duminică , 20 octombrie 2019 - 13:05

Lignitul CEO, peste capacitate – 10 milioane de tone în plus pe an

rosiuta-vagoane-carbune

• Șomaj tehnic la Husnicioara
• CEO livrează cărbune pentru termocentrala Halânga

Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele două luni din 2015, 819.100 tone echivalent petrol, fiind cu 5,6% (43.500 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2014, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În perioada menționată, România a importat 113.300 tep cărbune net, cu 44.300 tep (64,2%) mai mult comparativ cu cantitatea importată în ianuarie-februarie 2014.

Producție anuală de 33 milioane de tone

Anul trecut, pro­duc­ția de cărbune net a scăzut cu 5,7% (minus 266.700 tep), cifrându-se la 4,445 milioane tep, iar importurile s-au redus cu 15,6% (minus 92.700 tep), totalizând 500.500 tep. Conform proiectului Strategiei Energetice a României 2015 — 2035, capacitatea totală de producție a lignitului se ridică la circa 33 milioane de tone/an, în timp ce consumul intern de lignit este de circa 23 milioane tone/an, ceea ce înseamnă o supracapacitate de producție de aproximativ 10 milioane de tone/an. În opoziție, producția națională de huilă nu acoperă cererea la nivelul pieței interne, fiind necesar importul.

Nu are piață

La cariera Husnicioara, Directorul CE Oltenia a decis intrarea salariaților în șomaj tehnic începând de ieri, timp de cinci zile. Inițial această măsură a fost luată pentru ultima săptămână a lunii mai, directoratul CEO a decis ca angajații carierei să intre în șomaj tehnic, timp de 5 zile lucrătoare, începând de ieri. Cărbunele exploatat la Husnicioara nu mai are piață de desfacere din cauza lipsei comenzilor de la RAAN dar și ca urmare a suspendării contractului de livrare cărbune în Serbia. Cu toate acestea, CEO a găsit o portiță pentru a vinde o cantitate de cărbune, încheind un contract cu termocentrala Halânga, iar livrările ar putea începe de azi.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: