sâmbătă , 19 octombrie 2019 - 0:04

Lidia Vasile, meșterul popular pentru care icoana e SFÂNTĂ!

Lidia Vasile este unul dintre puținii meșteri populari iconografi din județul Gorj. A absolvit cursurile Palatului Copiilor din Târgu Jiu, cele ale Liceului de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”, iar acum studiază sculptura la Timișoara. Iubește să le predea copiilor tainele meșteșugurilor pe care le stăpânește atât de bine, iar efortul său este recompensat prin aprecierea celor mici.

lidia-vasile-mester-iconograf20

Lidia Vasile este cea care le insuflă copiilor din localitățile Lelești și Gureni dragostea pentru pictură și pentru iconografie. Naveta greoaie și resursele limitate nu o împiedică să ajungă la sufletul copiilor și să îi atragă pe aceștia în lumea plină de artă căreia reușește să îi dea viață la fiecare oră pe care o susține. Face artă de mai bine de 14 ani, iar meritele i-au fost recunoscute în cadrul numeroaselor concursuri la care a fost premiată.

Iubește icoana de vatră

Icoanele nu sunt singurele opere de artă care ies din mâinile Lidiei Vasile, aceasta pictează și pe pânză, pe pereți sau pe orice alt spațiu care îi permite să își manifeste măiestria. Lidia a reușit să transforme pereții școlilor în care învață în adevărate opere de artă, iar proiectele continuă să se dezvolte. De departe, însă, preferata meșterului iconograf rămâne icoana de vatră. „Am plecat de la icoana de vatră, le fac cum simt eu, nu am luat tehnici de undeva. Aproape toate icoanele mele pornesc de la icoana de vatră despre care am învățat la Palatul Copiilor din Târgu Jiu unde am fost elevă, iar ulterior la  Liceul  de Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”. Am fost premiată cu locul I pe țară la icoana de vatră. Eu plec de la premisa că e originală și încerc să o adaptez la modernism pentru a fi pe placul tinerilor. Icoanele de vatră au o poveste cu totul specială. Oamenii le făceau și le puneau deasupra vatrei de foc pentru a împiedica spiritele rele să intre în casă. Fac și icoane pictate, dar cel mai mult le îndrăgesc pe cele de vatră, ele sunt preferatele mele, acolo totul trebuie să fie cât mai natural, neșlefuit”, povestește Lidia.

La rândul său, Lidia este apreciată de colegii de catedră
„Sunt puțini oameni care sunt dăruiți de la Dumnezeu și cu talent și cu suflet, unul dintre aceștia este fata noastră, întâmplător am întâlnit-o a fost foarte receptivă la propunerea mea, iar copiii la fel. Are măiestrie, este un om făcut pentru meseria de dascăl”, a spus Maria Făgaș, cadru didactic în cadrul Școlii Generale Nr.1 Lelești.

A moștenit talentul

Talentul cu care a fost înzestrată este moștenit și de la o parte dintre membrii familiei sale. Atât bunicul său din partea mamei, cât și doi dintre unchii săi au avut talent artistic. „Am mai avut în familie persoane care se  ocupau cu asta, bunicul din partea mamei a fost sculptor, iar doi unchi au fost pictori de biserici, dar nu am avut ocazia să ii cunosc. Un instructor iconograf nu e un instructor deplin, dacă nu dă și mai departe, dacă nu lasă cuiva ceea ce știe. Atât copiii cu care lucrez, cât și părinții sunt foarte încântați de aceste activități. Am făcut și desen cu ei, desen simplu, am pictat și pe pietre, iar acum vreau să le aduc lut, să lucrăm în lut. Trebuie să le menținem interesul, să nu îi plictisim”, povestește Lidia.

„Icoana se oferă, nu se vinde!”

Dragostea și pasiunea pentru ceea ce face e mai presus decât orice beneficiu financiar pe care l-ar putea obține. „O icoană pictată îmi ia mai mult timp, în special cele pictate în ulei. Eu evit să vând icoane, pentru că nu prea sunt de acord cu icoana vândută, icoana nu se vinde, icoana se dăruiește. Particip la târgurile de meșteri, dar nu neapărat pentru a vinde”, spune Lidia.

Școala din Lelești se numără printre puținele instituții de învățământ din județul Gorj care încearcă într-adevăr să mențină vie tradiția. Pe lângă minunatele ore de pictură desfășurate sub îndrumarea instructorului iconograf Lidia Vasile și a celorlalte activități recreative de care micuții care învață aici au parte, școala are și un mic muzeu unde sunt păstrate cu sfințenie câteva costume populare foarte vechi rămase moștenire de la buici, precum și multe alte obiecte de artă vechi și foarte frumoase.

Mențin tradiția vie

Lidia Vasile are elevi atât la școala din Lelești, cât și la Gureni, acolo unde copiii vin și acasă la ea pentru a deprinde tainele iconografiei. Aceasta spune că se bucură de foarte multă susținere din partea instituției de învățământ în care predă, lucru care îi înlesnește munca. „Dacă ai oameni frumoși pe lângă tine care te apreciază totul e mai ușor de făcut, iar eu asta am găsit aici, la Lelești. Noi am făcut expoziții, am mers cu cei mici la biserică, cu icoanele lor pentru a le sfinți, le-au luat și acasă, iar copiii sunt încântați. Am mai avut parteneriate și cu primăria, cu biserica, iar pe copii îi bucură acest lucru. Ne dorim să facem lucruri frumoase”.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Un comentariu

  1. Sunte-ti minunati aproape nimeni nu mai pastreza traditia,tineti-o tot asa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: