duminică , 20 octombrie 2019 - 6:32

Locul MINUNAT din Gorj pe unde nu a mai trecut NIMENI!

casa-memoriala-tudor-vladimirescu-(5)

Un loc mirific cu peisaje ce îți taie răsuflarea este așezat în partea de sud-est a judeţului Gorj, pe malul stâng al Gilortului, la 50 km de Târgu Jiu. Aici, în anul 1780, din părinţi moşneni, Constantin şi Ioana pe numele lor, s-a născut Tudor Vladimirescu, într-o casuță mică realizată din bârne de lemn cu doar două încăperi. Astăzi, după mai bine de 200 de ani, din căsuța în care a locuit conducătorul Revoluției de la 1821, au mai rămas doar doi stâlpi și o bârnă de lemn ce se află în prispa casei, restul fiind reconstruit după planurile unui arhitect austriac, iar în 1932 a fost transformată în casă memorială. Deși este un loc superb ce te învață multe, oamenii au uitat să mai treacă pe aici, iar casa unde a copilărit Vladimirescu devine, odată cu trecerea timpului, un loc uitat.

Pe 7 iunie în anul 1780, din părinţii Constantin şi Ioana s-a născut Tudor Vladimirescu, întregind familia formată din 3 copii, Papa, Constandina şi Tudor. După însuşirea primelor noţiuni de citire şi scriere de la preotul satului Pârvu Ciuhoi, Tudor îşi continuă studiile la Craiova, cu sprijinul boierului loan Glogoveanu. După ce devenise un renumit negustor de vite, Tudor primeşte de la domnitorul Ţării Româneşti, Constantin Ipsilanti, însărcinarea formării unui corp de voluntari, pentru apărarea Olteniei de nă¬vălirile trupelor neregulate otomane. Curând este numit mare comis, vătaf de plai la Cloşani Mehedinţi), apoi mare sluger. În anii 1806-1812, participă la războiul ruso-turc, ca ofiţer rus, cu gradul de porucic (locotenent) şi este de¬corat de ţarul Rusiei, Alexandru, cu Ordinul Sf.Vladimir cu spada.

Revoluţia din 1821

Revoluţia din 1821, organizată şi condusă de Tudor Vladimirescu, începe la 23 ianuarie cu citirea cunoscutei Proclamaţii de la Padeş, continuă cu fortificarea mănăstirilor din nordul Olteniei (Tismana, Motru, Strehaia) şi cu organizarea taberei de instruire de la Ţânţăreni. La 4 martie Tudor ajunge la Slatina cu 6000 de pedeştri şi 2000 de călăreţi, la 16 martie intră cu oastea în Bolintin, iar la 21 martie îşi instalează tabăra de luptă la Cotroceni. în aprilie 1821, sub titlul “Cererile norodului românesc”, Tudor face cunoscut adevăratul program al revoluţiei, iar pentru a feri ţara de ocupaţia turcească, încearcă să obţină retragerea eteriştilor. La 15 mai, Tudor organizează ridicarea taberei de la Bucureşti, ordonând retragerea către nordul Olteniei. În acest timp, eteriştii desfăşoară intense acţiuni diversioniste culminând cu asasinarea lui Tudor la Târgovişte, în dimineaţa zilei de 27 mai 1821 de către Lassani şi Caravia, ofiţerii generalului Alexandru Ipsilanti, se arată pe site-ul muzeugorj.ro.

casa-memoriala-tudor-vladimirescu-(14)

Iniţiative de refacere a casei lui Tudor Vladimirescu

O primă iniţiativă pentru reconstrucţia casei lui Tudor Vladimirescu din Vladimir a fost enunţată pentru prima dată în anul 1920, în preajma aniversării a 100 de ani de la declanşarea revoluţiei condusă de către acesta. Aceasta este enunţată într-o serie de apeluri adresate primăriei Târgu Jiu de către preşedintele băncii populare „Staicu Bengescu”. Această intenţie nu s-a putut însă concretiza. Iniţiativa a fost reluată de către Arethia Tătărescu, după alegerea în funcţia de preşedintă a filialei Gorj a Ligii Femeilor Române. În acest sens, ea a vizitat satul Vladimir împreună cu soţul său, Gheorghe Tătărescu, prim ministru al României la acea data, scrie într-o lucrare profesorul Valentin Pătraşcu. Astfel, casa lui Tudor Vladimirescu a fost reconstruită după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter, fiind transformată, din 1932, în casă memorială.

casa-memoriala-tudor-vladimirescu-(7)

Elemente de arhitectură

Arhitectura sa este specifică locuinţelor ţărăneşti realizate din bârne de lemn şi acoperite cu şindrilă. Casa are două încăperi: o cameră cu sobă şi un pat de scândură şi o încăpere cu vatră de foc şi horn unde se prepara hrana şi se servea masa. În cele două încăperi sunt expuse elemente de mobilier, iar pe pereţi sunt expuse fotografii, hărţi şi scurte prezentări ce ilustrează personalitatea conducătorului revoluţiei de la 1821. O notă aparte este dată de către pridvorul ce prezintă o serie de stâlpi ornaţi cu decoruri geometrice şi o scară exterioară de lemn.

Ce se află în cele două odăi ale Casei Memoriale!

casa-memoriala-tudor-vladimirescu-(10)

În cele două odăi ale Casei Memoriale se găsesc diferite obiecte de mobilier vechi, specific caselor ţărăneşti. De asemenea, mai poate fi văzut un cuptor ingenios care era folosit atât la încălzit, precum şi la gătit. Într-un dulap frumos sculptat se găsesc toate caietele de impresii de la deschiderea Casei Memoriale. Pe pereţi se pot vedea fotografii şi planşe despre mişcarea revoluţionară condusă de domnul Tudor. Pe o masă cioplită cu barda, pe care ar fi scris Tudor Vladimirescu, se află un caiet de onoare în care vizitatorii sunt poftiţi să-şi scrie impresiile.

Ultima restaurare a avut loc în 1989

În 1971 a fost amplasat în curtea Casei Memoriale un bust al lui Tudor Vladimirescu realizat de către sculptorul gorjean Vasile Blendea. Cu puţin timp înainte de evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, casa memorială „Tudor Vladimirescu” a fost restaurată. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, susține că în acest an vor avea loc noi lucrări de restaurare a acoperișului din șiță și a gardului care împrejmuiește obiectivul turistic.

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

Un comentariu

  1. Și unde-i locul acesta? Vai de noi de scriitori…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: