FOTO | Meşterul cu cea mai bănoasă îndeletnicire

– Expoziție inedită la Târgul Meșterilor Populari din Oltenia

Printre cei aproximativ 30 de meșteri populari care participă în această săptămână la Târgul Meșterilor Populari Olteni, organizat la Târgu Jiu, se numără și Ion Cococi, un meșter popular din Slatina, județul Olt. Profesor la Școala Populară de Arte şi Meserii din Slatina, acesta se ocupă în timpul liber de ceea ce a devenit mai mult decât o pasiune, modelarea ceramicii.

Ion Cococi are una dintre cele mai interesante tarabe din centrul orașului. Obiectele confecționate de acesta din ceramica neolitică de la Vădastra atrag atenția trecătorilor. „Sunt invitat în cadrul târgului de la Târgu Jiu cu vestita ceramică neolitică de Vădastra. Este pentru a doua oară când particip la acest târg; am mai fost cu trei ani în urmă. Din motive profesionale, nu am mai putut să onorez invitaţia anilor trecuţi. Ceramica de Vădastra se diferenţiază de celelalte centre ceramice din ţară prin tehnica de ridicare, formă, decor, tehnică arhaică din perioada neolitică, cu o vechime de peste 7.500 de ani. Fiecare piesă în parte e unicat. Preţurile sunt pe măsură, începând de la 50 lei până la 400 lei piesele mai mari. Sunt replici ale obiectelor ceramice descoperite în situl Vădastra, începând cu secolul XVIII până în zilele noastre”, a spus Ion Cococi, meșter din Slatina.

Este un meșteșug bănos

Ion Cococi se numără printre puținii meșteri populari care pot spune că meșteșugul pe care îl practică le aduce venituri substanțiale, cu care își pot permite să își întrețină familia. Meșterul spune că obiectele pe care le confecționează se adresează unui anumit public și sunt mai scumpe decât celelalte obiecte din ceramică, asta pentru că tehnica și materialul folosite sunt speciale. „Ceramica se lucrează arhaic, sunt piese unicat; din punctul meu de vedere, nu e greu când o faci din suflet, când vrei cu adevărat, când cu adevărat eşti contaminat, numai că ai nevoie de foarte mult timp şi răbdare. Eu mă adresez unui segment limitat de clienţi – iubitorilor de artă, cunoscătorilor de artă şi, de ce nu, oamenilor cu bani. Nu este pentru o masă largă şi cred că aşa trebuie să rămână. Vă pot spune că reuşesc să-mi întreţin familia din aceste meşteşug”, a spus Ion Cococi.

A reprezentat România în străinătate

De-a lungul anilor, arta lui Ion Cococi a reprezentat România în străinătate, obiectele confecționate de acesta fiind foarte apreciate. „Am avut şi am foarte multe expoziţii internaţionale. Am avut şansa să reprezint judeţul și ţara la nivel european. Eu am început ca un autodidact, dar contaminat şi în urma unui proiect ce s-a desfăşurat în comuna Vădastra începând din anul 2000. Până în anul 2000 nu s-a mai lucrat ceramică; aş putea să spun că sunt primul după 7.500 de ani şi azi sunt unde sunt”, a declarat meșterul popular.

loading...
Loading...

Citește și

Vernisaj de expoziții la Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj vă invită în această săptămână la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: