Meșterul Ciuncanu iubește tradițiile populare

mester-Ciuncanu-1Nu mai știe exact câte veste, pantaloni, eșarfe sau batiste a creat de-a lungul anilor, pentru că meșterul Gheorghe Ciuncanu a lucrat toată viața ca broder. Broderul este lucrătorul care brodează, care se ocupă cu broderia, iar în județul Gorj nu mai este decât el!

mester-Ciuncanu-2Gheorghe Ciuncanu are 65 de ani și locuiește în satul Gornovița din Tismana. Toată viața sa a brodat, dar, în ciuda faptului că a încercat să transmit acest meșteșug mai departe, tinerii n-au fost interesați și astfel a rămas singurul meșter din Gorj. Pasiunea pentru broderie și portul popular românesc l-au făcut pe meșterul Ciuncanu să nu lase niciodată mașina de cusut. A încercat să transmită pasiunea sa și fiilor, însă nu au fost foarte interesați. Gheorghe Ciuncanu este singurul broder din județul Gorj. „Lucrez de la 14 ani și am învățat această artă a broderiei de la tatăl meu. Pe vremea aceea, meșteșugul se transmitea din tată în fiu. Soția a învățat și ea și mă ajută. Am încercat să îi învăț și pe fii nostri, însă nu le-a plăcut, adică niciunul nu se ocupă cu așa ceva. Ei se pricep la altele! Este greu să brodezi, migălos, dar îmi place. Iubesc tradiția, portul românesc, țara noastră. Ani de-a rândul am încercat să conving tinerii din sat să învețe. Am avut mai mulți elevi, însă nu pot să știu sigur dacă ei fac ceea ce fac eu, dacă se mai ocupă de broderie. Orice meșter își dorește ca meseria lui să nu moară, să fie învățată de cei tineri. De câțiva ani particip la târgurile meșterilor populari, unde vând costumele pe care le realizez. Facem diverse produse: batiste și prosoape pentru nuntă. Acum se caută cele pe pânză albă, subțire. Mai facem veste și pantaloni dintr-o pânză specială, o dimie în patru ițe, nu prea se mai fabrică. O luăm pe comandă când avem nevoie. Costumele noastre populare sunt brodate cu vechi modele gorjenești, lucrate cu migală”, a povestit meșterul Gheorghe Ciuncanu. Meșterul și soția sa primesc mai des comenzi pe timpul verii, când au loc nunți și boteze. Atunci se comandă fulare pentru miri și nuntași sau batiste brodate.

loading...
Loading...

Citește și

Sindicatele din Educație cer vaccinarea gratuită a profesorilor, conform Contractului Colectiv de Muncă

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis o scrisoare deschisă către ministrul Educației în care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.