Medicii de la Spitalul Județean Târgu Jiu vor avea la dispoziție aparatură medicală adecvată salvării prematurilor

Târgu Jiu, 16 mai 2019: Dotarea precară a secțiilor de terapie intensivă neonatală, acolo unde aparatura medicală nu lipsește cu desăvârșire, pune maternitățile în situații dificile. Se pierde timp prețios pentru salvarea vieților nou-născuților prematuri în căutarea unui loc liber în maternități superior dotate, care să asigure supraviețuirea acestora. Este și cazul Secției de terapie intensivă neonatală a Spitalului Județean Târgu Jiu, unde Salvați Copiii, prin donația oferită de Fundația pentru Copii Ronald McDonald, va duce aparatură medicală vitală, în valoare totală de 128.834 lei.

Organizația Salvați Copiii România a demarat un plan de urgență, pentru a duce aparatură medicală esențială acolo unde nevoile sunt imediate: astfel, în 2019, peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternități. Până la sfârșitul anului, numărul total al maternităților dotate de la începutul programului se va ridica la 96, cu peste 630 de echipamente medicale.

În urma analizei situației și a datelor primite de la medicii de la Spitalul Județean Târgu Jiu, Salvați Copiii și Fundația pentru Copii Ronald McDonald au luat decizia de a dota Secția de neonatologie din cadrul acestuia. Astfel, aparatură medicală complexă, în valoare de 128.834 lei, ce constă într-un incubator de terapie intensivă, o masă radiantă, un balon de resuscitare, un pulsoximetru cu senzori, un set suport respirator și un monitor de funcții vitale pentru nou-născuți, va ajunge la unitatea medicală.

„Situația maternităților din România rămâne una critică și avem situații în care medicii pierd timp prețios încercând să găsească un loc liber într-o secție de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtășesc deopotrivă părinții și medicii. Salvați Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente și, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secțiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvați. Este o responsabilitate pe care o împărtășim cu partenerii și susținătorii noștri, care au înțeles că situația este cu adevărat urgentă. Mizăm pe răspunsul acestora, ori de câte ori medicii ne cheamă în ajutor.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

La maternitatea din Târgu Jiu, numai anul trecut, din 871 de nou-născuți, 340 au avut nevoie de îngrijiri în compartimentul de terapie intensivă, iar în cazul a 41 de nou-născuți, dintre care 23 de prematuri și 18 nou-născuți eutrofici cu diagnostice severe, s-a luat decizia transferului către alte maternități dotate cu aparatura necesară.

Dr. Luminița Olănescu, Șef Secție neonatologie Spitalul Județean Târgu Jiu: „Nou-născuții prematur au nevoie de îngrijire foarte atentă încă din prima clipă de viață. Mediul în care trebuie îngrijiți trebuie să semene cu mediul din burtica mamei, pentru a le oferi acestor ființe fragile protecția de care au nevoie să supraviețuiască. De asemenea, pentru că viața prematurilor atârnă de un fir de ață, aceștia au nevoie de aparate care să le monitorizeze respirația și bătăile inimii în premanență. De aceste aparate depinde, într-adevăr, viața nou-născuților prematur!”

Dotarea de la Târgu Jiu este parte a programului complex de combatere a mortalității infantile. În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ patru milioane de euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de copii.

Organizația Salvați Copiii va continua să atragă atenția asupra efortului pe care îl depun medicii în salvarea a mii de vieți în cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu, unde mai este nevoie, potrivit solicitărilor medicilor, de un resuscitator, un monitor de funcții vitale, o lampă de fototerapie și două pulsoximetre.

„Cred că numai printr-o comunitate de oameni care vor și pot să facă bine vom ajuta generațiile de mâine, care se bazează pe noi pentru un viitor mai sigur. Fundația pentru Copii Ronald McDonald luptă de 21 de ani pentru copiii aflați în situații dificile, pentru care grija și suportul familiei reprezintă unul dintre pilonii principali ai drumului spre vindecare. Suntem mândri să sprijinim comunitatea locală și cauza Organizației Salvați Copiii și ne bucurăm că prin această donație de echipamente medicale contribuim la crearea unor condiții optime pentru îngrijirea micilor pacienți.”, a spus Daniel Boaje, Director General Premier Restaurants Romania, Membru în Consiliul Director al Fundației pentru Copii Ronald McDonald.

„Salvați Copiii ne învață că nu trebuie să renunțăm, oricât de greu ne-ar fi. Campania de combatere a mortalității infantile este un program extrem de complex, care a schimbat în bine viața a zeci de mii de copii născuți prematur. Mai mult chiar, a reușit să convingă companii, instituții, susținători că este o cauză socială care ne privește pe toți. Nou-născuții prematur au nevoie de vocea noastră, de ajutorul nostru concret, de consecvența noastră de a ajunge în toate maternitățile care au nevoie vitală de aparatură medicală.”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al Programului Salvați Copiii de Reducere a Mortalității Infantile.

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit – în cazul persoanelor fizice, respectiv 20% din impozitul pe profit – în cazul companiilor

Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor șapte ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, iar mai multe informații despre posibilitatea companiilor de a sponsoriza programul se pot afla la mara.niculescu@salvaticopiii.ro.

loading...
Loading...

Citește și

Ce spune Aparegio despre stația de epurare a municipiului Târgu Jiu

Aparegio a transmis un comunicat de presă în care a vorbit despre staţia de epurare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: