sâmbătă , 17 noiembrie 2018 - 16:59

Mascații au descins în Gorj! Se strânge lațul în jurul afacerilor suspecte ale lui Ducu și Conteș

perchezitii-colaj-tiruri-768x315

Joi dimineața devreme, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, poliţiştii din Vâlcea au efectuat 22 de percheziţii domiciliare în trei județe și în municipiul Bucureşti, într-o cauză în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul producerii energiei electrice şi termice. Prejudiciul cauzat depășește 8.000.000 de lei. La Motru, perchezițiile au avut loc, spun surse judiciare, la afaceriștii Cristinel Ducu și Mihail Conteș. Obiectul dosarului este legat de infracțiunile de evaziune și spălare de bani, iar numele „grele” sunt CET Govora și firmele celor doi gorjeni, alături de alte societăți.

cet_govora_orizontal

Sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea desfăşoară 22 percheziţii domiciliare într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Activitățile se desfășoară în judeţele Vâlcea (10), Mehedinți (3) și Gorj (8), precum şi în municipiul Bucureşti (1). În Gorj, perchezițiile au avut loc la Cătunele, Motru, Bengești Ciocadia și Bumbești Jiu. În județul Vâlcea, perchezițiile au avut loc la societatea CET Govora, unul dintre cei mai mari agenți economici cu capital de stat aflat în subordinea Consiliului Județean Vâlcea. CET Govora este producător de energie electrică și termică din județul Vâlcea, aflat în insolvență din luna mai. „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2015-2016, un agent economic (CET Govora-n.red.), cu obiect de activitate producerea de energie electrică şi termică, ar fi evidenţiat în actele contabile cheltuieli nereale, în baza unor contracte de achiziţie a cărbunelui încheiate cu firme de profil. În documentele de însoţire a mărfii ar fi fost înscrise cantităţi mult mai mari decât cele achiziționate în realitate. De asemenea, în înscrisuri ar fi fost evidențiat cărbune de calitate superioară, în realitate, puterea calorică a cărbunelui achiziționat fiind mult inferioară. Prejudiciul cauzat a fost estimat la peste 8.000.000 de lei”, au transmis anchetatorii. La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţean Mehedinți, Gorj şi ai Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Societatea CET Govora și statul, înșelați

Cristinel-DucuLa începutul lunii septembrie a anului trecut CET Govora și-a anunțat intenția pe SEAP de a achiziționa 210.000 de tone de cărbune energetic la un preț estimativ de 16,8 milioane de lei, pentru a-și completa stocurile de iarnă. Inițial, de contract se arătase interesat și CE Oltenia. Numai că într-un mod DUBIOS conducerea CET Govora a decis să anuleze procedura electronică și să ÎNCREDINȚEZE DIRECT un contract în valoare de peste 2 milioane de euro pentru 90.000 tone cărbune (plus transport) firmei afaceriștilor gorjeni Cristinel Dumitru Ducu și Mihail Conteș, Energocarb Serv SRL, scriu jurnaliștii de la www.ziaruldevalcea.ro Subiectul a fost tratat și de Gorj Domino (Miliardarii din cenușă…). Jurnaliștii din județul vecin au intrat în posesia a zeci de documente – avize de însoțire a mărfii, note de cântărire de la Energocarb Serv SRL, SC Lorfa SRL – Cariera Meriș, precum și tichete de cântar de la CET Govora, prin care au arătat cum societățile aduceau o cantitate de cărbune, iar CET Govora plătea una mult mai mare. De asemenea, CET a plătit și pentru un cărbune mai slab caloric în realitate. „Avizul de însoțire a mărfii nr. 3717 din 20.12.2015, emis de Energocarb, în care se arată că mașina cu nr. de înmatriculare MH50ACA, șofer Onea D., pleacă de la Motru cu o încărcătură de 23,76 tone cărbune, aceeași cantitate este înregistrată și la Cariera Meriș – Motru – SC Lorfa SRL (de unde a furnizat Energocarb Serv cărbunele). La CET Govora, același camion, același transport, este înregistrat la cântărire cu: 40, 980 tone cărbune”, spun jurnaliștii de la Ziarul de Vâlcea. Anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de peste 8 milioane lei.

T.D.

loading...
Loading...

Citește și

Fostul purtător de cuvânt al Parchetului din Târgu-Cărbunești, judecător la Tribunalul Gorj

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, în ședința de marți, mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodată site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.