Maia Morgenstern: „Să apărăm mai cu demnitate capodoperele lui Constantin Brâncuși!”

maia-morgenstern2

După scandalul spălării Porții Sărutului și a îngălbenirii ei, care s-a petrecut după intervenție, din ce în ce mai mulți oameni de cultură ai României iau atitudine. „Se cuvine să protejăm, să apărăm mai cu demnitate capodoperele lui Constantin Brâncuși, care se află acolo”, a spus actriță Maia Morgenstern, pentru Gorj Domino.

Dezamăgirea pe care o simțim mulți dintre noi față de felul în care autoritățile de la Târgu-Jiu se ocupă de operele marelui Constantin Brâncuși este împărtășită și de actrița și omul de cultură Maia Morgenstern. Respectata actriță va participa săptămâna viitoare la un eveniment dedicat aniversării marelui sculptor, care va avea loc la București. Întrebată despre starea Porții Sărutului, Maia Morgenstern i-a sfătuit pe edili să se implice mult mai bine decât până acum în protejarea și promovarea patrimoniului universal Brâncuși. „Mi se pare esențial a ne cunoaște, a voi să ne prezentăm valorile. Este o datorie morală și de onoare să ne implicăm fiecare, autoritate, cetățean, pentru a lăsa moștenire generațiilor ce vin comorile, valorile, ceea ce este bun, nobil, demn. Putem să ne impunem în conștiința lumii, nu prin discursuri și autovictimizare, ci prin cultivarea patrimoniului cultural sub toate aspectele sale, pe toate căile posibile. Nu iau de bună vorba nimănui. (…) Am fost La Târgu-Jiu și pot să spun că se cuvine să protejăm, să apărăm mai cu demnitate capodoperele lui Constantin Brâncuși, care se află acolo”, a spus actriță Maia Morgenstern, pentru Gorj Domino. Maia Morgenstern, născută pe 1 mai 1962, în Bucureşti, este actriţă de teatru şi film, debutând la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat între 1985 -1988. A fost actriţă a Teatrului Evreiesc de Stat între 1988 şi 1990, jucând apoi pe scenele altor teatre din Capitală, ca Odeon şi Bulandra, în producţii independente, la Teatrul Luni şi Compania D’Aya, la Teatrul Naţional Bucureşti. De asemenea, Maia Morgenstern are aproape 50 de roluri în cinema şi televiziune.

Stănchescu va da în judecată Primăria Târgu-Jiu

laurian-stanchescuPoetul Laurian Stănchescu este hotărât să acționeze în judecată Primăria Târgu-Jiu pentru starea deplorabilă în care se află Poarta Sărutului. „Aș fi vrut să nu mă prindă în viață această imagine a Porții Sărutului, este o Poartă ruginită, care a fost distrusă. Aici vorbim de o crimă culturală. Dacă aș fi procurorul general al României, aș face o anchetă la fața locului și i-aș băga la pușcărie pe cei care au făcut aceste lucruri. Eu știu că Brâncuși nu este iubit aici, la Târgu-Jiu, dar nu credeam că își vor bate joc de opera sa în halul acesta. Eu, ca cetățean al României și ca om de cultură, voi da în judecată Primăria Târgu-Jiu. Ei trebuia să aibă grijă de opere, de patrimoniul universal al lui Brâncuși. Nu înțeleg de ce Victor Ponta a tergiversat atât de mult lucrurile. M-am lămurit în legătură cu domnul Ponta și cuvântul său de onoare. Am rupt orice legătură cu Guvernul României privind repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși. Firma de avocați din Paris nu a fost plătită. Rușinos! Avocații din București fac eforturi uriașe ca să intermedieze legătura cu avocații din Paris. Oamenii nu au fost plătiți, așa cum a zis domnul Ponta”, a afirmat poetul Laurian Stănchescu.

Eveniment dedicat lui Brâncuși

La inițiativa poetului Laurian Stănchescu, la București, pe 19 februarie, vor fi organizate manifestări cu ocazia sărbătoririi a 138 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. Evenimentul organizat la Clubul Floreasca va fi marcat, în deschidere, de alocuţiunile actriţei Maia Morgenstern, scriitorului Dinu Săraru şi primarului general al Bucureştiului, Sorin Oprescu. Pe parcursul ceremoniei de omagiere, participanţii vor avea ocazia să vizioneze o scurtă înregistrare (de şapte minute) a Concertului simfonic dedicat lui Constantin Brâncuşi, în interpretarea Orchestrei de Cameră “Lyra Gorjului” – dirijor Andreas Rădoi Mihăiţă şi filmul (de 15 minute) „Marşul Internaţional Constantin Brâncuşi” Bucureşti-Paris, iniţiat de scriitorul Laurian Stănchescu şi realizat de Adrian Ovidenie.

loading...
Loading...

Citește și

Un polițist local din Târgu Jiu a murit la doar 49 de ani!

Un polițist local din Târgu Jiu s-a stins la doar 49 de ani după o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: