duminică , 8 decembrie 2019 - 15:26

Marian Negrescu: „Lipseam de la școală ca să merg la cinema” (II)

negrescu1

Marian Negrescu este omul care a reușit să transforme Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” în cea mai importantă instituție de cultură din județul Gorj. Sute de persoane trec lunar pragul teatrului pentru a se bucura de piesele puse în scenă de actorii instituției. Directorul Teatrului „Elvira Godeanu” este cel care va răspunde astăzi întrebărilor de la rubrica „Interviul săptămânii”.

Rep.: Care este cuvântul definitoriu pentru un bun actor?
M.N.: CARACTER. E o vorbă pe care mi-a zis-o maestrul Mircea Albulescu în 1985: „Nu există actori mari, dacă nu sunt dublaţi de CARACTER…”

Rep.: Care este cea mai mare problemă (grijă) pentru dumneavoastră atunci când urcaţi pe scenă?
M.N.: E obligatoriu să-ţi spun replica lui Amza Pelea dintr-un interviu în revistă „Cinema”, de pe vremuri: „Dragă domnişoară, eu învăţ bine vorbele şi am grijă să nu mă lovesc de mobile…!” Fabuloasă replică, nu?

Rep.: V-aţi gândit vreodată să colaboraţi cu tineri actori din afara teatrului pe care îl conduceţi sau aţi avut astfel de proiecte?
M.N.: Există o preocupare continuă şi constantă să văd, să cunosc actori tineri şi, dacă pot să încerc cumva să-i ajut, atâta cât pot eu. Trebuie să avem grijă mare de ei, aşa cum alţi mari actori au avut grijă de noi. Păi, cui să laşi teatrul după ce tu pleci? Nu lor? Ei trebuie să ducă teatrul mai departe, aşa că nimic nu e prea mult pentru a-i ajuta şi a-i iubi.

Rep.: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” se bucură de un succes tot mai mare. Cât de greu vă este să faceţi posibil acest lucru?
M.N.: E adevărat, teatrul nostru a devenit o instituţie respectată. Este de departe liderul pieţei culturale profesioniste din oraş şi judeţ. Este un teatru respectat în ţară şi în străinătate. Toate acestea nu sunt posibile fără o muncă de 10-11 ore pe zi. Eu atât stau în teatru… Muncesc alături de colegii mei, fie că vorbim de actori, de personal tehnic, administrativ sau contabilitate. Toţi au locul lor precis în acest angrenaj profesionist. E nevoie de fiecare dintre noi, indiferent ce muncă facem în teatru. Cât de greu e, mă întrebaţi… este destul… dar după 20 de ani de muncă pentru a ridica biserica asta a sufletelor, înveţi că nimic nu e prea mult, nimic nu e prea greu, nimic nu trebuie neglijat. Aşa devii… „dependent” de frumuseţea nesfârşită  a acestei construcţii, a teatrului, aceasta nestemată  a culturii care înglobează în interiorul ei, toate celelalte arte: muzică, dânsul, pictura, operă literară, toate se reunesc doar în teatru, de asta e cea mai frumoasă meserie din lume… Tot ceea ce am făcut în toţi aceşti 20 de ani, alături de colegii mei, am făcut doar cu gândul la spectatorii noştri. Totul este numai pentru ei; noi, fără ei, nu existăm, nu însemnăm nimic. Este o legătură ombilicală aici, existăm şi respirăm cu şi pentru prietenii care ne vin în fiecare seară în sală. Nimic nu e prea mult din ceea ce-şi doresc dânşii; totul, toată munca  noastră e în slujba lor. Şi atunci când pentru munca ta de zile, luni şi ani, primeşti 1 minut de aplauze, acel minut înseamnă totul pentru noi… Sigur, mai e şi mizeria de „afară”, acei 2, 3 neaveniţi care nu au călcat în viaţa lor în teatru, dar care, ascunşi sub vreun condei murdărit de propria lor neputinţa şi de enormele frustrări pe care le au, aruncă înspre noi cu un noroi care se întoarce mereu spre faţa lor măcinată de ură sau pur şi simplu de prostie. Sunt însă cantităţi neglijabile, nu merită să mai vorbim despre ei. Istoria nu-i va reţine şi asta le va fi durerea mereu. Teatrul Elvira Godeanu şi oamenii care-l compun nu vor fi vreodată, atinși de aceste gunoaie.

Rep.: Ce se anunţă în viitorul Teatrului „Elvira Godeanu”? Dar în viitorul dumneavoastră, profesional vorbind?
M.N.: Teatrul a împlinit anul trecut 20 de ani. Firesc, gândurile mele se îndreaptă către viitor. Avem un program extrem de coerent, avem deja 6 spectacole pe săptămână, avem publicul acesta minunat care ne este alături mereu. În acest sfârşit de stagiune vom avea bucuria să începem lucrul alături de unul din cei mai mari regizori români; este vorba despre regizorul ALEXANDRU DABIJA. Vom începe lucrul în dată de 11 aprilie, iar premiera spectacolului va avea loc pe 17 mai. Vom deschide Festivalul Naţional de Teatru „Zilele Elvira Godeanu” (ediția cu numărul 14) cu spectacolul acestui regizor fabulos. De altfel, publicul a admirat aproape în fiecare an câte un spectacol pus de Alexandru Dabija la teatrele din Bucureşti. Ei bine, acum se va bucura de un spectacol semnat de acest regizor aici, la Tg-Jiu. Este o onoare pentru noi să lucrăm cu Domnia-sa, aşa cum este o onoare chiar şi pentru oraş prezenţa unui artist important ca el.
Viitorul meu depinde doar de teatru. Ceea ce voi juca… asta o ştiu doar regizorii care mă distribuie. Am învăţat să aştept cuminte rolurile, să nu mă gândesc înainte. Şi, dacă eşti cuminte, vin…

Rep.: Câteva cuvinte pentru cititorii Gorj Domino…
M.N.: Ca întotdeauna, le transmit dragostea şi respectul meu. Îmi doresc să vină la teatrul care este doar al lor. Noi nu suntem decât nişte truditori care încercăm să le bucurăm sufletele. Şi dacă munca noastră pe scenă îi ajută să şteargă o urmă de tristeţe sau o lacrimă, înseamnă că noi ne-am îndeplinit menirea. Veniţi la teatru, oameni buni!

A consemnat Mihaela Bădică

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

2 comentarii

  1. Pai tu ,stateai gard de gard cu Scoala nr 6, de pe 11 Iunie iar cand lipseai de la scoala umblai pe munte…

  2. un articol reusit..pacat ca e prea putin citit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: