/persoană, după cum scrie în proiect.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Parlament.

loading...
Loading...

Citește și

Se INAUGUREAZĂ noul STADION de la Târgu-Jiu cu UN MECI al echipei PANDURII?

Marin Condescu crede că arena de patru stele ar putea fi inaugurată la prima partidă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: