duminică , 20 octombrie 2019 - 13:02

Marian Ciungu, campion pentru a șasea oară la scoaterea crucii din Gilort

marian-ciungu-1-bengesti

Patru tineri s-au întrecut de Bobotează, pentru a prinde crucea de lemn aruncată de preot în râul Gilort din comuna Bengeşti-Ciocadia, singurul loc din judeţul Gorj unde se mai practică acest obicei. Câştigător a ieşit Marian Ciungu, în vârstă de 28 ani, care a recuperat crucea pentru al şaselea an consecutiv din cei opt ani în care a participat la acest eveniment.

Tradiția aruncării crucii în apa Gilortului în ziua de Bobotează datează de foarte multă vreme, dar în ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri se aruncă în apa rece. După oficierea slujbei de sfinţire a apei, preotul Dumitru Niță, parohul din zonă, a aruncat crucea în râu, iar patru tineri au sărit în apă pentru a o recupera. Și de această dată, tot Marian Ciungu a fost cel care a prins crucea. Tradiţia locului spune că persoana care prinde crucea va fi ferită de boală şi de necazuri, iar norocul îi va călăuzii paşii. Acest lucru este confirmat și de câștigătorul „competiției”: „Am sărit de opt ori şi am câştigat de şase ori. Sper ca anul viitor să am mai mulţi concurenţi si să fie cât mai ger. Îmi poartă noroc, nu m-am îmbolnăvit, sper să fie din ce în ce mai bine şi să am cât mai multe realizări. Norocos am fost mereu, nu m-am îmbolnăvit niciodată, cred în Dumnezeu și în puterea Lui”, a declarat Marian Ciungu, tânărul care a reușit să prindă și anul acesta crucea din apa Gilortului. „Tradiţia noastră de la Bălceşti este foarte veche, noi o respectăm cu sfinţenie pentru că atâta timp cât o tradiţie nu este distrugătoare de suflet, trebuie să dăinuie peste veacuri. Câştigătorul este un voinic al satului, a fost binecuvântat şi va avea noroc”, a declarat Dumitru Niţă, preot Parohia Bălceşti. Marian Ciungu a fost lăudat și de primarul comunei: „Experienţa îl face să câştige el în continuare, eu le mulţumesc tuturor celor care au participat şi aş vrea să fie cât mai mulţi. Suntem printre puținele comune unde are loc acest obicei din judeţul Gorj, cred că numai la malul mării se mai întâmplă aşa ceva”, a declarat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia.

Și la Cărbunești crucea a fost scoasă din apă
Pentru prima dată, câțiva tineri din Târgu-Cărbunești s-au aruncat în apa Gilortului pentru a scoate crucea aruncată de preot. „Anul acesta am inițiat și la Cărbunești acest obicei frumos. S-au pregătit mai mulți băieți să sară în apă, se și dezbrăcaseră, dar până la urmă unul singur a intrat în Gilort după cruce! Vom face în fiecare an acest lucru. Trebuie spus că bărbatul care a scos crucea a primit 300 de lei, ca premiu”, a spus edilul Mihai Mazilu.

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: