duminică , 26 ianuarie 2020 - 11:04

Ministerul Grigorescu: Termocentralele şi cărbunele, vulnerabilităţile sistemului energetic

vlad-grigorescu

România are cel mai solid sistem energetic din regiune, însă sectorul are vulnerabilităţi interne generate de minerit şi de producţia de electricitate în termocentralele pe cărbune, domenii care au început un proces de „reaşezare”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferinţă pe teme energetice.

Ministrul a făcut referire la noua strategie energetică a României, aflată în lucru. În această vară va fi finalizat un prim document consolidat legat de sectorul energetic, care va conţine şi previziuni strategice legate de domeniile din energie. „Avem un sector energetic puternic, dar cu vulnerabilităţi interne. Mă refer aici la minerit şi cărbune. Procesul de reaşezare a început de anul trecut”, a spus Grigorescu conform News.ro.

Mix energetic

Grigorescu  a repetat, însă, că România trebuie să menţină producţia de energie electrică pe cărbune, care asigură continuitatea aprovizionări cu energie şi securitatea energetică. „Avem nevoie de un mix echilibrat de energie, care să răspundă acestei nevoi”, a menţionat Grigorescu. Declaraţiile vin în contextul în care, în prezent, sectorul minier din România, controlat în mare parte de stat, este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate. Astfel, trei mari companii din sectorul minier se confruntă cu mari dificultăţi.

Vulnerabilităţi

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajaţi care lucrează la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an, dar a ieşit în urma unei hotărâri judecătoreşti. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi şi care produce electricitate pe bază de lignit, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi.
O altă companie din subordinea Ministerului Energiei, Compania Naţională a Uraniului, a pierdut anul trecut contractul cu singurul cumpărător, Nuclearelectrica, şi va demara în perioada următoare un proces de restructurare pentru a supravieţui. Totuşi, ministrul consideră că România are capacitatea să reducă aceste vulnerabilităţi. „Avem expertiză şi cel mai solid sistem energetic din regiunea noastră. Suntem într-o poziţie potrivită la nivelul UE”, a mai spus ministrul.

A.C.loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.