sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 5:15

Miliarde de lei vechi, confiscați de anchetatori de la medicii din dosarul „Mafia Permiselor”

descinderi-cas-Vodislav-(1)21

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul „Mafia Permiselor”. În acest dosar au fost trimiși în judecată medicii Dana Vodislav, Elena Băltărețu, Rodica Lehner, Vasile Silian, Eugenia Adam, Carmen Vioreanu, Valentina Oprișor și alții. Aceștia vor fi judecați de magistrații Tribunalului Gorj, iar primul termen în proces va avea loc cel mai probabil luna aceasta.

vodislav-dana

Medicul Dana Vodislav a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. Procurorii au stabilit că aceasta a eliberat 2.622 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie–noiembrie 2013. Medicul primar radiologie şi imagistică medicală Elena Băltărețu, faţă de care s-a instituit măsura controlului judiciar, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. La aceasta anchetatorii au găsit 2.549 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie –octombrie 2013. Rodica Lehner va fi judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. Specialistul psihiatru Vasile Silian a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu, la cabinetul său au fost găsite 5.156 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale. Medicul de familie Carmen Vioreanu va fi judecată pentru săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. Anchetatorii au găsit 1.015 de acte materiale corespunzătoare antecedentelor medicale eliberate în perioada ianuarie-octombrie 2013 SC MULTIMED SRL. Psihologul Valentina Oprișor este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, de fals intelectual, complicitate la uz de fals şi  abuz în serviciu, infracţiuni săvârşite în legătură cu patru avize psihologice emise în cursul anului 2013. Au mai fost trimiși în judecată Liliana Răcman, asistentă medicală, Adi Băltărețu (fiul medicului Băltărețu) și opticianul Eugenia Adam.

Mii de fișe medicale fictive și bani nefiscalizați

baltaretu

Anchetatorii au constatat, după luni de zile de verificări, că medicii trimiși în judecată făceau parte dintr-o adevărată „rețea de făcut bani”, miliarde de lei vechi fiind confiscate de organele legii. Medicii Băltărețu, Lehner, Silian, Vodislav, Oprișor și Vioreanu au eliberat mii de fișe medicale fără să fi consultat pacienții sau doar după un control medical superficial. De exemplu, potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție București, medicul Elena Băltărețu elibera în fals, prin intermediul acestei societăţi „certificate medicale tip A(B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule” în schimbul unor sume de 85 lei sau 95 lei per fişă, pe care le primea direct de la solicitanţii de fişe medicale sau de la intermediari, în special instructori auto. „Pentru materializarea unor astfel de demersuri inculpata Băltăreţu-Dinică Elena a stabilit relaţii cu mai mulţi medici, care acceptau să consemneze în fals realizarea unor investigaţii medicale pentru cele 7 specialităţi clinice necesare eliberării avizului medical. Solicitanţii se prezentau la sediul cabinetului medical al medicului Băltăreţu-Dinică Elena, ocazie cu care acestora le era înmânat un alt formular medical completat cu toate semnăturile şi parafele pentru celelalte 7 specialităţi clinice prevăzute (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, O.R.L. şi serologia sângelui), fără ca investigaţiile/analizele în cauză să fie realizate, semnăturile şi parafele aplicate de către medicii specialişti făcându-se în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 3 şi 5 lei per fişă. Beneficiarii acestor acte medicale erau trecuţi, în fals, în registru de consultaţii ca fiind prezenţi în vederea examinării medicale”, scrie în comunicatul de presă al anchetatorilor. Toți medicii trimiși în judecată foloseau mecanismul descris în cazul lui Băltărețu.

De la Vodislav au fost confiscate peste 864 mii lei

La percheziţiile efectuate la domiciliile şi cabinetele medicale ale celor trimiși în judecată, au fost identificate şi ridicate importante sume de bani, bijuterii precum şi parafe aparţinând unor medici specialişti, folosite în activitatea infracţională la întocmirea fişelor medicale. În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciului, în cauză au fost dispuse de către procurori măsura asiguratorie a sechestrului cât şi confiscarea extinsă. Astfel, inculpatei Vodislav Dana-Maria i-au fost indisponibilizate sumele de 864.992 lei şi 4.840 euro, precum şi un număr de 90 obiecte din aur şi argint, în valoare de cca. 45.988 lei, bunuri ridicate cu prilejul percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţa şi sediile cabinetelor medicale aparţinând inculpatei. „Totodată, sunt aplicabile şi dispoziţiile privind confiscarea extinsă, având în vedere faptul că valoarea bunurilor dobândite de către inculpată într-o perioadă de 5 ani, anterioară săvârşirii infracţiunilor, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit, aspecte ce reies şi din compararea datelor cuprinse în declaraţiile de avere cu înscrisurile provenind de la spitalul la care aceasta a funcţionat ca medic oftalmolog. De asemenea, în cauză urmează a fi dispusă, în temeiul dispoziţiilor art. 112 lit. e Cod penal, faţă de inculpata Vodislav Dana-Maria confiscarea sumei de 222.870 lei, reprezentând contravaloarea unui număr de 2.622 fişe medicale falsificate eliberate de cabinetul său”, spun procurorii.

23.500 euro confiscați de la medicul Silian

dr-silian

În baza aceloraşi dispoziţii legale, urmează a fi confiscate de la alte două cabinete medicale, de la care de asemenea au fost eliberate fişe medicale ce s-au dovedit a fi falsificate (fiind întocmite fără solicitarea solicitantului), suma de 216.665 lei de la inculpata Băltăreţu-Dinică Elena şi suma de 44.115 lei de la inculpata Lehner Rodica.Şi faţă de inculpaţii Silian Vasile, Vioreanu Carmen şi Oprişor Valentina s-a propus confiscarea sumelor de 25.780 lei, 10.150 lei, respectiv 200 lei. De menţionat şi faptul că, faţă de medicul Silian Vasile, procurorii au dispus şi măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra sumei de 23.500 euro, ridicată cu prilejul percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţa şi sediul cabinetului medical al acestuia.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.