Liderii FNME, pregătiţi să vândă interesele celor peste 18.000 de salariaţi

condescu

• „Durerea” şefilor sindicali a fost că nu mai au acces direct la buzunarul miilor de salariaţi din companie, aşa că nu şi-au dat acordul pentru tăierea plăţilor compensatorii
• Administraţia vrea să-şi impună programul de austeritate: tăierea primelor de Ziua Meseriei
• Cele două părţi nu au ajuns la nicio înţelegere – liderii de sindicat, adunaţi de urgenţă

Laurentiu-Ciurel

Război total între administraţia CEO şi sindicatele FNME! Ieri, în comisia paritară, negocierile nu au dus la niciun rezultat favorabil oamenilor care lucrează în compania de stat şi care, evident, aşteaptă veşti mai bune pentru perioada imediat următoare. Cerinţele conducerii CEO au fost rezonabile, chiar dacă vizau micşorarea plăţilor compensatorii pentru salariaţii aflaţi în prag de pensionare. Din comunicatul conducerii reiese în clar că  măsura ar viza doar această categorie de salariaţi. De cealaltă parte, sindicaliştii au cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât plata cotizaţiei sindicale pe statele de salarii ale tuturor membrilor de sindicat, chiar dacă o astfel de revenire la o metodă neortodoxă este, potrivit legislaţiei în domeniu, şi ilegală.

FNME şi administraţia CEO au transmis spre seară comunicate de presă care se bat cap în cap. Mai exact, una dintre cele două părţi minte. Conducerea CEO a transmis că a propus sindicatelor ca cele două zile libere să fie totuşi plătite, dar în regim de şomaj tehnic. FNME vine cu alt comunicat, în care şefii sindicali arată că a fost ideea lor, mai exact că au cerut înlocuirea celor două zile fără plată cu şomajul tehnic.

Şefii sindicali, la negoţ cu drepturile oamenilor – Ce nu au spus opiniei publice

Negocierile de ieri arată mai degrabă a negoţ. Şi asta, pentru că liderii celor peste 18.000 de salariaţi au dat impresia că ar fi semnat orice, chiar şi primele de Ziua Meseriei,  dacă administraţia le-ar fi deschis robinetul cu bani – adică, dacă ar fi fost de acord cu colectarea cotizaţiilor sindicale din buzunarul miilor de anagajaţi ai CEO, direct pe statele de salarii. Condamnabil este faptul că liderii FNME nu au fost mandataţi din partea oamenilor pe care îi reprezintă să negocieze modalitatea de plată a cotizaţiilor, ba chiar din contră. Mulţi salariaţi ai CEO nu mai vor să-şi plătească această contribuţie către sindicat după ce liderii lor, la toate negocierile cu CEO, nu au avut în vedere decât propriile interese. Mai mult, şefii sindicali, parte dintre ei contestaţi de salariaţii companiei, nici nu au transmis în comunicatul lor de ieri seară că au negociat şi în privinţa cotizaţiei, dorind să ascundă această informaţie de ochii publicului şi ai oamenilor pe care îi reprezintă în faţa administraţiei CE Oltenia. În final, pentru că nu au ajuns la nicio înţelegere cu cei care conduc acum Complexul Energetic Oltenia, sindicaliştii s-au întrunit aseară în regim de urgenţă. Marin Condescu însuşi a convocat Consiliul de Coordonare Extraordinar, imediat după finalul şedinţei comisiei paritare.

Directorii CEO invocă CCM

Iată ce a transmis conducerea CEO pentru informarea opiniei publice: „Referitor la programul de lucru al lunii decembrie, stipulat în Contractul Colectiv de Muncă, ce presupune două zile de concediu fară plată  (Art.226: «Pentru anul 2013, părţile înţeleg că, în funcţie de rezultatele economico-financiare ale societăţii realizate la 10 luni, în luna decembrie se vor acorda tuturor salariaţilor 2 zile libere neplătite»), administraţia a propus Comisiei Paritare plata acestor zile în regim de şomaj tehnic, respectiv zi liberă platită cu 75% din salariul de bază, dacă organizaţiile sindicale sunt de acord ca salariile compensatorii plătite persoanelor pensionabile, în anul 2014, să fie de maxim 6.
Organizaţiile sindicale nu au fost de acord cu această propunere, decât cu condiţia negocierii unui pachet mai amplu care să cuprindă colectarea cotizaţiei sindicale pe statele de plată. Întrucât nu s-a ajuns la nicio înţelegere, directorii de sucursale vor proceda în consecinţă, având în vedere situaţia economică şi a fluxurilor financiare ale societăţii la acest moment, planificând personalul în perioada 23 decembrie 2013 – 7 ianuarie 2014, conform Hotărârii Directoratului şi a prevederilor CCM aplicabil”.

FNME a vrut oficial situaţia financiară şi, neoficial, cotizaţiile pe state

Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, a comunicat următoarele:  „În cadrul şedinţei Comisiei Paritare din 27 noiembrie 2013, sindicatele au cerut ca administraţia să prezinte rezultatul economico- financiar şi fondul de salarii consumat la 10 luni pentru a discuta aplicabilitatea art. 226 din Contractul Colectiv de Muncă privind cele două zile neplătite şi cuantumul bonusului acordat salariaţilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Administraţia nu a pus la dispoziţie documentele solicitate şi a recunoscut că rezultatele economico-financiare ale societăţii pe 10 luni sunt pozitive. Drept pentru care sindicatele au solicitat pentru luna decembrie 2013 ca cele două zile libere neplătite, respectiv 30 şi 31 decembrie 2013, să fie înlocuite cu şomaj tehnic.Administraţia a condiţionat propunerea sindicaliştilor din FNME cu modificarea Contractului Colectiv de Muncă printr-un act adiţional încheiat în 29.11.2013, prin care să fie de acord cu renunţarea la liberul plătit de Ziua meseriei şi, de asemenea, de a modifica cuantumul plăţilor compensatorii pentru pensionabili. Totodată, s-a cerut ca rezerva la fondul de salarii să fie acordată salariaţilor ca bonus pentru sărbătorile de iarnă, propunere cu care administraţia nu a fost de acord şi nici nu a prezentat rezerva la fondul de salarii. Federaţia Naţională Mine Energie va convoca în regim de urgenţă Consiliul de Coordonare Extraordinar în care se va dezbate actuala situaţie, conform hotărârii Colegiului Director din data de 25.11.2013”.

Vremuri grele pentru angajaţi

Dincolo de bătălia sindicatelor pentru cotizaţii, administraţia CE Oltenia va lua măsuri dure, spunând că realitatea economică este cea care impune şomajul tehnic pentru mineri: „La anul, pentru a putea îmbunătăţi activitatea, fiecare carieră va trece printr-o perioadă de o lună de zile de şomaj tehnic, pe rând. Suntem dimensionaţi pentru 32 de milioane de tone de cărbune şi la anul vom produce 25 de milioane, o spun să ştie toată lumea”, a anunţat Laurenţiu Ciurel la TV Sud, în urmă cu două seri.

loading...
Loading...

Citește și

Dosarul „Videochat la saloanele de înfrumusețare” a ajuns în instanță! Două vedete din gruparea culturiștilor, judecate pentru o evaziune de aproape o jumătate de million de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat cercetările în dosarul denumit de presă …

2 comentarii

  1. Probabil o parte din „economiile” facute prin taierile astea merg si la ziaristii care scriu astfel de mizerii, altfel nu mi explic cum cineva serios poate sustine cu atata zel magariile astea. Incompetentilor!

  2. De acord cu Ion!
    Nu se vede nici o intentie de demisie a lui Condescu de la Sindicat,ce se vede rege pe viata!Ca de altfel toti hotii de la sindicate care prin gastile formate si intretinute de ani de zile cu complicitatea celor protejati,de la disponibiizari,si Directori complici cu ei la chiolhane si jupuirea salariatilor cu atentii din carne,bautura,bani,cu diverse ocazii programate si dirijate din umbra de loialii paharnici,ce duc la realegerea pe viata a acelorasi lideri de 20 ani.Aici,nu se autosesizeaza,nici o autoritate sa ia masuri?Sau sint bagati in hora toti?!
    Traiasca hotia din Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.