sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 23:35

Medicii din dosarul „Mafia permiselor” nu scapă de măsurile preventive

vodislav-dana

Mai mulți martori au fost audiați de judecătorul Gheorghe Constantinescu la termenul de ieri al procesului în care sunt judecați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni cunoscuți medici din Târgu-Jiu. Dana Vodislav, Rodica Lehner și Elena Dinică Băltărețu au făcut miliarde de lei vechi eliberând pe bandă rulantă mii de fișe medicale pentru viitorii șoferi. Inculpații au cerut instanței ridicarea măsurilor preventive, dar cererea le-a fost respinsă.

 

La termenul de ieri al procesului în care mai mulți medici sunt judecați pentru fals intelectual, luare de mită, trafic de influență au fost audiați mai mulți martori care și-au făcut fișele medicale necesare înscrierii la o școală de șoferi la cabinetele inculpaților. Deși tinerii care au dat declarații în fața judecătorului de caz nu și-au amintit toate detaliile, concluzia celor declarate este că medicii Lehner, Vodislav, Băltărețu nu examinau corespunzător pacienții și le făceau fișa medicală mai mult „pe ochi frumoși”, dar contracost. De exemplu, tânărul Tudorin din Săulești, nu a mai făcut școala de șoferi, însă a apucat să își facă fișa medicală: „Fișa medicală a luat-o în aceeași zi, mi s-a făcut control oftalmologic și ORL, altceva nu. Am primit bon fiscal pentru ce am plătit”, a spus bărbatul în fața judecătorului Constantinescu. Alexandru Matei este un alt martor audiat în acest caz, a declarat că instructorul auto Trușcă a fost cel care a luat fișa medicală de la un cabinet medical din zona Liceului Teologic și a depus-o la dosar: „Am făcut școala la Crismalex, iar de cabinetul medical cred că mi-a zis cineva. Am fost la unul din zona Liceului Teologic. Am făcut control oftalmologic, iar examenul psihologic l-am făcut la Spitalul 700. Fișa medicală a luat-o domnul instructor Trușcă și a depus-o la dosar”.

Medicii au obținut miliarde de lei vechi
Reprezentanţii cabinetelor medicale aveau formulare completate „în alb” de către medicii specialişti, pe care le înmânau solicitanţilor după achitarea unei taxe de 85 lei, pentru care, de cele mai multe ori nu erau emise documente fiscale. La nivelul societăţii (cabinet medical) la care funcţiona Băltăreţu Dinică Elena, au fost eliberate în cursul anului 2013 aproximativ 2.600 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale. La cabinetul Danei Vodislav au fost eliberate 2.500 certificate pentru care au fost încasaţi circa 225.000 lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constatat şi la cabinetul medical la care funcţiona Lehner Rodica, unde, în cursul acestui an, au fost eliberate circa 1.500 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 lei.

Instructorii auto luau fișele de la cabinete

Târgujianul Florin Mihai a făcut școala de șoferi la Cartest în 2013. Bărbatul care a absolvit 12 clase a spus în fața instanței că a mers la un cabinet medical de lângă Spitalul 700 și a fost supus doar unui control oftalmologic. „Am făcut fișa medicală la un cabinet unde m-a dus instructorul. Dânsul a luat fișa după ce a fost gata”, a spus bărbatul. Ovidiu Stoican este din Motru și a făcut școala de șoferi la Târgu-Jiu. La fel ca și în celelalte cazuri, instructorul auto i-a arătat cabinetul medical. „Am mers cu instructorul și mi-a arătat o casă frez, cabinetul medical era la parter. Mi-a spus să merg la doamna doctor Maria. La cabinet era o doamnă mai solidă și mai în vârstă, care mi-a făcut un examen oftalmologic. Nu am fost supus la alte teste medicale”, a spus tânărul. „Examen psihologic nu am făcut, dar am văzut că apărea pe fișa medicală. Fișa medicală a fost ridicată de instructor. Doar examen oftalmologic am făcut”, a spus Alexandru Frunzaru în fața instanței.

Au vrut să scape de măsurile preventive

Inculpații din Doasrul „Mafia permiselor” vor să le fie revocate măsurile preventive. Dana Vodislav se află în arest la domiciliu, iar Lehner și Băltărețu sub control judiciar. Instanța a luat în pronunțare aceste cereri. De asemenea, avocatul Elenei Dinică Băltărețu a spus că medicul este bolnav și se va trata periodic la o clinică din Viena, având nevoie ca, din motive lesne de înțeles, măsura controlului judiciar să fie revocată. Magistrații au respins cererile inculpaților, astfel Vodislav rămâne în arest la domiciliu, iar celelalte doctorițe sub control judiciar. De asemenea, Adi Băltărețu, fiul medicului Bălțărețu, nu va putea pleca la examenul de la master, decât după ce va trece pe la IPJ, pentru a le spune oamenilor legii unde merge. „Solutia pe scurt: (…)Respinge ca nedovedită cererea formulată de inculpatul Băltăreţu Dinică Virgil Vasile zis Adi privind neprezentarea în data de 10.02.2015 la sediul Poliţiei Tg. Jiu, desemnat cu supravegherea şi la instanţă. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare sau după caz de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 27.01.2015 orele 14,00 la Tribunalul Gorj. Amână judecarea cauzei la 10.02.2015, ora 10,00 pentru audiere martori”, scrie pe site-ul Tribunalului Gorj.

Și-au recunoscut vina
Un medic de familie și o asistentă medicală (optician) au fost condamnate la închisoare cu suspendare după ce și-au recunoscut vina. Cele două au fost inculpate în Dosarul „Mafia Permiselor”, în care este judecată și Dana Vodislav.  Opticianul Eugenia Adam şi Carmen Vioreanu, medic de familie, au primit câte 2 ani de închisoare cu suspendare. Inculpatele au fost singurele care și-au recunoscut vina, fiind blamate de către restul acuzaților din acest dosar.

Acuzații grave

Dana Vodislav, medic primar oftalmolog, arestată preventiv la domiciliu, a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu – 2.622 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie–noiembrie 2013. Medicul Elena Dinică Băltărețu, proaspăt membră a AGA Aparegio, faţă de care s-a instituit măsura controlului judiciar, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu – 2.549 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie –octombrie 2013. Rodica Lehner, medic specialist medicina muncii, faţă de care s-a instituit măsura controlului judiciar, este judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu – 2.622 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie–noiembrie 2013. Medicul Silian Vasile, specialist psihiatru, este judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu – 5156 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale.

loading...
Loading...

Citește și

Șoferiță rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina la Câmpu Mare

O mașină condusă de o femeie de 33 de ani, din orașul Novaci, s-a răsturnat, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: