Legendele mai pleacă dintre noi, dar nu se sting niciodată!

A plecat dintre noi înainte de Înălțare, ne vom lua la revedere de la el după ”Înălțare” și va rămâne mereu viu, înălțându-se la cerul legendelor. Rămas bun, Nea Cristian, și bine te-am regăsit printre cei care au scris istorie! Vorbim de prima voce de ”primadonă” sportivă a televiziunii moderne, primul comentator din România care ne-a încălzit câteva veacuri inimile atunci când juca naționala de fotbal, handbal… sau se urca pe bârnă Nadia ori servea Năstase! Sau intra în cursă Patzaichin.

Da, acum s-a lăsat liniştea în lumea sportului, odată cu moartea lui Cristian Ţopescu. Mulți sunt convinşi că victoriile sportivilor români nu vor mai avea niciodată aceeaşi savoare fără vocea care exprima emoţiile unei naţiuni. Da, și cei mai în vârstă dintre noi știu că marele Cristian Ţopescu a fost o enciclopedie în vremurile când informaţia venea cu porția. Și aceea cântărită mereu și trecută prin sita riguroasă a fostului regim comunist. Doar el, Nea Cristian, a avut curajul atunci să spună ce ar fi corect și drept, dincolo de ziduri… Cu riscul de a fi interzis pentru câțiva ani românilor ce tot el le-a încălzit inimile. Dar, după 1989 s-a reîntors la microfon. Și a continuat să ne facă să trăim, prin fentele lui Hagi, golurile… și să visăm la mai mult! Dar și el a visat, bunăoară, să trăiască 100 de ani, atunci când a trecut cu bine peste 40 de grade Celsius după istorica victorie a României în fața Columbiei. Nu, nu a ajuns până acolo, dar a fost mereu aproape. Prin cele peste 5.000 de transmisiuni din toate colţurile lumii. Iar Ordinul Olimpic „Colanul de Aur”, decorația regală „Nihil Sine Deo”, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler şi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler sunt doar câteva distincţii pe care România i le poate aşeza acum pe piept. Întinsă pe aproape şase decenii, cariera lui Cristian Ţopescu a ajuns în cele din urmă, la final.

Din fericire pentru mine, mă număr printre aceia care l-au cunoscut personal pe marele Cristian Țopescu. Un om în primul rând, dar și un model pentru orice ”presar” sportiv. El mi-a transmis curajul meseriei chiar de la primul interviu acordat. Deși eu eram reporter, iar el intervievatul și exista o diferență de vreo 4 decade, tot timpul mi-a vorbit ca unui coleg sau prieten. Iar acum, nu pot să-mi iau la revedere pentru că nu ar fi drept. Voi visa mereu și voi trăi doar prin modelul oferit de Nea Cristian. Și voi fi mândru că am fost contemporan cu o legendă.

PS: Cel care a comentat fentele lui Dobrin şi zecele Nadiei, a vorbit despre lauri, valori şi visuri interzise s-a înălțat acum în cerul legendelor. Dincolo de titlul de cel mai bun comentator sportiv care a existat vreodată în România, unele vorbe ale lui Cristian Țopescu ne vor rămâne moștenire. Ca de exemplu: „Este important să ştii ceea ce spui şi să spui ceea ce ştii!”

Loading...

Citește și

Muie, muie dar cu ce?

Prostia m-a copleșit și nu prostia în sine ci numărul minților care o produc? Muia …

2 comentarii

  1. Ramas bun, Cristian Topescu! Acolo unde mergi, te vei intalni cu alte legende pe care le-ai comentat pe viu…

  2. O simpla intrebare: cat timp a fost „intezis”,desi nu a fost chiar asa,cine l-a „salvat”?FCSB,sau Steaua,desigur,nu cea „infintata” in 2017,nu?!Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca,pentru ca merita,pentru emotiile exraordinare transmise romanilor si pentru patriotismul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.