„Lista NEAGRĂ” în Energie!


„Nu se dorește implementarea guvernanței corporative, ci mai degrabă renunțarea la Ordonanța de urgență 109. Sau să ajungă aceasta să devină inutilă sau lipsită de conținut”, a declarat Oana Truță, vicepreşedinte Franklin Templeton Investment, la Energy Strategy Summit 2017, organizat de energynomics.ro, remarcând că în ultimele 6 luni nu s-a înregistrat niciun progres, ci o deteriorare a guvernanței corporative.

La companiile statului, situația devine dramatică, a afirmat Truță. Potrivit reprezentantei Fondului Proprietatea în Consilii de Supraveghere a unor companii energetice ale statului, nu mai există un proces de selecție de manageri, dar există o presiune permanentă la nivelul conducerii administrative și executive pentru a fi revocați. Se fac numiri pe bază de recompense politice. Nu putem fi de acord cu astfel de numiri, a spus Truță la evenimentul energynomics.ro. Potrivit acesteia, la Hidroelectrica există scrisoare de așteptări de câteva luni, dar ce folos! Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, a remarcat că Fondul Proprietatea recunoaște efectele benefice ale guvernanței corporative când situația s-a deteriorat considerabil.
Cu toate acestea, Lulache a îndemnat Fondul Proprietatea, care are o voce puternică, să susțină guvernanța corporativă. Mai multe companiile de stat riscă să rămână fără management privat, să intre sub control politic. Senatul a modificat recent OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, o serie de companii de stat fiind exceptate de la obligaţia de a avea management privat. Plenul Senatului a adoptat modificarea ordonanţei privind guvernanța corporativă, Complexul Energetic Oltenia fiind printre societățile care scapă de manageri privați.Rămâne de văzut ce vor decide deputații, dacă vor veni cu alte modificări pe aceeași linie ca senatorii! Fondul Proprietatea a făcut demersuri la Camera Deputatilor să nu voteze „lista neagră” cu societățile de stat exceptate de la guvernanță corporativă și „să ia în considerare prejudiciul pe care votul său l-ar putea aduce unor companii precum CE Oltenia, dar și daunele aduse de suplimentări de ultim moment ale acestei ‘liste negre’, pe care se așteaptă a fi incluse și alte companii din portofoliul Fondului Proprietatea, unde guvernanța corporativă, bazată pe eficiență, investiții și profitabilitate, reprezintă o regulă”.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.