sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 3:48

Miliardarii din cenușă. Afaceriștii motreni Ducu și Conteș vând cărbune de peste 3,5 milioane de euro la CET Govora

colaj-tiruri

Dificultățile în aprovizionarea cu cărbune din carierele preluate de la CEO i-a determinat pe reprezentanții CET Govora să apeleze la achiziții suplimentare de lignit de la furnizori privați. Așa se face că de contractul de peste 3,5 milioane de euro pentru livrarea a 210.000 tone de cărbune pentru CET Govora s-a lipit firma Energocarb Serv SRL din Motru a afaceriștilor Cristinel Ducu și Mihail Conteș.
Oficialii CET Govora au refuzat să ofere informații pe acest subiect, însă surse sindicale au confirmat că centrala termoelectrică a contractat cantități importante de cărbune de la carierele private din Gorj.

Tiruri-la-Lupoaia-(2)

Tiruri-la-Lupoaia-(1)

Secretomanie în jurul unui contract scos pe SEAP

Cristinel-DucuLa începutul lunii septembrie a anului trecut CET Govora și-a anunțat intenția de a achiziționa 210.000 de tone de cărbune energetic la un preț estimativ de 16,8 milioane de lei, pentru a-și completa stocurile de iarnă. Deși, inițial, de contract se arătase interesat și CE Oltenia, până pe 22 octombrie, în cursă a rămas doar firma afaceriștilor gorjeni Cristinel Dumitru Ducu și Mihail Conteș, Energocarb Serv SRL.
Deși doi dintre membri Directoratului CET Govora au refuzat să ofere informații despre societatea căreia i-a fost atribuit contractul dar și despre prețul și cantitatea de cărbune achiziționată, surse sindicale din zonă susțin că termocentrala se aprovizionează cu lignit din cariera Berbești – Alunu, dar și de la unele cariere private din Gorj.
Potrivit surselor citate, producţia de cărbune rezultată în urma preluării carierei Berbeşti – Alunu de la CE Oltenia nu este suficientă pentru asigurarea necesarului, mai ales că la Berbești Vest au fost unele probleme la fronturile de lucru, astfel încât s-a apelat la achiziţii suplimentare, cărbunele fiind adus cu mijloace de transport auto din zona Motru.
Într-un comunicat remis presei vâlcene, zilele trecute, conducerea CET Govora recunoștea că: ”Pentru evitarea unor sincope, posibile iarna, pe căile de transport, s-au contractat cantităţi suplimentare de cărbune, de la alţi furnizori”.

Miliardarii Ducu și Conteș au renăscut…

Mihai-Contes…parcă din cenușa zecilor de mii de tone de cărbune care a ars timp de câteva luni, în 2014, în cariera de la Lupoaia a societății Lorfa SRL. La depozitul de cărbune al firmei Energocarb Serv SRL din Florești (Mehedinți) se lucrează fără întrerupere, șapte zile din șapte. TIR-urile ce așteaptă să fie încărcate cu cărbune sunt înșirate din drumul național care leagă orașele Motru și Dr.Tr.Severin, până sub un deal unde se află un munte de lignit.
Conform unor surse din zonă,de la depozitul din Florești, unde a fost adusă o cantitate impresionantă și din reziduurile de lignit de la fosta carieră a afaceriștilor motreni, TIR-urile pleacă spre Tg-Jiu, cu destinația Vâlcea.
Contractul societății Energocarb cu CET Govora are o durată de patru luni, decembrie-martie, iar puterea calorifică de referință a cărbunelui trebuie să fie de 1.800 Gcal/kg.
Afaceriștii care au controlat Lorfa SRL, societate aflată în procedura falimentului după ce a ajuns în imposibilitatea de a-și recupera 34,5 milioane de lei de la RAAN Dr.Tr.Severin, după intrarea acesteia în insolvență, s-au reorientat acum spre furnizorul de energie termică şi abur tehnologic din Râmnicu Vâlcea, pentru a încerca să redreseze financiar Energocarb, societate care a înregistrat, în 2014, pierderi de 392.000 de lei.
Practic, contractul de 16,8 milioane de lei, cu CET Govora, poate revigora activitatea firmei care a derulat afaceri, potrivit ultimelor date afișate de Ministerul de Finanțe, de doar 983.000 de lei.
Trebuie amintit că nici Cristinel Ducu și nici Mihail Conteș nu au putut fi contactați, la numerele de telefon ale Energocarb, pentru a-și putea exprima un punct de vedere.

CET datoare la CEO

În martie, anul trecut, carierele miniere de la Berbeşti şi Alunu au fost preluate de CET Govora de la CEO, contra sumei de 184 de milioane de lei, bani ce trebuie plătiți în următorii zece ani. Ulterior, complexul energetic a dat în judecată CET Govora pentru că societatea a refuzat să plătească penalităţi de întârziere pentru perioada ianuarie – iulie 2015. CEO a solicitat în instanţă plata sumei de 735 000 de lei, reprezentând penalităţi pentru neachitarea la timp a contravalorii lignitului achiziţionat prin două contracte din ianuarie și martie 2015.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

Un comentariu

  1. Afaceri de doar…! Pai nu ne spune- ți dumneavoastra domnule Claudiu Matei, ziarist de câte cuvinte însăilate intr-o biata fraza sunteți? Daca aveți răbdarea necesară, le contabilizăm noi, nu e greu! De start-up, de firme noi înființate susținute cu toată puterea de politica industrială a UE, de încurajarea spiritului antreprenorial? Nu ne Spune-ți, pentru corecta informare, (daca la cifra minuscula de afaceri pentru valoarea dumneavoastra, normal ce sa le mai ceri, cum sa aplici un comision după ce plătesc impozitele) aceasta firma si-a achitat datoriile la buget? Sau daca C. E.O unde sunt abonați la masa socială toti deontologii Gorjului a participat la procedura de licitație? Si daca e pe SEAP de unde secretomanie? Te interesează ceva, citești pe portalul achizițiilor publice! Si in final sa închei , daca livrează cenușă si nu cărbune, CET Govora e super performanța, arde cenușă! Si nu faci si un denunț împotriva celor care fac Recepția ” cenușii” la o putere calorifica de 1800kj? Poate faci rost de o încadrare la denunț calomnios! Ați postat in subsolul paginii anunțul ca, selectati din respect pentru cititori comentariile calomnioase, agramate etc! Ce perete aveți daca, pentru o scurta perioada ați renunța sa mai risipiți cerneala? Ar plânge cineva de dorul dumneavoastra?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.