Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel: ANRE ne omoară pe noi ca să supravieţuiască „eolienii”!

ciurel-cmk

• Daniela Lulache, manager Nuclearelectrica: Este un semnal prost pentru 2015

Semnalele producătorilor clasici de energie şi anume că nu-şi mai pot securiza încasările pe anul viitor, nemaiavând posibilitatea să încheie contracte pe termen lung, nu au desţelenit politica ANRE şi nici nu au zdruncinat pasivitatea parlamentară sau guvernamentală. Practic, producătorii tradiţionali care, de fapt, susţin întregul sistem energetic, „mor cu zile”, după cum încearcă să trezească autorităţile la realitate, managerului Nuclearelectrica, Daniel Lulache, sau cel al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. În paralel, însă, energia eoliană prosperă, bazându-se pe subvenţiile masive de la stat. În aceste condiţii, spijiniţi cu generozitatea autorităţilor din domeniu, investitorii în regenerabile îşi permit să-şi vândă energia produsă la preţ de chilipir, ei „trăind”, practic, pe banii statului.

Ziarele de specialitate au relatat despre faptul că „marii jucători din energie spun că sunt aproape de limită din cauza căderii preţurilor şi a faptului că nu reuşesc deloc să semneze contracte pe termen lung”, citând şefii companiilor de stat, Daniela Lulache (Nuclearelectrica) şi Laurenţiu Ciurel (Complexul Energetic Oltenia).

„Ne sufocăm”

daniela-lulache

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, firma care produce 20% din energia României, crede că şi anul viitor preţul energiei va continua să scadă şi spune că „partea înspăimântătoare“ este lipsa de apetit a consumatorilor pentru contractele pe termen lung. „Dacă noi am început să ne sufocăm, nici nu vreau să mă gândesc ce fac alţii“, spune Daniela Lulache, făcând referire la producători de energie care au costuri mai mari decât Nuclearelectrica şi care încearcă să-şi găsească locul într-o piaţă în care preţurile continură să scadă. De asemenea, aceasta a mai spus pentru Ziarul Financiar că „este un semnal prost pentru 2015. De două luni se contractează un procent redus din ofertele de vânzări. Partea înspăimântătoare este că nu se încheie contracte pe termen lung”.

Tranzacţii anulate

Perioada de la finalul anului era în mod tradiţional intervalul în care marii producători de energie îşi securizau încasările pentru anul viitor prin încheierea contractelor pe termen lung. În 2014, regula nu se mai aplică. Între 17 şi 20 octombrie, Complexul Energetic Oltenia a încercat să vândă pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM 20 de pachete de energie, cu o perioadă de un an de zile. Toate tranzacţiile au fost anulate în lipsa cumpărătorilor.

CEO, în situaţie dramatică

„Eu pot să-mi dau toţi oamenii afară şi tot nu scot preţul la care se vinde acum energia“, spune Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Olte¬nia. „Situaţia este dramatică. Este o coalizare a furnizorilor să ia energie de pe piaţa spot. S-a vândut energie pe această platformă şi cu un leu şi nimeni nu reglementează acest lucru. În acest moment, România nu mai are nevoie de cărbune“, a completat managerul pentru presa centrală.

Ce s-a întâmplat în weekend

Directorul companiei energetice din Gorj face cunoscute preţurile la care s-a vândut megawattul în ultimele zile: „De 24 de ore, s-a vândut cu 23 de lei megawattul, sâmbătă, cu 41 de lei, duminică, cu 5 lei, orele de dinainte – între 1 leu şi 4 lei. ANRE a lăsat să intre în sistem 2.500 de MW energie regenerabilă pe nimic, între 10 bani şi un leu”. Întrebat care este soluţia în acest caz, Laurenţiu Ciurel a mai precizat: „Trebuie să schimbe legislaţia secundară şi să lase în sistem atâta energie verde cât poate fi echilibrată, adică maximum 1000 de megawati. Ei (ANRE, n.red.) riscă foarte mult, fiindcă, dacă se opreşte vântul, nu au ce pune în loc. Energia eoliană beneficiază de subvenţii mari. Pe noi ne omoară, ca să supravieţuiască eolienii. Hidroelectrica supravieţuieşte pentru că a plouat foarte mult. Altfel, era poate într-o situaţie asemănătoare acum”, a mai spus acesta.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.