Licitații DUBIOASE în Gorj!

padure

România are printre cele mai mari prețuri la achiziția de buștean din întreaga Europă, astfel că Asociația Producătorilor de Mobilă și Asociația Forestierilor au sesizat Consiliul Concurenței pentru abuzul de poziție dominantă al RNP-Romsilva prin prețurile de pornire la licitație, susțin Fordaq și Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Reprezentanții Direcțiilor Silvice susțin că prețurile licitațiilor nu sunt stabilite la nivel local, ci vin de la centru.

Anual, Regia Națională a Pădurilor Romsilva organizează licitațiile principale, licitații prin care este oferită la vânzare masa lemnoasă pentru producția anului următor. „În perioada 17-24 decembrie 2015 s-au desfășurat aceste licitații prin care a fost oferit la vânzare un volum de 4,31 milioane metri cubi, din care a fost adjudecat un volum de 227.000 de metri cubi, adică 5% din volumul oferit la vânzare”, se arată într-un comunicat al Nostra Silva. Potrivit Fordaq, stabilirea prețurilor de pornire la licitația din acest an, pornind de la tarifele de adjudecare din anul anterior, duce la o ‚spirală a prețurilor’. „Nu este posibil să se stabilească prețuri de pornire la licitație pornind de la prețurile de adjudecare din anul anterior. O astfel de practică duce la o spirală a prețurilor. Între 2010 și 2015, prețurile de pornire la licitație au crescut cu 300%. La licitațiile din luna decembrie 2015, au existat mai multe Direcții Silvice județene care au avut prețuri de pornire mai mari decât prețurile de adjudecare din anul anterior (Harghita, Dolj, Gorj, Dâmbovița, Maramureș, Sălaj, Timiș)”, menționează Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România Nostra Silva. Potrivit sursei citate, deoarece în urma licitațiilor a fost adjudecat un volum de 5% din totalul volumului disponibil, licitațiile au fost reprogramate în perioada 12-25 ianuarie 2016, cu aceleași prețuri de pornire.

Loading...

Citește și

ACUZAȚII după ce proiectul primarului privind parcările prin SMS i-a fost RESPINS

Marcel Romanescu acuză consilierii municipali PSD că i-au blocat proiectul privind implementarea sistemului de taxare …

Un comentariu

  1. Pretul mare e dubios, normal doar suntem la Gorj! Asociati de taietori de lemne, cauta o fatuca de pe la o gazeta, un cuier pom, un sifonier sau o masa cu 6 scaune si pac! pac! Licitatie dubioasa! Nu e prost cine cere e prost cine da, e clar! Se vaita grav ca nu s-au vandut mai mult de 5% din masa scoasa la licitatie! Pai aduceti din import, daca e mai ieftin! Lasati spirala preturilor in grija noastra a cumparatorilor! Producatori de mobila si ziar dubios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.