duminică , 8 decembrie 2019 - 15:50

Liliecii din Peștera Polovragi s-au trezit din hibernare mai DEVREME! Primii turiști au și venit în vizită

lilieci

Una dintre cele mai vechi Peșteri din România a fost deschisă spre vizitare, cu o lună mai devreme decât anul trecut. Astfel, Peștera Polovragi, care ascunde în adâncurile sale secrete ale tuturor celor care au locuit aici, își invită turiștii într-o incursiune spectaculoasă! Primii vizitatori au și venit la Peșteră. Numărul turiștilor depășește 30.000 pe an. La Chei și la Peștera Polovragi se poate ajunge de pe DN 67, care leagă orașul Râmnicu-Vâlcea de Târgu-Jiu. Comuna Polovragi se află chiar la granița dintre județele Vâlcea și Gorj, la o distanță de 54 de kilometri de municipiul Târgu-Jiu.

pestera-polovragi

Peștera Polovragi are o vechime de milioane de ani și este în continuă formare, nu doar etajul trei care este vizitabil, sub el, râul Olteț sapă ultimul etaj, activul, cum l-au denumit speologii, care e la o adâncime de 25 de metri, exact care este diferența de la nivelul de călcare până la talvegul actual al râului Olteț. Informațiile au fost procurate de la ghidul Felicia Bantea, specialista care știe foarte multe despre peșteră, dar și despre legendele locurilor. Vizitatorii peșterii pleacă fascinați de fiecare dată după ce vin la Polovragi, căci Felicia Bantea le spune povești vechi de sute de ani. „Peștera are o lungime de 10.593 de metri, dar să nu credem că e vorba de un bulevard. Este un labirint pe o lungime de 1,5 kilometri, adică atât este între poarta amonte și poarta aval, în exterior. Peștera a fost prima casă a omului și aici cu atât mai mult, pentru că intrarea era foarte grea și nu putea să intre ursul de cavernă, cu atât mai mult omul a locuit-o cu continuitate. Mărturii avem de la strămoșii daci, în perioada din anii ?70 spre ’80 s-au făcut săpături sus, la așezarea dacică din vârf de munte și fragmente ceramice dacice s-au găsit și în peșteră. E clar că era o ascunzătoare, un adăpost, o casă de iarnă, o bază de tratament, apropo de denumirea localității. De-a lungul timpului a fost ascunzătoarea ideală, pentru că până în anii ’50-60 când s-a făcut drumul, din afara localității nu se știa că aici e o peșteră. Primele descrieri sunt de la jumătatea secolului XIX”, a declarat Felicia Bantea.

felicia-bantea-1

Liliecii au ieșit din hibernare
Anul acesta, mai devreme ca niciodată, datorită temperaturilor destul de ridicate pentru această perioadă, liliecii din Peștera Polovragi au ieșit din hibernare. Astfel, datorită acestui fapt, Peștera a putut fi deschisă spre vizitare încă de acum două săptămâni. „Am deschis Peștera cu o lună mai devreme față de anul trecut, căci liliecii nu mai hibernează. Colonia de lilieci a fost, este și va fi atracția acestei peșteri. Liliecii au o vechime de 60-70 de milioane de ani evoluție pe pământ, au vârsta calcarului, sunt de dinainte de a se forma etajul vizitabil al peșterii. Ei sunt călăuzele și azi, au fost antemergătorii și ghizii pentru oamenii de cavernă, pentru că altfel nu ar fi știut acesta să se descurce în peșteră. Liliecii nu mai sunt acum în ciorchini în peșteră, au ieșit din hibernare și vor sta în afara peșterii. Mai sunt în peșteră câțiva doar. Au venit și speologii de la Focul Viu, partenerii noștri și au văzut că liliecii au ieșit din hibernare. Deja au venit primii turiști, grupuri de elevi”, a afirmat ghidul Felicia Bantea. Peștera găzduiește o colonie de hibernare de aproximativ 300 de lilieci de peșteră din Ordinul Microchiroptera, dominant fiind Genul Rhynophus, numit popular liliacul cu potcoavă, grație formei de potcoavă a pliului ce le înconjoară nasul. Despre ei ghidul peșterii spune că i-a dresat să răspundă la anumite comenzi, iar anual liderii primesc numele Soni, de la sonar, ei fiind cei care asigură protecția membrilor coloniei și care anunță eventualele pericole.

Atracțiile locului

pestera-polovragi-(2)
Pe unul dintre pereții Peșterii Polovragi poate fi văzută și pictura care înfățișează Moartea, realizată în tehnica negru de fum. Legenda lui Zalmoxe este mereu prezentă la Polovragi. Ghidul peșterii susține că energia zeului se simte, iar în peșteră timpul stă în loc. La fel ca și turiștii care vin în vizită, și Felicia Bantea este fascinată de aceste locuri! „Scaunul lui Zamolxe este o bucată de calcar în formă de scaun și este o căzătură absolut naturală de pe vremea când curgea râul Olteț la acest nivel. Sigur că a fost folosit ca atare pentru că până la scaun sunt vreo 200 de metri de la intrarea în peșteră și nu ai unde să te așezi. Acolo vracii aplicau tratamentul celor care aveau nevoie. La fel ca și scaunul lui Zamolxe, cuptorul dacic este locul unde este cel mai mult negru de fum, ceea ce înseamnă că au fost folosite până recent. Este și o pictură care înfățișează Moartea, nu are o datare exactă, este o avertizare, pentru că de aici sunt multe laterale periculoase, peștera nu avea iluminat, nu era o poartă de ieșire”, a spus ghidul Felicia Bantea.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: