sâmbătă , 19 octombrie 2019 - 0:06

Lucian, din Târgu Jiu, student la Medicină: Medicul este un deget al mâinii lui Dumnezeu!” – De ce a renunțat să plece în SUA!

Lucian-Scurtu-medic-(1)

Lucian Scurtu are 22 de ani și este student în anul III la Mediciniă-București. Târgujianul este membru al Grupului de Cercetare în Neuroștiințe, se va specializa în cercetare și face parte din organizații medicale. A participat la mai multe proiecte sociale în cadrul cărora, alături de colegii săi, a acordat asistență medicală comunităților de romi. Vara trecută a lucrat în cercetare în Thailanda, iar anul acesta va merge în Turcia. Vă invităm să citiți un interviu cu un viitor tânăr medic care va profesa în România, deși rezultatele sale l-ar ajuta să își găsească un loc de muncă oriunde altundeva.

 

Membru al Grupului de Cercetare în Neuroștiințe: „Cuvintele care caracterizează sistemul medical din România sunt: cerc vicios, furt, performanță, neglijență și exploatare”

Lucian-Scurtu-medic-4Reporter: Domnule Lucian Scurtu, ați fost un elev excelent-o spun rezultatele și profesorii dvs., acum sunteți un student implicat în proiecte sociale. Spuneți-ne câteva cuvinte despre dvs.
Lucian Scurtu: M-am născut în Târgu-Jiu, pe 17 octombrie 1993, într-o duminică, cred. Am studiat clasele 5-8 la Școala Nr. 8, unde am avut parte de profesori excepționali, începând cu diriginta Bărboi Violeta, de departe cel mai bun profesor de geografie din Gorj și nu numai, dar și profesorul de matematică Pera Ion și mulți alții, care încă pregătesc generații formidabile de viitori profesioniști. În mod clar, o stimă deosebită o am pentru doamna profesor de chimie Nițulescu Emilia care mi-a pus bazele acestei științe excepționale. Ulterior, mi-am continuat studiile la CNTV, iar acolo profesorul care m-a marcat a fost cel de fizică, Vasile Antonie („Bebe” Antonie îi spuneau colegii), care din păcate a decedat din cauza unui cancer de cap de pancreas. De la dânsul am împrumutat hobby-ul de a colecționa cravate, dar și nenumărate cunoștințe.

Rep.: Ce v-a marcat în copilărie, o întâmplare, un om?
L.S.: Amintirea mea din copilărie care m-a marcat nu este neapărat una frumoasă: aveam vreo 4 ani și eram cu bunicul meu la abator să aleagă carcasele de vită pentru carmangerie (afacerea alor mei pe atunci) și m-a rugat să îl aștept la intrare; evident că eu am plecat în explorare și am intrat în sala de sacrificare unde am asistat neintenționat la sacrificarea unei bovine prin electrocutare și decapitare. M-a marcat prin faptul că am conștientizat moartea și efemeritatea, până la urmă a fost o chestie macabră, dar nu m-a șocat, cred că m-a întărit.

Rep.: Ați absolvit o parte a liceului la Târgu-Jiu și apoi v-ați transferat la Constanța. De ce?
L.S.: M-am transferat la Constanța din dorința de a termina un liceu cu predare în limba engleză, având în minte plecarea în State. Acolo mi-am întâlnit mentorul care m-a ghidat și încă face asta, doamna profesor Mariana Doicescu, care m-a călăuzit spre rezultatele pe care le-am avut în chimie și în știință, în general. Este foarte important să îți găsești un mentor, iar pentru mine a fost cel mai important element al carierei mele viitoare. Nu am cuvinte de mulțumire pentru un om atât, dar atât de deosebit precum doamna prof. Doicescu. Între timp am ajuns în State, în clasa a XI-a, la o olimpiadă internațională din Houston și mi-am dat seama că nu îmi place în mod deosebit și că nu merită plecarea.
Acomodarea la Constanța a fost practic o formalitate, am avut colegi cu care m-am înțeles foarte bine și profesori foarte, foarte bine pregătiți.

Lucian-Scurtu-Thailanda-3

Rep.: Sunteți student în anul III la Medicină. Ce planuri de viitor aveți?
L.S.: De trei ani sunt membru al unui Grup de Cercetare în Neuroștiințe din cadrul catedrei de Fiziologie. Îmi place mult ce fac acolo. Vara trecută am fost într-un program de research în Bangkok (Thailanda), iar vara aceasta o sa plec în Turcia, tot pe neuroștiințe. În mod clar o să fac research, dar vreau să îmi profesez și meseria. Specializarea… hm?? Nu sunt sigur, momentan mă gândesc la Cardiologie, Neurologie sau o chirurgie cu operații scurte (nu îmi place să stau mult în sala de operații la o singură operație, momentan), de preferat Dermatologie sau Obstetrică. Nu am un model, îmi urmez de obicei propriile gânduri și nu îmi place să fac ce au făcut alții pentru că lor le-a ieșit. Factorii de circumstanță sunt diferiți, variabilele sunt multe, deci „modelul alegerilor” nu este ceva în care eu să cred. Un model etic totuși este pentru mine Prof.Dr. Leon Dănăilă care mă impresionează în mod deosebit.

Rep.: Coordonați câteva proiecte importante pentru comunitate. Ce impact au asupra societății, dar asupra celor implicați? Care este scopul lor? Ce obiective ați îndeplinit/care mai sunt de îndeplinit? Ce satisfacții vă aduc aceste activități?
L.S.: Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) reprezintă locul unde am început să mă dezvolt și pe alte părți, cu adevărat. Am pus bazele CORD-Clubul de Oratorie, Retorică și Dezbateri de acum doi ani unde organizăm sesiuni de dezbateri și traininguri care să ne dezvolte inteligența emoțională și chatarsisul bine „gândit”. Ulterior, am coordonat 2 ani la rând un concurs de cultură generală pentru studenții de anul 1, care a fost practic cel mai greu task la care am fost „supus” pentru că a presupus un travaliu excepțional al unei echipe complexe: compunere grile, corectare, selectare concurenți, creare echipe etc. De anul acesta, am pus bazele, alături de colegii Departamentului de Educație Medicală, unor Sesiuni Științifice Medicale la care studenții vor prezenta cele mai interesante cazuri întâlnite în spital, filtrate ulterior de specialiști în domeniu care alcătuiesc juriul sesiunii respective. Am participat de asemenea la o caravană „Împreună pentru Sănătatea Rurală” unde am oferit consultații gratuite la peste 400 de persoane de etnie romă dintr-un zonă defavorizată din județul Dâmbovița. Am mai participat la multe alte proiecte ca voluntar, iar din fiecare am învățat să fiu mai bun în ceea ce fac.

Lucian-Scurtu-medic-5

Rep.: Ce ați învățat de când vă ocupați de ele?
L.S.: Impactul acestora se propagă pe grupul țintă, dar și pe organizator, exact ca în fizica newtoniană. Este un sistem tip win-win, care funcționează fantastic, pentru că aduce beneficii complexe atât organizatorilor, cât și participanților. Experiența pe care o căpătăm este un pas înainte pentru noi toți. Am învățat să lucrez cu oameni, care este cel mai dificil task. Dacă înveți să faci asta, poți să iei viața în piept și să mergi prin tunel fără să-ți fie frică de tren. O lanternă nu strică totuși niciodată.

Rep.: Cum trebuie să fie un medic în opinia dvs?
L.S.: Bine pregătit, sigur pe el, profesionist, ferm în decizii și acțiune, bine plătit și respectat. Dacă citiți cu atenție enumerația de mai sus veți observa că se aplică în orice meserie. O menajeră și un sudor trebuie să aibă aceleași atribute ca mai sus. În plus, medicul este poate un deget al mâinii lui Dumnezeu.

Lucian-Scurtu-medic-(3)

Rep.: Ce părere aveți despre sistemul medical din România?
L.S.: Cuvintele cheie care caracterizează acest sistem sunt: cerc vicios, furt, performanță, neglijență și exploatare. Din cauza furtului banilor care ar trebui investiți în sistemul medical, salariile medicilor sunt mici și spitalele nu sunt dotate, așadar medicii: 1. Nu sunt motivați să învețe; 2. Pleacă din România. Așadar, România are un deficit clar al numărului de medici, minus pe care îl compensează prin apariția unor universități de medicină în orașe ”sate” care scot ”medici” pe bandă, altă bandă decât prin cea care se fură bani, dar la fel de invalidantă, sau prin scăderea nivelului de examinare sub mediu pentru a crește promovabilitatea examenelor.

Rep.: Ce ați schimba? Care sunt cele mai mari probleme?
L.S.: Practic, în România rămân mai ales acei medici nepregătiți, iar cei care fac performanță pleacă (unii mai rămân, poate cei patrioți, dar și patriotismul are niște limite). Mare parte dintre cei care rămân chiar dacă sunt slab pregătiți în medicină o practică, de aici apar neglijențe în serviciu și malpraxix, fenomene a căror prevalență este crescută de exploatarea excesivă medicilor care conduce la oboseală cronică și lipsa concentrării. Așadar, cercul vicios despre care vorbeam. Indiferent de pregătirea lor, în România vor exista doar medici: obosiți, frustrați și prost plătiți, în cazul în care lucrurile nu evoluează pe un făgaș normal, în cel mai scurt timp! În general se întâmplă așa cum am scris mai sus, însă sunt și medici care au rămas în țară și sunt chiar renumiți pe plan internațional sau rezidenți care speră la o zi de mâine mai bună. Aceștia sunt mai curajoși. Se face și performanță, iar cei care o fac s-au sacrificat cu totul. Profesorii și colegii din UMF București sunt oameni profesioniști, foarte pasionați și dedicați, dar din păcate nu peste tot este așa. Majoritatea colegilor mei vor să plece. Momentan, eu pledez spre a rămâne în țară. Evident, nu exclud posibilitatea unui doctorat în afară, de preferat Karolinska Institute din Suedia sau alte câteva centre din America de Nord, fie SUA, fie Canada.

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

3 comentarii

  1. Lucian este un copil extraordinar,foarte modest si foarte implicat in ceea ce face.Pot spune ca e un mic geniu.Succes in continuare si sigur vom mai auzi de el.Drumul lui abia incepe! Felicitari!!!

  2. Bravo Lucian! Să o tii tot asa 🙂

  3. Draga Lucian. Daca vrei sa nu-ti bati joc de viata ta,nu ramane in Romania. Ce crezi ca te asteapta aici ? Spitale murdare si nemodernizate,lipsite de medicamente.Medici plafonati si imbatraniti care te vor sicana permanent de frica faptului ca ai putea sa le iei postul. Salariu de medic mizer,jignitor de mic,cu care nu vei putea sa-ti intemeiezi o familie daca nu te ajuta parintii.Pacienti needucati si necivilizati,pusi pe reclamatii pentru orice nimic. NU ! Nu ai ce cauta in sistemul medical romanesc daca vrei sa faci o cariera medicala si in acelasi tip daca nu vrei sa-ti bati joc de viata ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: