sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 18:55

Mafia despăgubirilor CEO (I) – Compania energetică, devalizată sistematic!

cariera

O mână de oameni din Motru, însemnând magistraţi şi experţi geotehnici, secătuiesc sistematic Complexul Energetic Oltenia şi, anterior, entităţile din minerit şi energie care formează din 2012 această companie. Ani de zile la rând, aceiaşi experţi şi aceiaşi judecători din Motru  fac în aşa fel încât din CEO să iasă sume colosale sub titlul de „despăgubiri”. 

Din datele pe care le avem şi pe care le vom da publicităţii pe rând, reiese foarte clar faptul că cel puţin trei judecători şi trei experţi, într-o cârdăşie de neclintit, profită fără scrupule de legile slabe şi permisive în ceea ce priveşte exproprierile şi despăgubirile aferente în cazul terenurilor şi clădirilor aflate în zone miniere.

Judecători, foşti jurişti în minerit

Problema este că CEO plăteşte sume uriaşe de bani către  veşnicii clienţi ai despăgubirilor acordate din banii companiei de stat, fără ca probele CEO aduse în instanţă sau solicitările producătorului de energie cu privire la nevoia imperioasă a unor experţi ai institutelor de specialitate să fie luate în calcul de judecătorii din Motru. Astfel, compania pierde anual zeci de miliarde de lei vechi, bani acordaţi „păgubiţilor” care se reîntorc în instanţă pentru a cere bani sau angajări în sistem având în spate „legea” aplicată de magistraţii ajunşi judecători în Gorj, după o „ucenicie” în minerit şi energie, în meseria de  jurist.  Fără îndoială,  modul de a face justiţie în zona Motru merită un scandal naţional fiindcă şi prin aceste mecanisme, de-a dreptul mafiote, o companie de stat este devalizată sistematic, fără ca nimeni să poată opri acest proces.

Sume de la 1 MILIARD DE LEI  în sus pe considerentele personale ale „experţilor” – Vinde locuri de muncă în CEO

Există un caz, de exemplu în zona carierelor Jilţ, în care proprietarul unor terenuri şi al unei case, toate aflate în zona fronturilor miniere, a fost despăgubit „ca la carte”, unităţile miniere dându-i în schimbul exproprierii lui bani foarte mulţi şi teren, plus o vilă şi anexe gospodăreşti construite de unităţile de stat din minerit şi energie. Omul vrea şi mai mult, fiind proprietar de terenuri din zona minieră şi ca atare cere din nou miliarde de lei (vechi) şi cinci angajări în sistem, fără ca respectivii candidaţi la o slujbă în CEO să-i fie rude. Oameni cu vechime în sistem cunosc ca „păgubitul” cu pricina căruia CEO i-a aranjat practic viaţa, trăind bine-merci după despăgubirile obţinute de la companie, s-a pus pe făcut afaceri cu locuri de muncă la CEO,  scoţând la vânzare slujbele, la care, potrivit actualelor legi, are dreptul… Aberant este că primeşte câştig de cauză în instanţă, de fiecare dată, chiar dacă „daunele” produse de lucrările miniere sunt practic inventate. În altă ordine de idei, sumele cerute de zeci de păgubiţi pleacă, de cele mai multe ori, de la suma de un miliard de lei vechi. În prezent, există zeci de încheieri de procese, în care CEO, fără să i se dea dreptul la o apărare prin prezenţa şi implicit raportul unor oameni de specialitate ai institutelor româneşti, este obligat să plătească sume aberant de mari. Aceiaşi „experţi” numiţi de judecători cer cu neobrăzare sume de peste 1,5 miliarde de lei vechi (valorile urcând în funcţie de caz, peste limitele raţionale), fără a avea expertiza de a evalua vechimea unei case, „coeficienţii de uzură” sau dacă „lucrările de extindere au fost realizate de personal calificat”. CEO arată în majoritatea cazurilor că aşa-numiţii experţi din Motru îşi realizează rapoartele pe baza consideraţiilor personale, compania cerând, în nenumărate rânduri, evaluări profesioniste din partea unor institute de referinţă, cu istoric apreciat şi recunoscut.  Foarte important este faptul că aceiaşi experţi favoriţi ai instanţelor de judecată din Motru în aceste speţe stabilesc, în baza unor calcule departe de realităţi, sumele colosale pe care Complexul Energetic Oltenia este obligat să le plătească, fiindcă, nu-i aşa (?) sunt „decizii judecătoreşti”. Compania energetică din Gorj arată în cele mai multe cazuri că nu există fundament pentru plata unor despăgubiri imense, mai ales că, în unele speţe, lucrările miniere au fost sistate în urmă cu mai bine de 10 ani, iar „pagubitul” solicită despăgubiri fără a exista, din punct de vedere tehnic, geologic, contabil, motivaţii reale.

Dimensiunea jafului legalizat

Faptele în lanţ, de la salariaţi ai companiei care îi învaţă pe cei doritori cum şi în ce fel să procedeze pentru a intra în rândul lung al despăgubiţilor, judecători care în trecut făceau parte din sistemul minier şi energetic şi care cunosc foarte bine mecanismele prin care, cu legea în mână, storc financiar compania statului şi până la experţii cu lungi ramificări în justiţie, dimensiunea jafului legalizat poate fi doar bănuită. Însă, în ediţia viitoare, vă vom relata cum se lucrează în scopul obţinerii foloaselor financiare şi materiale, de foarte multe ori necuvenite, de la unicul susţinător economic al judeţului, CE Oltenia, venind cu lămuriri către public cu câteva  exemple extrem de edificatoare.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.