Ministerul Energiei, acuzat că scoate 3 milioane de lei de la buget pentru a salva CEO! Asta după ce a mai încasat 14,7 milioane în 2018


Organizațiile de mediu nu văd cu ochi buni intențiile Ministerului Energiei de a ajuta CE Oltenia cu aproape 3 milioane de lei pentru exproprieri în județul Dolj. De altfel, nu este prima dată, în acest an, când Complexul Energetic Oltenia primește bani de la bugetul de stat. În iunie, compania a primit printr-o Hotărâre de Guvern (399/2018) 7,8 milioane de lei pentru exproprierile din coridorul de extindere a carierei Roșia iar două luni mai târziu, un HG aproape identic (552/2018) a rezultat în alocarea a 4,2 milioane lei pentru cariera Jilț Sud. În total, compania a primit doar anul acesta de la bugetul de stat 14,7 milioane lei.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern pentru a acorda 2.775.721,75 lei CEO, pentru a expropria terenurile pe care este plănuită extinderea depozitului de cenușă de la Termocentrala Craiova. Prin decizia Consiliului Europei 2010/787, ajutorul de stat pentru industria cărbunelui este legal doar pentru lucrările de închidere și conservare. Nota de fundamentare menționează însă opusul: scopul hotărârii de guvern este “continuarea activității în vederea producerii de energie în termocentrală”, spun cei de la Bankwatch.
De altfel, anul acesta, depozitul de cenușă de la Valea Mânăstirii a devenit faimos după ce a poluat orașul Craiova, un nor transportând tot praful deasupra orașului și a redus vizibilitatea pe majoritatea străzilor. Complexul Energetic Oltenia a comunicat atunci că fenomenul este cauzat de “modificări climatice la nivel global”, fără a menționa că acestea sunt produse de gazele cu efect de seră, precum cele emise prin arderea cărbunelui. ,,În timp ce România își consumă resurse importante pentru a menține în viață industria cărbunelui, 10 state UE au strategii pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic până în 2030, iar alte 7 state nu au nici o unitate instalată. Restul țărilor lucrează la strategii pentru o tranziție justă către energie curată care să nu afecteze lucrătorii și comunitățile miniere. Comisia Europeană susține găsirea de alternative la cărbune prin Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție, oferind asistență tehnică pentru finanțarea proiectelor care creează locuri de muncă cu emisii reduse în aceste zone’’, mai spune ong-ul de mediu într-un comunicat.

loading...
Loading...

Citește și

Șeful IPJ Gorj, Decebal Drăghia, preocupat de imagine, în loc să prindă hoții! Un dosar de furt de la Primăria Drăguțești, în care a fost indicat autorul, zace de mai bine de o jumătate de an prin sertarele poliției

O sesizare penală depusă la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj, în urmă cu mai …

2 comentarii

  1. Tranzitie justa….deci poate fi injusta,ca la noi!

  2. CEO este mentinuta artificial in viata prin ajutoare de stat mascate si prin tot felul de scutiri de la plata. Pacat ca un colos energetic nu poate fi rentabil si sa produca profit statului roman din cauza politrucilor care il conduc, politruci care prin capusarea companiei de catre firmele de partid o devalizeaza pe zi ce trece . Mii de lucratori se tarasc prin namoale , ger , praf in timpul verii , fara toalete , fara incalzire , fara echipament de calitate pentru a tine utilajele la limita functionarii , fara piese de schimb , toate aceste eforturi pentru ca o gasca de politruci redusi la minte sa o poata jefui in voie . Sau ,,,,cu voie de la politrucii sefi de la Bucuresti. La multi ani Romania , la multi ani CEO fiindca Gorjul va dura atat timp cat CEO va exista .Dupa ,,,,,,,nu va mai fi nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: