Legea pensiilor: Vezi ce schimbări importante aduce noua lege!


Proiectul Legii pensiilor a fost publicat joi seară pe site-ul Ministerului Muncii, documentul fiind pus în dezbatere publică vreme de o lună. „Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

Noua formulă de calcul
Pensia = numărul total de puncte * valoarea punctului de referinţă (VPR)
în 2021: VPR = 1.875 lei \ 25 = 75 lei
Evoluţia punctului de pensie
sept. 2019: 1.265 lei
sept. 2020: 1.775 lei
2021: 1.875 lei (formula nouă)
2022: VPR indexat cu inflaţia

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani, scrie b1.ro. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil. Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare, mai scrie b1.ro. În acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate.

loading...
Loading...

Citește și

Vernisaj de expoziții la Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj vă invită în această săptămână la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: