Mii de gorjence suferă de cancer de col uterin!

medic-mariana-gavanescu

Peste 2.000 de românce diagnosticate cu această boală mor anual. De exemplu, în cursul anului trecut, la nivelul județului Gorj aproximativ 50 de femei au fost diagnosticate cu această afecțiune. În total, peste 3.200 de gorjence de diverse vârste suferă de cancer de col uterin.

cancer-col-uterin-1
Din păcate, numărul de cazuri de cancer de col uterin crește progresiv de la an la an. Cancerul de col face ravagii, aceasta este trista realitate. De exemplu, în Europa, peste 60.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Rata mortalității în România este de aproximativ trei ori mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, și de șase ori mai mare decât media din statele membre ale UE. Multe femei ajung la medic târziu, când cu greu se mai poate face ceva. Un studiu GFK a arătat că doar 15% dintre românce merg la ginecolog o dată la șase luni sau mai des. 23% merg anual la control, pe când 22% intră în cabinetul ginecologului o dată la trei ani sau chiar mai rar. Restul de 25% nu merg niciodată la control. Medicul oncolog, Mariana Găvănescu, prin asociația pe care o conduce, „Sfânta Teodora”, împreună cu Institutul Oncologic din Cluj s-au implicat activ într-o campanie de prevenție a cancerului de col uterin. în această acțiune. Sute de gorjence din mediul rural și-au făcut, grație acțiunilor medicului Găvănescu, Testul Papanicolau. „Semnele şi simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente, tocmai de aceea, atunci când ele apar, boala este deja avansată. Din aceste motive medicii recomandă efectuarea analizelor de rutină, anual, analizelor ginecologice incluzând examenul ginecologic complet, Testul Papanicolau, dar şi ecografie abdominală”, a spus medicul Mariana Găvănescu.

Mergeți la medicul specialist!

În județul Gorj, în cursul anului trecut au fost nu diagnosticate cu această afecțiune aproximativ 50 de femeie de diverse vârste. În total, avem 3.210 gorjence care suferă de cancer, și asta potrivit datelor statistice de anul trecut, oferite de către Direcția de Sănătate Publică Gorj. Dintre acestea, cele mai multe paciente provin din mediul rural și merg foarte rar la medic. Unele dintre ele nici nu au auzit de Testul Papanicolau, altele refuză să îl facă, unele spun că nu au bani. Motivele pentru care femeile din mediul rural nu merg la medicul ginecolog sunt variate. În ceea ce priveşte cancerul de col în stadiu avansat, semnele şi simptomele sunt: usturimi la urinare şi chiar urinare cu sânge; constipaţie; incontinenţă urinară; dureri osoase; umflarea unui picior; scădere bruscă în greutate; dureri puternice în spate uni sau bilateral, datorate umflării unuia sau ambilor rinichi; pierderea poftei de mâncare; oboseală şi stare generală astenică, depresie. „Mergeți la medic, nu așteptați, căci acest tip de cancer, dacă este depistat la timp, poate fi tratat”, spune medicul Găvănescu. Din păcate, România are cele mai înalte rate standardizate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Este a treia cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi cel colorectal. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că la noi în țară diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

Loading...

Citește și

Calendarul complet al examenului de Bacalaureat 2020

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2020 începe pe 9 iunie 2020 cu proba de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.