Ministerul Energiei îi prezintă unui parlamentar din Gorj date NEREALE cu privire la DISPONIBILIZĂRI: termene EXPIRATE și informații ERONATE

cariera

Zilele trecute, deputatul Mihai Weber a trimis o adresă către Ministerul Energiei, mai exact către secretarul de stat Corina Popescu, în  care a cerut detalii concrete despre situația actuală cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia.

Weber

În urma acestei adrese i s-a comunicat că planul de disponibilizări de personal pentru perioada 2016-2020 a fost anunțat. Interesant este faptul că în răspunsul ministrului Energie nu există informații reale cu privire la aplicarea programului de concedieri.

Disponibilizați „de la 1 iulie”

Astfel , „economiile obținute în urma reducerii treptate a numărului de salariați, vor avea un impact semnificativ asupra rezultatelor economice, în vederea redresării situației financiare a companiei și a salvării acesteia (compania a înregistrat în ultimii doi ani pierderi cumulate de peste 1,65 miliarde lei). În acest interval de cinci ani vor fi disponibilizați 5.269 de angajați, dintre care 2.000 până la 1 iulie 2016. Tot 2.000 de angajați vor fi disponibilizați în anul 2017, câte 407 de angajați în 2018 și în 2019, iar în 2020 urmând să fie disponibilizați 455 de angajați. Dintre aceștia, 1.448 sunt pensionabili, ceea ce înseamnă că vor beneficia de veniturile de completare, la care se adaugă plățile compensatorii și indemnizațiile de șomaj. Redimensionarea corectă a numărului şi a structurii de personal reprezintă unul din obiectivele planului de eficientizare, pentru reducerea cheltuielilor companiei. Conform spuselor domnului director Laurențiu Ciobotărică,  în activitatea de minerit, ponderea cheltuielilor cu personalul este foarte mare în structura costului total. În contextul dezvoltării durabile, în condițiile în care există un trend crescător al costului cu certificatele de CO2, iar preţul de vânzare al energiei tinde să rămână constant sau să scadă pe toate pieţele de energie, societatea trebuie să ia măsuri din timp cu privire la redimensionarea, remodelarea şi optimizarea activităților, în scopul stabilirii unui nivel şi a unei structuri corecte a costurilor care să asigure performanţa, continuitatea şi eficienţa economică. Acesta a adăugat că economiile totale făcute prin întreg planul de reorganizare reprezintă 2,4 miliarde de lei, pe următorii cinci ani, în condițiile în care compania va trebui să se mențină în piață, iar reducerea costului cu personalul reprezintă doar o componenta a acestei economii.

În realitate numărul concedierilor din acest an va fi mult mai mic față de cel anunțat și anume: 472 de salariați vor pleca din companie. Aceste date vin de la conducerea Consiliului Județean Gorj și de la organizațiile sindicale CEO care funcționează în cadrul federațiilor naționale. De asemenea, termenul privind concedierile a fost decalat până acum de două ori, neexistând nicio prevedere legală în baza căreia să fie făcute disponibilizări. În acest sens este nevoie de o Hotărâre de Guvern care nici nu a fost pusă în discuție.

Dintre cei 2.000 de angajați care vor fi disponibilizați până la 1 iulie 2016, 1.067 îndeplinesc condițiile de pensionare, după cum urmează: 335 din zona de energie, 648 din zona de minerit, iar 84 din alte activități. Potrivit calculelor prezentate în planul de reorganizare a companiei, venitul net de completare pe care îl va primi fiecare angajat pensionabil disponibilizat va fi de 1.943 de lei lunar, în primul an, și de 1.224 de lei lunar pentru al doilea an. Suma netă totală, incluzând venitul de completare și plățile compensatorii, pe care o va încasa un salariat va fi, la finalul celor doi ani, în medie, în baza unui scenariu inițial propus de companie, de până la 54.570 de lei. Restul personalului care va fi disponibilizat până la 1 iulie 2016, respectiv 933 de angajați, face parte din zona de energie (86 de persoane), din zona de minerit (684 de persoane) și din alte activități precum: personal cantine, personal reprezentanţe, ELCFU, TESA, operativi, PSI, personal medical, etc (163 de persoane).
Dintre cei 2.000 de angajați care vor fi disponibilizați în anul 2017, pensionabili sunt 381, iar restul de 1.619 vor fi din energie (386), minerit (1.063) și alte activități (170). Începând cu anul 2018 nu va mai fi disponibilizat personal pensionabil, ceea ce înseamnă că din totalul de 5.269 de persoane disponibilizate de-a lungul celor cinci ani, 1.443 se încadrează în categoria celor pensionabili. În anii 2018 și 2019 vor fi disponibilizate câte 372 de persoane din minerit și câte 35 din alte activități (TESA, operativi, PSI, personal medical).
După ultima etapă a planului de disponibilizări, din 2020, când vor fi concediați 455 de persoane (420 din minerit și 35 din alte activități), Complexul Energetic Oltenia va rămâne cu aproximativ 10.000 de angajați. În următoarele două luni, în cadrul CEO va fi implementata o nouă organigramă, prin care numărul posturilor de conducere din companie va fi redus cu 20% într-o primă etapă”, se mai arată în răspunsul ministrului Grigorescu.

A.C.

loading...
Loading...

Citește și

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Gorj

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat, în intervalul 09.12-13.12.2019, 52 de controale care au …

Un comentariu

  1. „…………unui parlamentar de Gorj” !Articol nehotarat care da sensul subiectului in fata caruia a fost pus , caunul nedeterminant, nehotarat! Cine a intrebat? Unul Weber! E,nu avem timp acum de prostii, dă il pe ala vechi, oricum nu-l baga nimeni in seama! Acum ca incepe vacanta, sa scoata si el banii de benzina! Facem un pariu ca urmeaza in septembrie una cu CNADNR- ul? Ca i-au promis solemn lui in 2013, 2014 si 2015 ca se incepe reabilitarea DN 67 B, a spus la oamenii din colegiu vestea si s-a facut de cacao! Hai bai , draga unul Weber, nu te supăra! Uite, il angajam pe fiul tău la ministerul transporturilor,compensație e bine? Munca lui Weber 4 ani- 16 scrisori la Energie si Transporturi , si mai vrea o data! E mai tare si distractiv articolul asta decat ala cu Cornoiu si lupii! Alte pretentii, de Bucuresti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: