Mascații IPJ Gorj dați exemplu negativ în analiza morții polițistului Cristian Amariei


Trupele de intervenție ale Inspectoratului Județean de Poliție Gorj au tras doar cinci cartușe, pe tot parcursul anului trecut, la antrenament. Sunt județe însă unde tragerile în poligon nu se fac de luni de zile. Aceste lucruri sunt acum în discuție la nivel de Minister de Interne, asta deoarece se analizează serios moartea polițistului IPJ Timiș, Cristian Amariei care a murind în împrejurări care fac obiectul unei anchete a conducerii Poliției Române.

Până la finalizarea cercetărilor, însă, polițiști cu vechi state de plată în MAI au explicat că intervenția de la Izvin, în urma căreia și-a pierdut viața agentul Amariei, nu a respectat tactica de manual în cazul unui urmărit internațional. În plus, faptul că s-au tras 36 de gloanțe spre ucigaș, iar acesta doar a fost rănit, arată pregătirea deficitară a oamenilor legii care fie efectuează trageri „din an în Paști”, fie nu au parte de consilierea necesară pentru intervenții în astfel de situații.
„Oameni ai legii din mai multe județe au reclamat că nu au mai efectuat trageri de luni de zile. Un exemplu relevant este cel al „mascaților”, trupele de intervenție ale Poliției din Târgu Jiu, acolo unde, pe tot parcusul anului trecut nu s-au tras mai mult de cinci cartușe la antrenament. Or, așa cum susține un șef din Poliția Română, tragerile în poligon sunt obligatorii pentru toți oamenii legii care acționează în stradă sau intervin în situații speciale”, scriu jurnaliștii de la evz.ro.

Cum a fost prin urmăritul internațional Lepa?

Doi ofițeri de la Serviciul Urmăriri de la IPJ Timiș au aflat, săptămâna trecută, că urmăritul internațional Marcel Lepa se ascundea într-o casă din localitatea Izvin, lângă Recaș și au hotărât să nu mai stea pe gânduri și să îl ridice. Cei doi au apelat la sprijinul colegilor de la Poliția Recaș. Au venit doi agenți, unul fiind Cristian Amariei. A urmat tragicul incident în urma căruia infractorul i-a luat prin surprindere pe polițiști. Lepa a ieșit pe o fereastră și l-a ucis pe Amariei. Polițistul, venit în spatele casei, nici nu a apucat să scoată pistolul din toc. Probabil că nici nu se gândise că infractorul era înarmat, nefiind informat că are de-a face cu un ins care evadase cândva și era de o violență feroce. De aici, ancheta declanșată de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române urmează să stabilească dacă cei doi ofițeri de la Urmăriri au raportat și li s-a dat acceptul să acționeze sau au făcut-o știind că Marcel Lepa este urmărit internațional și au vrut să îl „salte”, dintr-o inițiativă care le-ar fi adus un bonus din partea conducerii IPJ. Ori, pur și simplu li s-a ordonat să o facă, în lipsa unui plan de acțiune.
Deși s-au tras 36 de focuri de armă asupra sa cu un pistol Glock, aflat în dotarea unui ofițer de la Serviciul Urmăriri, Ionel Marcel Lepa nu a fost imobilizat duminică, după ce l-a împușcat mortal pe polițistul Cristian Amariei. Infractorul a țintit și a tras trei focuri spre omul legii, ucigându-l. Pe un alt coleg al acestuia l-a rănit superficial în picior. El însă a scăpat, rănit fiind, și a parcurs șapte kilometri, până în Remetea Mare, acolo unde avea să fie prins abia după 48 de ore.

Deficiențele puse pe tapet

Faptul că la adresa urmăritului s-au tras atâtea focuri de armă dar niciunul nu l-a rănit pe polițist arată lipsa de pregătire în acest sens a polițiștilor, lipsa de antrenament în poligon și armamentul precar dar și faptul că se trage uneori rar și puțin.

DREPT LA REPLICĂ

Pentru pregătirea luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, în anul 2018 au fost executate, conform ordinelor de tragere existente la nivelul Serviciului Resurse Umane, 17 ședințe de pregătire/verificare cu pistolul Glock, pistolul mitralieră, pușca de calibru 12 mm, fiind alocată cantitatea de 14.448 cartușe (688 cartușe/luptător).

De asemenea, 6 ședințe de pregătire cu pistolul Glock și pistolul mitralieră au fost efectuate de la începutul anului 2019, până în prezent fiind alocată cantitatea de 4.422 cartușe (201 cartușe/luptător) și 4 grenade cu efect acustic și luminos.

loading...
Loading...

Citește și

FOTO: MORI DE RÂS! MOTIVUL pentru care un localnic a cerut un document la o primărie din Gorj: „Pentru a mă șterge la fund”

Un bărbat de 33 de ani, din comuna Lelești, a depus o solicitare haioasă la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: