Marian Negrescu: Teatrul schimbă omul în bine, îl modelează

teatru-5

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” este locul unde zeci de tineri din județul nostru și-au descoperit calea în viață, adică drumul spre o carieră în teatru. Elevi fiind, au vizionat spectacolele oferite de actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, cea mai importantă instituție culturală de pe meleagurile noastre, apoi au participat la cursurile oferite gratuit de actorii de aici și încet-încet, chiar dacă nu erau înscriși la un liceu vocațional, au descoperit că nu mai pot trăi fără teatru. 

Grație inițiativei Festivalului de Teatru pentru Elevi, dar și cursurilor ținute de către actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, anual, zeci de elevi gorjeni reușesc să intre la facultățile de teatru din România. Pasiunea și talentul, inteligența, dar și dragostea de oameni și lectură, precum și iubirea față de viață le sunt caracteristice tuturor celor care fac o carieră în acest domeniu. Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, spune că în ultimii 12 ani, 30 de tineri din județ, care pe vremea cât au fost elevi au jucat în piese de teatru alături de actorii teatrului și care s-au îndrăgostit de actorie, înțelegând ce înseamnă această vocație cu adevărat, au fost admiși la institutele de Artă Teatrală din țară. „Nu este o cifră mare, ați zice! Dar vă spun eu că este! Este o bucurie pentru noi să aflăm că elevii care au învățat pe scena noastră, tinerii frumoși la suflet și cu mintea deschisă au reușit să fie admiși la facultățile de teatru. Și acum, în prezent, colaborăm cu o tânără actriță, Ana Nicolae, dar și cu patru elevi de la Liceul de Artă, de la Secția de Artă Dramatică. La Târgu-Jiu avem cea mai tânără trupă de teatru din România! Și cei mai puțini actori, suntem doar 21, pe când la alte teatre la fel ca noi sunt minim 30!”, a spus Marian Negrescu. Teatrul este în slujba cetății, a omului, a publicului și doar acesta decide care actor este bun.

Teatrul, acumulare de lecturi

Pe scenă, visele prind mult mai bine contur. Elevii care încep să vină la teatru ca să învețe meserie, ajung să își schimbe pe parcurs modul de viață, felul în care văd lumea. Teatrul înseamnă o acumulare de lecturi care stau la baza formării actorului, care îl ajută pe viitorul actor să înțeleagă lumea teatrului, a pieselor în care va juca. Marian Negrescu, directorul teatrului de la Târgu-Jiu, își amintește cu mare plăcere o întâmplare din trecutul apropiat: „Acum nu multă vreme a venit la mine tatăl unui elev de 17 ani, care începuse să își dea seama că se îndrăgostește de teatru. Mi-a zis tatăl: «Domnule, ce i-ați făcut fiului meu? Nu se poate așa ceva!» Inițial, m-am speriat. Și domnul a continuat: «Domnule director, de 17 ani el nu și-a făcut niciodată patul, nu a făcut curat în cameră, nu citea. De când vine la teatru, s-a schimbat total: vine acasă cu multe cărți de la bibliotecă, este ordonat, este altfel!» Și asta face teatrul, schimbă omul în bine!”.

Veniți la teatru!

Pentru că teatrul reprezintă și o acumulare de lecturi care devin obligatorii, Marian Negrescu îi sfătuiește pe părinții care cred că fiii sau fiicele lor au înclinație spre această lume, să îi aducă după ce împlinesc vârsta de 12 ani. „Am avut elevi care au urcat pe scenă la 7 ani, de exemplu. A jucat excepțional în piese după Ion Creangă. Dar cel mai bine este ca un părinte care crede că copilul lui are înclinație spre teatru, să îl aducă după ce împlinește 12 ani, căci avem o listă de lecturi necesare, lecturi pe care trebuie să le înțeleagă. Teatrul este o acumulare de lecturi pentru ca tânărul să înțeleagă universul teatrului. Copiii încep să vadă lumea altfel, învață lucruri pe care nu le învață la școală, teatrul înseamnă și disciplină, ordine, educație”, a afirmat Marian Negrescu, actor și director al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

Zeci de ore de muncă

A deveni actor de teatru înseamnă mult mai multe lucruri decât putem prezenta noi prin intermediul acestui reportaj. O descriere a încercării vă oferim mai jos: „Teatrul, universul ce mi-a deschis sufletul, reprezintă lumea mirifică din spatele cortinei, reprezintă zeci de ore de muncă, de lacrimi atunci când nu-ţi ies replicile, de nedescrisă fericire când spectatorii se ridică şi te aplaudă minute în şir. Din copilul timid, ruşinos şi neîncrezător din clasa a IX-a, am ajuns să mă pot exprima liber aşa cum de altfel îmi doream, dar nu reuşeam totdeauna. Îmi place lumea în care încerc să păşesc, îmi plac colegii, minunaţii mei profesori care au reuşit să găsească în mine, dar și în fiecare dintre colegii mei, acel ceva ce se ascundea şi care prin ore nesfârşite de muncă a ieşit la iveală într-un mod plăcut pentru a bucura inimile celor care ne văd şi ne ascultă. Prin teatru poţi descoperi lucruri pe care  nu le-ai ştiut despre tine, poţi afla cu adevărat cine eşti, te detaşezi de măştile pe care eşti nevoit sa le afişezi uneori. Aflând mai multe dintre tainele spectacolului, vezi cu alţi ochi o piesă de teatru. Vizionezi o piesă de mai multe ori, dar de fiecare dată descoperi ceva nou”, spunea, în paginile cotidianului nostru, Andreea Țacu, o elevă îndrăgostită iremediabil de teatru.

Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Un comentariu

  1. Este adevarat, teatrul modeleaza omul, asa cum a fost modelat si domnul director Marian Negrescu. Un om cu o coloana vertebrala impresionanta, un om corect, care nu a a avut niciodata probleme cu legea. Integru care nu se apleaca sa lustruiasac pantofii edililor. Un om deosebit, corect, cinstit, ce sa mai, un om unic in judet.
    Tot ce s-a scris despre dansul negativ, sunt minciuni, chiar daca au fost aduse chiar si documente in sustinerea invinuirilor. Totul este o barfa, invidie, teatrul merge bine iar copii sunt pregatiti cu bani grei pentru facultate.
    Reclama este evidenta dar meritata, valorile trebuiesc promovate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.