miercuri , 19 februarie 2020 - 19:03

Liderii FNME, după ce a trecut Legea pensiilor: Discriminările în interiorul CEO s-au menținut!


Liderii Federației Naționale Mine Energie au ținut să aducă unele critici Legii pensiilor, după ce, marți, 14 octombrie a.c., Camera Deputaților a votat proiectul de modificare a acestei legi prin care se reduce vârsta de pensionare a salariaților din minerit și energie și acuză că amendamente importante eliminate din proiectul conceput de ei mențin discriminările în rândul angajaților Complexului Energetic Oltenia. Sindicaliștii au menționat faptul că, deși muncesc în aceleași condiții cu salariații termocentralei de la Rovinari, energeticienii celor două termocentrale din Dolj nu se vor putea pensiona mai devreme, din cauză că locurile acestora de muncă nu au fost încadrate în condiții speciale.

Dumitru Pîrvulescu, Nelu Roșca, Constantin Mitrescu și Nicolae Bădița au subliniat faptul că au pus în discuție această discriminare încă din momentul în care au prezentat parlamentarilor gorjeni proiectul de modificare a legii pensiilor, iar amendamentele la acest proiect, prin care au fost eliminate prevederi importante, mențin discriminarea în rândul salariaților din CEO.
Președintele FNME, Dumitru Pîrvulescu, a declarat că prin proiectul de modificare a legii s-a încercat eliminarea discriminării, însă a fost scos un punct din propunerea inițială și scopul nu a fost atins.
”Este pentru prima data când se face ceva pentru colegii care lucrează în condiții deosebite. Legat de legea în sine, într-adevăr, față de proiectul initial, făcut de federația noastră și urmărit de vicepreședintele Roșca în implementare, e o problemă pentru că am vrut să includem și colegii care sunt discriminați în societățile unde noi avem sindicate. Vă dau exemplu clar la noi în CEO: sunt colegi la termocentrala din Rovinari care și-au păstrat, prin grija sindicatului de acolo, condițiile deosebite, iar sunt alți colegi de la Turceni, Craiova și Ișalnița care le-au pierdut pentru că nu a fost nicio implicare din partea sindicatelor de acolo. Noi am vrut să implementăm acest lucru pentru că încercam să eliminăm o discriminare. Că anumiți domni au înțeles cu totul altceva, ar trebui dânșii să răspundă de ce au scos din proiectul de lege inițial, votat de Senat, acel alineat”, a afirmat Pîrvulescu.

Vicepreședintele FNME, Nelu Roșca, a precizat că liderii sindicali și parlamentarii din Dolj ar vrea să vină cu o nouă inițiativă legislativă de reducere a vârstei de pensionare și salariații termocentralelor de la Craiova și Ișalnița, care nu sunt încadrați în condiții special de muncă și că ar trebui sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
”Consider acest proiect un câștig de etapă, dar nu și al războiului. Noi am considerat, pentru a elimina discriminarea din cadrul CEO că trebuie reîncadrate în condiții deosebite acele locuri de muncă de la nivelul unui agent economic care au condiții similare de muncă, iar noi am venit cu un alineat în acest proiect de lege tocmai pentru a putea cere, împreună cu angajatorul, adică cu conducerea CEO, către ITM, solicitări de măsurători pe acele locuri de muncă pentru reîncadrarea lor. (…) Am câștigat cele 4 luni la an. Cred că o să se asigure cele 4 luni la an din cel de-al 6-lea an, dacă rămâne stagiul de cotizare la 35 de ani și nu 30 cum am solicitat noi.

Liderii de sindicat din Dolj mi-au solicitat proiectul inițial, pentru că erau la o întâlnire cu parlamentarii, care doresc să facă inițiativă legislativă să reintroducă cele două alienate. Dacă aș reprezenta salariații de la Craiova, Ișalnița și Turceni, eu aș face o adresă către Consiliul Discriminării, pentru că există o discriminare în interiorul acestei companii care nu este normal în rândul salariaților din CEO și aș aștepta un răspuns clar”, a precizat Roșca.

Loading...

Citește și

1,3 milioane debit la CEO. Insolvența UATAA încă un an de zile, aprobată în ședința de CL!

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru și-a prelungit insolvența cu încă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.