Mehedințeanca Domnica Trop, tezaur viu

domnica-trop

Prima ei ieșire pe scenă a fost la 27 de ani. Atunci, învățătorul Vasile Căpăstraru a fost cel care a prezentat-o pe Domnica Trop Mariei Ciobanu și lui Ion Dolănescu. Era în anul 1973, iar în sat se organizase un spectacol folcloric. Mama Domnica Trop este foarte iubită la Gorj, în Muzeul de la Curtișoara fiind amenajată o casă care îi poartă numele și în care au fost duse costume populare purtate de artistă.

domnica-trop-aniversare-(66)Mama Domnica Trop este una dintre cele mai importante interprete de muzică populară din județul Mehedinți, dar foarte apreciată și în județul Gorj, urcând pe scenă la 27 de ani. Cânta de mică, dar abia atunci i-a fost dat de la Dumnezeu să îi fie recunoscut talentul. Pe data de 22 iunie, Domnica Trop a împlinit 75 de ani, fiind felicitată, la fel ca în fiecare an, de cei care o apreciază (amintim aici pe publicistul Dorin Brozbă, Dumitru Hortopan – de la Muzeul Județean, interpreta de muzică populară Angelica Mirea și alți artiști ai Gorjului – n.red.). Repertoriul său este alcătuit din piese foarte vechi, unele creații proprii, altele împrumutate. „Având un repertoriu specific zonei muntoase de confluenţă dintre judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin, mama Domnica Trop a cucerit prin vocea ei distinctă faţă de tot ceea ce se cunoaşte în folclorul românesc, fiind considerată o voce rar întâlnită, nu numai în Oltenia de sub munte, ci chiar în Europa. În concluzie, artist ca mama Domnica, mai rar întâlnești. Are un suflet minunat și ne-a învățat foarte multe lucruri pe noi toți, cei mai tineri. Îi doresc să fie sănătoasă, mult iubitele cântece ale mamei Domnica nu trebuie să fie uitate. Este o comoară, mama Domnica!”, a declarat publicistul Dorin Brozbă.

Cântece de păstrat

În noiembrie 2013, Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial i-a acordat Domnicăi Trop titlul de Tezaur Uman Viu. A devenit un reper al muzicii populare românești și păstrător al cântecului autentic vechi, specific Olteniei de sub munte. „Cele mai renumite cântece ale mele sunt: «Mărie, Mărie», «S-o legat, neică, legat», «Ursitoare, ursitoare», «Fire-al naibului de dor», «Șarpe, șarpe din dudău». Le-am cântat și le cânt și acum. În ele se află sufletul neamului meu, freamătul codrului din apropiere, zborul păsărilor ce-mi umbresc câteodată ochiul”, spunea Domnica Trop, pentru Agerpres.

Casă memorială la Curtișoara

domnica-trop-aniversare-(11)

Cunoscutul rapsod popular Domnica Trop are o casă-muzeu în cadrul Muzeului Curtişoara, casă care îi poartă numele. În toamna anului 2011 a fost inaugurată, la Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara, Casa Memorială Domnica Trop. Casa muzeu este un omagiu adus cântăreţei de muzică populară din judeţul Mehedinţi, o adevărată doamnă a cântecului veritabil. Artista a donat pentru realizarea acestei case-muzeu două costume populare, fotografii, diplome sau trofee cucerite în decursul celor 40 de ani de activitate. Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, muzeu în aer liber,  reprezintă un impresionant tezaur de civilizaţie şi cultură populară tradiţională de pe meleagurile gorjene. Se întinde pe o suprafaţă de peste zece hectare şi conţine obiecte etnografice, piese de mobilier ţărănesc, costume gorjeneşti și din alte județe, obiecte folosite de ţărani în gospodărie şi alte minunăţii. Muzeu a fost înfiinţat în perioada 1968-1975 şi s-a format în jurul unei părţi a domeniului familiei Cornoiu, moştenitoarea culei construite la începutul secolului al XVIII-lea, actualmente cea mai mare şi mai bine păstrată construcţie de acest tip din Oltenia.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: